Frissültek a népszerű Xiaomi okoseszközök: itt az új robotporszívó, légtisztító és iot router

A Xiaomi nem csak a mobil piac terén egyre erősebb versenyző, hanem háztartási okos eszközökben is az élre tör. Ennek jó példája a korábbi cikkben is említett szenzora, de nem mehetünk el robotporszívójuk mellett se, ami e piaci szegmense egyik vezető terméke.

Bár globális piacon egy ideje már kaphatóak a Xiaomi égisze alá tartozó Roborock robotporszívók, hivatalosan hazánkban csak a saját márkanév alatt futó Mi Robot Vacuum volt eddig elérhető. Ez a változat amúgy eléggé népszerű hatékony működése és kedvező ára miatt (erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni). Viszont végre megérkezett az utód, pontosabban utódok, hiszen két változatot is bejelentettek: egy nagyobb tudású utódot, illetve egy jóárasított változatot. Ezek közül a nagyobbik testvér már kapható is itthon.

Mi Robot Vacuum Mop Pro

Ahogy a nevéből adódik, az új változatnál már megjelent a mop funkció – ez korábban csak a Roborock szérián volt elérhető –, ami intelligens vízadagolással fényesre és portalanra törli a padlót. A szívóteljesítmény is magasabb lett, ami jól jön szőnyegek tisztítása közben. Navigációhoz ennél is a jól bevált LDS-t, azaz lézeres szenzort használ a készülék a terület feltérképezésére. Ahogy a többi szenzort, ezt is fejlesztették a pontosság növelésének érdekében. A korábbi verzióból nagyon hiányzó szoftveres zónakizárás ebbe a változatba már belekerült, így nincs többé szükség a padlóra helyezett (vagy épp szőnyeg alá rejtett) mágnescsíkokra. Bár nagyon sokat vettek át a Roborock szériából, azért pár helyen kompromisszumot kellett kötni, hogy beleférjenek a 120.000 Ft alatti árba, viszont elérhető a készülék vagány fekete színben a fehér mellett. Valószínűleg ezért is a Viomi áll a készülék gyártói oldalán, ami persze nem gond, hiszen sok jó termékükkel találkozhatunk a Xiaomi égisze alatt.

Az Pro kiadás mellé érkezett kisebb verzió sem panaszkodhat, hiszen szintén rendelkezik mop funkcióval és bár LDS helyett OV – OmniVision nagylátószögű kamera alapú megoldás, mely a porszívó feletti tárgyakat (plafon) használja navigációhoz – alapú szenzort választott a gyártó Dreame, mégis elérhető a térképes navigáció és az okos takarítás. Bár ez az olcsóbb változat, mégis ennél nagyobb a szívóerő, 2500 hpa, igaz e mellé sajnos az akku méretén spóroltak. Összességében mégis egy nagyon jó készülékről beszélhetünk, ami 100.000 Ft alatti árával nagyon jó vétel lehet, hiszen sok jó funkciót örökölt a nagyobb testvéreitől. Az is jól járhat vele, akinek fontos hogy beférjen az ágya alá, de az LDS szenzorral szerelt változatoknál magasságuk miatt erre eddig nem volt mód.

Bővebben ezekről a HelloXiaomi cikkében olvashattok.

Xiaomi Mi Air Purifier 3H

Frissült a Xiaomi légtisztítója is, mely a korábbi változathoz képest több mint 20%-kal több levegő átmozgatására képes, ami jól is jön a csomagban található HEPA szűrő mell. Természetesen ez a változat is kezelhető mobil applikáción keresztül, mivel rendelkezik Bluetooth kapcsolattal. Persze erre nem feltétlenül van szükség, ugyanis a legfontosabb információk könnyen leolvashatóak a készülék elején elhelyezett kerek OLED kijelzőről. Aki most tervezi ilyen készülék beszerzését, annak jó hír, hogy az újdonság 49.900 Ft-ért már megvásárolható.

Bővebben a XiaomiLife tesztjében olvashattok a készülékről.

Xiaomi AX3600

Megjelent ezek mellett a Xiaomi első WiFi 6 routere is, mely a komolyabb versenyzők alternatívája akar lenni, hiszen közel 3000 Mbps sebességet ígér a gyártó. Ehhez persze megfelelő erő is társul, hiszen a belsejében egy 6 magos Qualcomm processzor dolgozik, illetve kívülről az ekkora sebességhez szükséges antenna mennyiséget is megkapjuk egy kis csavarral. A normál hálózat mellett ugyanis a gyártó külön figyelmet fordított az IoT eszközökre – ami nem meglepő, hiszen rengeteg ilyen termékük van –, ehhez a 6 normál mellé külön dedikált 7. antenna tartozik, illetve a gyártó AIot technológiája egy második WiFi chippel karöltve. A gyártó ezzel stabilabb működést és automatikus felismerést ígér okos eszközeik számára, amiből akár 248-at is képes egyidőben kezelni. (Bár az adatlapon szerepel, hogy 512RAM lesz a készülékben, az nem egyértelmű, hogy ez a második WiFi modul mellett, vagy a fő modul mellett teljesít-e szolgálatot. A mi értelmezésünk szerint valószínűleg az előbbiről lehet szó.) Az új router nyár közepétől lesz elérhető nagyjából 50.000 Ft-os áron.

Mi TV 4S 65″

Szintén nyár közepétől lesz elérhető a Xiaomi globális kínálatában a gyártó 65 colos 4K HDR10+ képes okos TV készüléke is, ami támogatja a Dolby Audio, MEMC és DTS-HD szabványokat. A TV rendszerét egy Android 9.0 alapú szoftver adja, ami 2GB RAM-mal és 16GB belső tárhellyel gazdálkodhat, illetve beépített Bluetooth BLE és két csatornás WiFi modul segíti a gyors adatátvitelt. Érdekesség, hogy a TV ezen felül Smart Home Hub-ként is képes lesz működni, amiről sajnos még eléggé kevés információnk van. A TV ehhez mérten nagyjából 200.000 Ft körüli áron lesz beszerezhető.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →

1 thought on “Frissültek a népszerű Xiaomi okoseszközök: itt az új robotporszívó, légtisztító és iot router

Comments are closed.