Hírek

CES 2022: A Samsung elképzelései az okos otthonokról

Robbant a hír, miszerint a Samsung alapító tagja az újonnan létrejött Home Connectivity Alliance (HCA) szervezetnek, mely azt a célt tűzte ki magának, hogy megteremtse az átjárható felhős szolgáltatásokat.

Smart Home Hub

A Samsung tapasztalt gyártó a háztartási eszközök terén, így nem meglepő, hogy okos otthonos megoldással is rendelkezik. A SmartThings ugyan részben már az Aeotec-hez tartozik, továbbra is használja saját termékeiben a Samsung. A gyártó mérnökei már régóta vizsgálják az okos otthonok vezérelhetőségét, és végül arra jutottak, hogy nem elég csak a divatos hangvezérlésre vagy a hagyományos kapcsolókra támaszkodni – lehet azért, mert ezen területeken nem erős a Samsung (?). A hangvezérlés mellett – az elképzelés szerint – szükséges egy mindent átfogó, több képességgel rendelkező kezelőfelület, melyet a jelenlegi okos otthon asszisztensek nem képesek nyújtani. Bár erre alternatívaként eddig tableteket használtak, a Samsung szerint azok nem erre lettek tervezve, így nem a legmegfelelőbb felhasználói élményt nyújta.

A Smart Home Hub ezen elképzelések mentén jött létre, így nem meglepő módon egy dokkolón álló nagy tabletre hasonlít, ugyanakkor egyedi rendszere okos otthon vezérlésre lett kifejlesztve. Ez a megoldás támogatja a SmartThings eszközöket megtartva a tablet hordozhatóságát és rugalmasságát. A kijelzőn a tartalmat úgy helyezték el, hogy könnyen elérhetőek legyenek a legfontosabb funkciók, segítse a mindennapi életvitelt. A felület sok hasonlóságot mutat a HomeKit-tel, ami nem véletlen, hiszen a Samsung a piacon lévő megoldások legjobb tulajdonságait kívánja ötvözni.

Home Connectivity Alliance

A Samsung úgy néz ki nem akar lemaradni okos otthon terén, de más elképzelései is vannak, mint a Matter mögött álló cégeknek. Mindenki látja, hogy az okos eszközök átjárhatósága, egymással való kompatibilitása nagy problémát jelent a fejlesztőknek, ezért sok cég összeállt hogy ezt orvosolják. Míg a Matter a kommunikáció szintjén próbálja sztenderdizálni az eszközöket, addig a HCA a felhős szolgáltatások közti kommunikációban látja a megoldást. Bár várható volt, hogy meg fog jelenni konkurens megoldás, a Samsung lépése sokakat aggodalommal tölt el, mivel a Samsung tagja a Matter kezdeményezésnek. Az még nem világos, hogy ez miképpen hat a Matter-re, de reméljük nem lesznek ellentétek a tagok között.

Az hogy a HCA megközelítése mennyire életképes, hamarosan megtudjuk. Addig is reméljük, hogy az üzleti érdekek nem hátráltatják még jobban a közös protokoll kialakítását.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt