Kategóriák: Hírek

Közel 1 milliárd eszközön fut már a Google Assistant

Még a hónap végén eléri a bűvös 1 milliárdos számot a Google Assistant-ot futtató eszközök száma. Azonban ez az érték csalóka, ha megnézzük a felmérést végző Canalys elemzését.

A dologhoz hozzátartozik, hogy legnépszerűbb hang alapú asszisztensek közül – Amazon Alexa, Apple Siri és természetesen a Google Assistant – a Google azért tudott ilyen szép számokat szállítani, mert még a legolcsóbb Android Go rendszert futtató eszközön is gyárilag telepítve megtalálható az említett alkalmazás. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezeken az eszközökön ez aktívan használva is van, valószínűleg inkább csak a töredékükön. Mindez annak a fényében is belátható, hogy a hangalapú asszisztensek piacát amúgy vezető Amazon Alexa 100 millió aktív eszközzel rendelkezik. Az Amazon megoldása jóval kevesebb eszközön jelenik meg előtelepítve, leginkább az Echo termékcsalád népszerűségének köszönhető ez a szám.

A dobogóra még felkerült Apple féle Siri szintén előtelepített mivolta miatt tudott bekerülni a legjobb 3 közé, hiszen minden iOS-t és MacOS-t futtató eszközön alapból elérhető, de itt is igaz, hogy nem mindenki használja. Ettől függetlenül – a többiekhez képest kicsit megkésve – tavaly év elején jelent meg a HomePod, mely nem aratott akkora átütő sikert mint az Apple várta – részben magasabb ára, részben kevesebb támogatottsága miatt.

De meg kell említeni a feltörekvő konkurenciát is, ami még ugyan csak a szárnyait bontogatja, de nagy potenciállal rendelkezik. Ilyen többek között a Microsoft megoldása Cortana néven vagy éppen a Xiaomi AI – ami még csak kínaiul beszél –, de eshet szó akár a DIY vonalról, mint a ReSpeaker, vagy egyéb Raspberry Pi megoldásról.

A felmérést végző Canalys szerint a 2019-es év még fontosabb lesz ebben a versenyben. Ezt alátámasztani látszik a CES IoT vonala is.

Ti melyiket használjátok/használnátok?

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt