CES 2022: A Samsung elképzelései az okos otthonokról

Robbant a hír, miszerint a Samsung alapító tagja az újonnan létrejött Home Connectivity Alliance (HCA) szervezetnek, mely azt a célt tűzte ki magának, hogy megteremtse az átjárható felhős szolgáltatásokat.

Smart Home Hub

A Samsung tapasztalt gyártó a háztartási eszközök terén, így nem meglepő, hogy okos otthonos megoldással is rendelkezik. A SmartThings ugyan részben már az Aeotec-hez tartozik, továbbra is használja saját termékeiben a Samsung. A gyártó mérnökei már régóta vizsgálják az okos otthonok vezérelhetőségét, és végül arra jutottak, hogy nem elég csak a divatos hangvezérlésre vagy a hagyományos kapcsolókra támaszkodni – lehet azért, mert ezen területeken nem erős a Samsung (?). A hangvezérlés mellett – az elképzelés szerint – szükséges egy mindent átfogó, több képességgel rendelkező kezelőfelület, melyet a jelenlegi okos otthon asszisztensek nem képesek nyújtani. Bár erre alternatívaként eddig tableteket használtak, a Samsung szerint azok nem erre lettek tervezve, így nem a legmegfelelőbb felhasználói élményt nyújta.

A Smart Home Hub ezen elképzelések mentén jött létre, így nem meglepő módon egy dokkolón álló nagy tabletre hasonlít, ugyanakkor egyedi rendszere okos otthon vezérlésre lett kifejlesztve. Ez a megoldás támogatja a SmartThings eszközöket megtartva a tablet hordozhatóságát és rugalmasságát. A kijelzőn a tartalmat úgy helyezték el, hogy könnyen elérhetőek legyenek a legfontosabb funkciók, segítse a mindennapi életvitelt. A felület sok hasonlóságot mutat a HomeKit-tel, ami nem véletlen, hiszen a Samsung a piacon lévő megoldások legjobb tulajdonságait kívánja ötvözni.

Home Connectivity Alliance

A Samsung úgy néz ki nem akar lemaradni okos otthon terén, de más elképzelései is vannak, mint a Matter mögött álló cégeknek. Mindenki látja, hogy az okos eszközök átjárhatósága, egymással való kompatibilitása nagy problémát jelent a fejlesztőknek, ezért sok cég összeállt hogy ezt orvosolják. Míg a Matter a kommunikáció szintjén próbálja sztenderdizálni az eszközöket, addig a HCA a felhős szolgáltatások közti kommunikációban látja a megoldást. Bár várható volt, hogy meg fog jelenni konkurens megoldás, a Samsung lépése sokakat aggodalommal tölt el, mivel a Samsung tagja a Matter kezdeményezésnek. Az még nem világos, hogy ez miképpen hat a Matter-re, de reméljük nem lesznek ellentétek a tagok között.

Az hogy a HCA megközelítése mennyire életképes, hamarosan megtudjuk. Addig is reméljük, hogy az üzleti érdekek nem hátráltatják még jobban a közös protokoll kialakítását.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →