Kategóriák: Hírek

Frissültek a népszerű Xiaomi okoseszközök: itt az új robotporszívó, légtisztító és iot router

A Xiaomi nem csak a mobil piac terén egyre erősebb versenyző, hanem háztartási okos eszközökben is az élre tör. Ennek jó példája a korábbi cikkben is említett szenzora, de nem mehetünk el robotporszívójuk mellett se, ami e piaci szegmense egyik vezető terméke.

Bár globális piacon egy ideje már kaphatóak a Xiaomi égisze alá tartozó Roborock robotporszívók, hivatalosan hazánkban csak a saját márkanév alatt futó Mi Robot Vacuum volt eddig elérhető. Ez a változat amúgy eléggé népszerű hatékony működése és kedvező ára miatt (erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni). Viszont végre megérkezett az utód, pontosabban utódok, hiszen két változatot is bejelentettek: egy nagyobb tudású utódot, illetve egy jóárasított változatot. Ezek közül a nagyobbik testvér már kapható is itthon.

Mi Robot Vacuum Mop Pro

Ahogy a nevéből adódik, az új változatnál már megjelent a mop funkció – ez korábban csak a Roborock szérián volt elérhető –, ami intelligens vízadagolással fényesre és portalanra törli a padlót. A szívóteljesítmény is magasabb lett, ami jól jön szőnyegek tisztítása közben. Navigációhoz ennél is a jól bevált LDS-t, azaz lézeres szenzort használ a készülék a terület feltérképezésére. Ahogy a többi szenzort, ezt is fejlesztették a pontosság növelésének érdekében. A korábbi verzióból nagyon hiányzó szoftveres zónakizárás ebbe a változatba már belekerült, így nincs többé szükség a padlóra helyezett (vagy épp szőnyeg alá rejtett) mágnescsíkokra. Bár nagyon sokat vettek át a Roborock szériából, azért pár helyen kompromisszumot kellett kötni, hogy beleférjenek a 120.000 Ft alatti árba, viszont elérhető a készülék vagány fekete színben a fehér mellett. Valószínűleg ezért is a Viomi áll a készülék gyártói oldalán, ami persze nem gond, hiszen sok jó termékükkel találkozhatunk a Xiaomi égisze alatt.

Az Pro kiadás mellé érkezett kisebb verzió sem panaszkodhat, hiszen szintén rendelkezik mop funkcióval és bár LDS helyett OV – OmniVision nagylátószögű kamera alapú megoldás, mely a porszívó feletti tárgyakat (plafon) használja navigációhoz – alapú szenzort választott a gyártó Dreame, mégis elérhető a térképes navigáció és az okos takarítás. Bár ez az olcsóbb változat, mégis ennél nagyobb a szívóerő, 2500 hpa, igaz e mellé sajnos az akku méretén spóroltak. Összességében mégis egy nagyon jó készülékről beszélhetünk, ami 100.000 Ft alatti árával nagyon jó vétel lehet, hiszen sok jó funkciót örökölt a nagyobb testvéreitől. Az is jól járhat vele, akinek fontos hogy beférjen az ágya alá, de az LDS szenzorral szerelt változatoknál magasságuk miatt erre eddig nem volt mód.

Bővebben ezekről a HelloXiaomi cikkében olvashattok.

Xiaomi Mi Air Purifier 3H

Frissült a Xiaomi légtisztítója is, mely a korábbi változathoz képest több mint 20%-kal több levegő átmozgatására képes, ami jól is jön a csomagban található HEPA szűrő mell. Természetesen ez a változat is kezelhető mobil applikáción keresztül, mivel rendelkezik Bluetooth kapcsolattal. Persze erre nem feltétlenül van szükség, ugyanis a legfontosabb információk könnyen leolvashatóak a készülék elején elhelyezett kerek OLED kijelzőről. Aki most tervezi ilyen készülék beszerzését, annak jó hír, hogy az újdonság 49.900 Ft-ért már megvásárolható.

Bővebben a XiaomiLife tesztjében olvashattok a készülékről.

Xiaomi AX3600

Megjelent ezek mellett a Xiaomi első WiFi 6 routere is, mely a komolyabb versenyzők alternatívája akar lenni, hiszen közel 3000 Mbps sebességet ígér a gyártó. Ehhez persze megfelelő erő is társul, hiszen a belsejében egy 6 magos Qualcomm processzor dolgozik, illetve kívülről az ekkora sebességhez szükséges antenna mennyiséget is megkapjuk egy kis csavarral. A normál hálózat mellett ugyanis a gyártó külön figyelmet fordított az IoT eszközökre – ami nem meglepő, hiszen rengeteg ilyen termékük van –, ehhez a 6 normál mellé külön dedikált 7. antenna tartozik, illetve a gyártó AIot technológiája egy második WiFi chippel karöltve. A gyártó ezzel stabilabb működést és automatikus felismerést ígér okos eszközeik számára, amiből akár 248-at is képes egyidőben kezelni. (Bár az adatlapon szerepel, hogy 512RAM lesz a készülékben, az nem egyértelmű, hogy ez a második WiFi modul mellett, vagy a fő modul mellett teljesít-e szolgálatot. A mi értelmezésünk szerint valószínűleg az előbbiről lehet szó.) Az új router nyár közepétől lesz elérhető nagyjából 50.000 Ft-os áron.

Mi TV 4S 65″

Szintén nyár közepétől lesz elérhető a Xiaomi globális kínálatában a gyártó 65 colos 4K HDR10+ képes okos TV készüléke is, ami támogatja a Dolby Audio, MEMC és DTS-HD szabványokat. A TV rendszerét egy Android 9.0 alapú szoftver adja, ami 2GB RAM-mal és 16GB belső tárhellyel gazdálkodhat, illetve beépített Bluetooth BLE és két csatornás WiFi modul segíti a gyors adatátvitelt. Érdekesség, hogy a TV ezen felül Smart Home Hub-ként is képes lesz működni, amiről sajnos még eléggé kevés információnk van. A TV ehhez mérten nagyjából 200.000 Ft körüli áron lesz beszerezhető.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt