Tesztek

SMARTZILLA karácsonyi égősorok

Közeledik a Karácsony, de még nem késő beszerezni ezt-azt, például egy okos karácsonyi égősort.

Sokunk ismeri a Twinkly okos Karácsonyi égősorait, de sajnos eléggé mélyen a zsebbe kell nyúlnunk, ha be akarnánk szerezni egy ilyen szettet. Ezért is kaptam az alkalmon, amikor a SMARTZILLA tesztelésre kínálta két jó árú Tuya égősorát.

Az egyszerű karton dobozban érkező, elsőre hagyományosnak tűnő égősorok minőségre a jobbak közé tartoznak, hiszen kellően vastag zöld színű kábellel vannak szerelve. Mindegyik RGB színlefedettséggel rendelkezik és egyaránt használhatóak kül- és beltéren. A szembetűnő különbség a kettő között, hogy a nagyobbik bár csak 15 LED-es, viszont ezek nagy fényerejű normál izzó méretű füzérek. Ezzel szemben a másik a hagyományos karácsonyfára tehető normál méretű LED-ekből álló 100 darabos készlet, ami plusz mikrofont is kapott. Mindkettő amúgy IP65 (LED) és IP44 (adapter) védettséggel érkeznek. Hosszuk egyaránt 19 méter, mely a 15 égős esetében méterenkénti felosztást és plusz 5 méteres kábelt jelent. Ennek nagyjából a közepén van a vezérlő. A beállítás Wifin keresztül történik, illetve mindkettő kapott egy fizikai módválasztó és párosító gombot.

Alkalmazás

Én a SmartLife alkalmazással próbáltam ki mindkét terméket, de természetesen a SMARTZILLA saját alkalmazása is használható. Telepítés után mindkettő használható akár automatizáláshoz, akár időzítéshez. Különbségek leginkább a beépített effektekben és a hangvezérlés módjában látható. Hangvezérlés terén az olcsóbbik 100 darabos készlet nyújt többet, ugyanakkor kültéren a 15 darabos mutat jobban. Effektek terén a 100 darabos ugyan látványosabb, de ez leginkább fára futtatva jön ki, ahogy az a videóban is látszik, ugyanezt nehéz is lenne 15 izzóval elérni, így érthetően ennél más effektek vannak.

Mivel a rendszer alapja a Tuya platform, ezért természetesen sokmindenhez köthetjük az automatizálást, melynél a ki és bekapcsoláson túl akár a különböző módokat is használhatjuk. E téren ismét a 100 darabos változat nyújt többet.

Színek, effektek

Színek terén RGB-t kapunk, ami azt jelenti, hogy nincs igazi fehér szín, csak kikevert. Ez persze nem akkora baj, mivel inkább hangulatvilágításról beszélünk. Ezen a téren a 15 darabosnál kapunk több lehetőséget egy több funkciós színválasztóval. A másik amit megfigyelhetünk, hogy a 100 darabos blokkokra osztva (sávok) animál. Ez kiterítve kissé fura, viszont fára feltekerve szép animációt eredményez. Ez jól látszik a videón is.

Összefoglaló

Ha valaki a Twinkly után ácsingózik, akkor ezek a szalagok jó alternatívák lehetnek, igaz nincs mód egyedi effektekre, de nem is kerülnek annyiba. Szerintem a beépített módok között mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt. Nekem a 100 darabos változat nagyon tetszett – a gyerekek is megcsodálták –, pedig alapvetően a melegfehér égősorokat favorizáljuk. Két kedvenc effektem is lett, ezek közül az egyik ment a video alatt végig. A hangvezérlés érdekes plusz, de meg tudunk lenni nélküle, így például a kültérinél egyáltalán nem éreztem hátránynak.

Szerintem mindkettő érdekes, a 15 darabos a kialakítása és fényereje miatt, míg a 100 darabos funkciói és effektjei miatt. Utóbbi nálam az ajánlott kategória, mivel jóval többet kapunk egy hagyományos karácsonyi égősorhoz képest, viszont nem sokkal többért.

A SMARTZILLA Okos Beltéri Karácsonyfa Füzér jelenleg akciósan 9.990 Ft-ért vásárolható meg »

A SMARTZILLA Okos Kültéri Fényfüzér jelenleg akciósan 17.990 Ft-ért vásárolható meg »

 

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt