Mégsem dobja a Supervisor támogatást a Home Assistant

Napokban érkezett a hír, hogy a Home Assistant csapata megszűnteti a linuxos Supervisor féle telepítő további támogatását. Ezt azonban a rajongók nem fogadták túl jól.

Eddig a Home Assistant három különböző módon volt telepíthető: A Home Assistant saját operációs rendszerét használva a népszerűbb platformokon (például Raspberry Pi-on); Linux rendszer alatt a Supervisor telepítő segítségével (erről mi is írtunk egy leírást itt); illetve natívan a Home Assistant Core-t jelentő python csomagot.

A terv szerint ebből a középutat jelentő megoldást, azaz a Supervisor telepítés támogatását szerették volna leállítani, mivel azt egyedül Pascal Vizeli kezeli a többi Home Assistant Core fejlesztés mellett, így naprakészen tartása túl sok erőforrást von el tőle. Ez azért sem egyszerű, mivel sok hibalehetőséget és veszélyt rejteget magában ez a megközelítés, így nem tudják garantálni a stabil működést ezen környezeten. Helyette eddig is a virtualizált (Docker) megoldás volt a javasolt.

A közösség azonban nem örült és sokan hangot is adtak ezzel a döntéssel szembeni ellenvetésüknek, amit a Home Assistant fejlesztői szerencsére meghallgattak. Első körben elnézést kértek a döntés miatt, hiszen nem tudták hogy ilyen sokan élnek ezzel a telepítési móddal – hiszen nem végeztek felmérést és nem gyűjtenek adatot, illetve a supervisor repóba se érkezett túl sok visszajelzés. Ezen túl meghagyják – egy ideig – ezt a telepítési módot, azonban megvizsgálják hogyan lehetne hosszú távon kiváltani ezt a módszert, illetve hogy a telepítési dokumentáció mindenhol naprakész-e.

Összefoglalva, aki eddig használta még egy darabig elérheti ezt a módszert ha szeretné, de inkább a virtualizált telepítés a javallott. Akinek javaslata vagy észrevétele van, vagy csak szeretne hozzájárulni a Home Assistant jobb működéséhez, keresse fel a közösségi csatornáit és bátran jelezze ezeket.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →