Kategóriák: Leírások

Páratartalom: mit kezdjünk ezzel az adattal?

Ha már mérjük okosotthonunkban a hőmérsékletet és páratartalmat, felmerül a kérdés, hogy mit kezdjünk ezekkel az adatokkal. A hőmérsékletnél egyszerű a dolog, mert adja magát a fűtés/hűtés szabályozás, de mi a helyzet a páratartalommal?

Az ideális páratartalom egy nagyon fontos tényező egészségünk megőrzése érdekében. Télen különösen figyelni kell rá, mert ilyenkor a kinti hideg és a benti meleg minél nagyobb különbsége miatt akár 20% alá is csökkenhet a lakás páratartalma. Ez leginkább távfűtés használata mellett figyelhető meg. Ez az alacsony páratartalom könnyen vezethet a bőr, a szem vagy a nyálkahártya kiszáradásához, ami által könnyen kialakulhatnak légúti fertőzések, száraz köhögés, de akár orrvérzes is.

Viszont kerülni kell a túl magas 60-70% feletti páratartalmat is, mivel az kedvez a poratkák szaporodásának, illetve a penészgombák megtelepedésének.

Az ideális hőérzet kialakításához a hőmérséklet és a páratartalom együttes szabályozására van szükség. Az ideális hőmérséklet 20-22°C körül alakul – a hálószobában inkább 18-19°C -, míg a páratartalom 40-60% közötti legyen. Legideálisabb az 50%, ebben érezzük legjobban magunkat, ami kihatással lehet az alvásra, ezáltal a hétköznapokra. A kisgyermeknél – főleg a csecsemőknél – ezek az értékek magasabbak, plusz 1-2°C, illetve 60-70% páratartalom.

Ahhoz, hogy ideális értéken tartsuk a páratartalmat párásításra vagy pára mentesítésre van szükség. Egyszerű megoldás lehet a párásításra növények telepítése a szobába, vagy a radiátorra helyezett nedves törölköző, illetve a teregetés. Azonban sokszor ez vagy nem kivitelezhető, vagy nem elég. Ilyenkor lehet hasznunkra a párásító használata. Erre legalkalmasabbak a hidegpárásítók, melyek apró cseppekké porlasztják a vizet és így juttatják a levegőbe. Fontos, hogy olyan hidegpárásítót válasszunk, ami tisztitja is a vizet, pl ionizációval. Ennek oka, hogy az alacsony hőmérsékleten tartott vízben megélhetnek a mikroorganizmusok, ezért naponta cseréljük a vizet a tartályban. Mindig a szoba méretének megfelelő képességű eszközt válasszuk, ne az ár döntsön! A drágább típusok ráadásul képesek figyelni a szoba páratartalmát és ahhoz igazítani a működésüket.

Ha túl magas a szobában a páratartalom, legegyszerűbben a szellőztetés gyakoriságát kell növelni. Nyáron a klíma is segíthet, hiszen működése közben csökkenti a levegő nedvesség tartalmát. Ezen felül érdemes lehet légtisztító és páramentesítő készülék beszerzése. Ezeknél a szűrő tisztán tartására, cseréjére kell figyelni, illetbe a lecsapódott vizet üríteni.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt