Kategóriák: Hírek

Már kapható a Xiaomi Zigbee-s okoskonnektora!

Ma került fel a hazai Mi Store kínálatába a nemrég óta kapható okosdugalj Zigbee-s változata. De lássuk miben más a wifis verzióhoz képest.

Az első és legfontosabb, hogy ehhez szükség van egy Gateway-re, ráadásul csak az EU verziót támogatja. Másik nagy különbség, hogy ez csak 10A-re képes, de cserébe méri a rádugott eszköz fogyasztását, amiről statisztikákat is kapunk. Kialakításban a wifis változathoz képest viszont kisebb lett, így ha többet használnánk, akkor elvileg elférnek egymás mellett vagy alatt is. Szerintem ez a kialakítás nagyon jól mutat egy (pl. Asfora) dugaljban – legalábbis az Alfawise hasonló kialakítású okoskonnektora jól néz ki ilyen felállásban.

Azt még nem tudjuk biztosan, de valószínűsíthető, hogy képes átjátszóként működni, hiszen a Zigbee eszközöknél a fix tápos készülékek ún. router funkciót is betöltenek, ahogy azt a kínai xiaomi ökoszisztémás változatoknál már megszokhattuk.

A Zigbee-s készülékek nagy előnye, hogy gyorsabban hajtódnak végre egymás között a parancsok (mivel az a gatewayen hajtódnak végre), így ha összekötöttük a Xiaomi kapcsolót ezzel a dugaljjal, azt gyorsan és egyszerűen kapcsolhatjuk ki és be. Persze sok egyéb automatizáció is létrehozható, akár mozgásérzékelővel, akár vízforralóval szeretnénk megvalósítani.

Természetesen ehhez az eszközhöz is a Xiaomi Home alkalmazásra lesz szükségünk és ugyanúgy időzíthetjük, vezérelhetjük hanggal, mint a wifis változatot.

Utoljára ejtsünk pár szót az árról – ami nagyon baráti lett –, ugyanis itthon hazai garanciával azonnal a miénk lehet 5490 Ft-ért a Lurdy Mi Store-ban, vagy a xiaomi.hu-n. Így alig lett drágább a wifis változatnál – viszont a konkurens termékeknél olcsóbb – és ráadásul többet tud.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt