Hírek

Új Raspberry Pi alapú megoldás érkezett a Kincony-tól

A Kincony új terméke egy RPi 4-es Compute Modulra épülő megoldás, mely akár az ideális okosotthon központunk is lehet.

Sokaknak nem kell bemutatni a Kincony kínai márkát, mely KC868 relés moduljaikról híresültek el. Azóta sok kiegészítő modullal is előrukkoltak, nemrég például egy 256 csatornás IO modul szörnyeteget. Az, hogy ennek van-e még értelme, vagy sem, mindenki döntse el magában 🙂

A Kincony relé moduljainak nagy előnye, hogy sokféle kapcsolódást és protokollt támogatnak. Ezért használhatjuk akár WiFi, Ethernet vagy RS485-ön keresztül is. Bár saját alkalmazással rendelkezik, nemrégiben tuya támogatást is kapott. De támogatja a Google Home, Amazon Alexa és Apple Homekit megoldásokat is. Továbbá kellően nyílt, hogy akár saját firmware-t írjunk rá.

A KC868-SERVER, vagy teljes nevén Home Automation Local Server egy Kincony vezérlő, egy Raspberry Pi 4-es Compute Module és egy ESP32-es vezérlő házassága. Ebben a vezérlő oldalról 16 MOSFET kimenet, 16 szárazkontakt bemenet, 8 digitális és 4 analóg bemenet érkezik, melyet az RPi ki és bemeneti portjai egészítenek ki (több GPIO port is szabadon van hagyva). Érdekesség, hogy a Kincony megoldásában a három vezérlés egyszerre tud működni, így olyan az egész, mintha 3 külön eszközünk lenne.

A KC868-SERVER képes Home Assistant, Domoticz, OpenHAB vagy például NodeRED futtatására is, így alkalmas lehet DIN sínre szerelhető okosotthon szervernek is, ami ráadásul kellő mennyiségű IO porttal rendelkezik. Ez akár egy kisebb lakás automatizálására is elég, de igény szerint tovább bővíthető a Kincony többi moduljaival.

További info gyártó oldalán »

Ezen felül napokban mutatták be a mini változatot (SERVER-MINI), melyből az ESP32 és a Kincony vezérlőt elhagyva az RPi Compute Moduljára helyezték a hangsúlyt. Ebben 8 digitális bemenet és 8 relés kimenet, RS485, 3db  I2C bus, 433 MHz RF adó, SPI bus, Ethernet, 4db USB, 1 USB-C, HDMI és SD kártya foglalat kapott helyet. (A borítóképen is ez a változat látható)

Ez a megoldás azoknak lehet jó választás, akik integrált megoldást keresnek saját okosotthon megoldásuk kialakításához. Természetesen ez a megoldás is támogatja a népszerű okosotthon szoftvereket, mint például a Home Assistant vagy éppen a NodeRED.

Bővebb információ »

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt