Kategóriák: Hírek

Mégsem dobja a Supervisor támogatást a Home Assistant

Napokban érkezett a hír, hogy a Home Assistant csapata megszűnteti a linuxos Supervisor féle telepítő további támogatását. Ezt azonban a rajongók nem fogadták túl jól.

Eddig a Home Assistant három különböző módon volt telepíthető: A Home Assistant saját operációs rendszerét használva a népszerűbb platformokon (például Raspberry Pi-on); Linux rendszer alatt a Supervisor telepítő segítségével (erről mi is írtunk egy leírást itt); illetve natívan a Home Assistant Core-t jelentő python csomagot.

A terv szerint ebből a középutat jelentő megoldást, azaz a Supervisor telepítés támogatását szerették volna leállítani, mivel azt egyedül Pascal Vizeli kezeli a többi Home Assistant Core fejlesztés mellett, így naprakészen tartása túl sok erőforrást von el tőle. Ez azért sem egyszerű, mivel sok hibalehetőséget és veszélyt rejteget magában ez a megközelítés, így nem tudják garantálni a stabil működést ezen környezeten. Helyette eddig is a virtualizált (Docker) megoldás volt a javasolt.

A közösség azonban nem örült és sokan hangot is adtak ezzel a döntéssel szembeni ellenvetésüknek, amit a Home Assistant fejlesztői szerencsére meghallgattak. Első körben elnézést kértek a döntés miatt, hiszen nem tudták hogy ilyen sokan élnek ezzel a telepítési móddal – hiszen nem végeztek felmérést és nem gyűjtenek adatot, illetve a supervisor repóba se érkezett túl sok visszajelzés. Ezen túl meghagyják – egy ideig – ezt a telepítési módot, azonban megvizsgálják hogyan lehetne hosszú távon kiváltani ezt a módszert, illetve hogy a telepítési dokumentáció mindenhol naprakész-e.

Összefoglalva, aki eddig használta még egy darabig elérheti ezt a módszert ha szeretné, de inkább a virtualizált telepítés a javallott. Akinek javaslata vagy észrevétele van, vagy csak szeretne hozzájárulni a Home Assistant jobb működéséhez, keresse fel a közösségi csatornáit és bátran jelezze ezeket.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt