Kategóriák: HírekKiemelt

Új Xiaomi Gateway érkezik, ami mindent tud!

A Xiaomi nagyon erős okosotthon eszközök terén, legyen szó szenzorokról, világításról, vagy épp a robotporszívókról. Jelenleg is több száz – ha nem közel ezer – termék képezi a cég ökoszisztémáját, ami jó részt wifi, vagy zigbee alapú, de akadnak köztük bluetooth eszközök is. Ezekhez eddig külön gateway kellett, de most új korszak kezdődhet.

A holnap érkező Xiaomi Multimode Smart Home Gateway – még ha nem is ez a végleges név (ZNDMWG03LM) – valóban hiánypótló eszköz, hiszen eddig nem volt olyan gateway, ami minden az ökoszisztémában használt kommunikációs formát tudná. Ráadásul az új eszköz már a frissebb ZigBee 3.0 verziót hozza magával (persze lefelé kompatibilis), ami gyorsabb kommunikációt ígér. Ezen felül megkapjuk még a Bluetooth 5.0 Mesh támogatást is, ami segítségével kiterjeszthetjük Bluetooth eszközeink hatótávolságát. A Xiaomi a wifi funkciókra is odafigyelt, ezért dupla antennát szerelt az eszközbe, ezek ráadásul MIMO támogatásúak (2×2), így nagyban növelve a wifi lefedettséget akár 200 méterre szabadtéren, ami amúgy maradt 2.4 Ghz-en. A Xiaomi saját bevallása szerint meg is szerezte a termékre a különböző minősítéseket a megfelelő szervezetektől (ZigBee, Bluetooth és Wifi Alliance).

Apple HomeKit felhasználók is örülhetnek, ugyanis ez a gateway már támogatja az Apple okosotthon megoldását, így akár Siri-vel is irányíthatják okos eszközeiket a gateway-en keresztül. Arról nincs még információ hogy megmarad-e az Amazon Alexa és a Google Home támogatás.

A gateway leginkább a Xiaomi IR Remote eszközéhez hasonlítható formavilágot hozza – csak fehér színben –, de végre itt is külső tápos megoldás mellett döntött a gyártó, ami ha minden igaz USB alapú lesz.

Jelenleg a gateway még csak a kínai szerveren érhető el és nincs információ arról, hogy várható-e global változat, ahogy arról se, hogy megmarad-e a LAN control mód, amivel a jelenlegi Mijia gatewayt okosotthon szoftverekbe lehet integrálni.

Az újdonság ráadásul kedvező árcédulával kerül a kínai boltok polcaira, ugyanis várhatóan 129 yuan, azaz 20 dollár kürüli áron várható. Sajnos hozzánk a kínai webáruházakból magasabb áron juthat el.

Banggoodon elővételben $27.99 jelenleg, de csak januárban postázzák.

Az új gateway mellé érkezik még új ZigBee 3.0-ás fénymérő a Mijia termékcsaládba, illetve több OPPLE fantázianevű kapcsoló a megújuló Aqara égisze alá. Ezeken kívül bővül az IMI kamerák száma – plusz kapunk egy lámpa üzemmóddal is rendelkező kültéri kamerát –, új érintős és PTX kapcsolók váltak elérhetővé, új designer lámpák jelennek meg – az így már bőven 100 fölötti eszközzel rendelkező világítás kategóriában –, de kapunk új okoszárakat is több új márkanév alatt, kibővült a függöny vezérlés több meghajtóval és immár vezérlővel is, megjelent egy új kategória ahol okosszéfek közül mazsolázhatunk, de bővült a légtisztító kategória is, amihez kapcsolódóan új levegőminőség szenzor is érkezett. Nagygépek terén is sok újdonságot találunk, de kapunk új Aqara füstérzékelőt is a meglévő mijia mellé. Kedvenc kijelzős hőmérőink is kaptak új testvért, de termosztátból is érkezett komolyabb opció.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt