Már neve is van a gyereknek: Matter

Ez a bejegyzés eredetileg ezen az oldalon jelent meg.

Matter, az új okosotthon szabvány

Matter néven születik meg a CHIP kezdeményezés szabványa, amelynek logója legalább annyira ismert lehet a közeljövőben, mint a wifi szabványé.

2019 év végén jelentette be az Apple, Amazon, Google és a Zigbee Szövetség, hogy CHIP (Connected Home over IP) kezdményezés néven együtt dolgozva, a Thread technológiára alapozva hoz létre új iparági szabványt az IoT eszközök és az okosotthon eszközök piacára. Az új szabvány célja, hogy a jelenlegi szétszabdalt, egymással nem vagy nehezen együttműködő megoldások közé egy egységes  alapot biztosítson és oly módon működjön, mint a vezeték nélküli hálózat elérés esetén a WiFi szabvány, ezzel biztosítsa a technológia szélesebb körű elterjedését.

Az eddig csak a Zigbee szabvány felügyeletét ellátó Zigbee Szövetség átalakul Connectivity Standards Alliance (CSA) vagyis Kapcsolódási Szabványok Szövetségévé és a Zigbee mellett a Matter nevet kapó szaványt is felügyeli majd a jövőben, amely a CHIP kezdeményezés “szabványosítása” lesz és 2021 év végére már kész termékek piacra bocsájtását ígérik a szövetség tagjai.
A szövetség 2021. május 11-én jelentette be átalakulását, jelenleg már ezzel a névvel érhető el az új oldaluk, de a korábbi szövetésgi oldaluk és a bejelentésük is.
A szövetségnek jelenleg 350 tagja van, akik képviselik az ezen a piacon tevékenykedő nagyvállalatok többségét, olyan nevekkel, mint az IKEA, Signify, Schneider-Electric, Legrand,

A Matter lehetővé teszi, hogy különböző gyártók termékei “egy közös nyelvet is ismerjenek és beszéljenek” oly módon, hogy az eredeti protokollt is meg tudják emellett tartani. A Matter célkitűzáse, hogy egy olyan robosztus, hálózati biztonságot előtérbe helyező megoldást kínáljon, amely széles körben és gyorsan elterjedhet, mivel a jelenleg alkalmazott technológiákra épít.

Tobin Richardson, a Matter mögött álló Connectivity Standards Alliance (korábban Zigbee szövetség) vezérigazgatója egy interjúban azt nyilatkozta, hogy számításai szerint az új Matter logó ugyanolyan “mindenütt jelenlévő lesz”, mint jelenleg a Wi-Fi logó.
“Ahogy ezek a különböző eszközök egyre bonyolultabb hálózatot alkotnak, egyre fontosabb lesz, hogy mindannyian ugyanazon a nyelven beszéljenek” – mondta Richardson. “Ez a jelzés (a Matter logó – szerk.) lesz a biztosíték, hogy bármilyen villanykörtét, bármilyen ajtózárat, bármit hozzáadhat (az így jelölt rendszerhez. -szerk).” – nyilatkozott Richardson egy interjúban a keddi Matter sajtóesemény előtt.

A szövetség Zigbee-vel szerzett tapasztalatai a biztosíték arra, hogy a Matter szavány tanúsítási folyamata biztosítja a megfelelőséget az intelligens otthon piac gyors változása mellett is. Az okostelefonokhoz hasonlóan az okosotthon is központi szerepet kaphat a mindennapi életben.

Bár a Google, Amazon és Apple elképzelése a hangvezérlési rendszereiket illetően az, hgoy ezek fognak központi szerepet játszani az okosotthonok vezérlésében, az nem árt hangsúlyozni, hogy maga a hangvezérléses technológia jelenleg csak aktív internet kapcsolat megléte mellett működik és a kapcsolódó otthon (connected home) is csak állandó internet kapcsolat mellett működőképes.

Míg a piacon lévő jelenlegi rendszerek egy jelentős része képes internet kapcsolat használata nélkül is működni, egyre több olyan megoldás kerül a piacra, amely részben vagy teljesen a szolgáltató cég szerverein keresztül , a “felhőben” hajtja végre a szükséges számításokat, adatforgalmat.
Ezzel a megoldással a végfelhasználókhoz kerülő hangutasításokat fogadó eszközök és központok ára csökkent, mivel a komolyabb számolási teljesítményt “kiszervezték” viszon ezzel az adott megoldáshoz is láncolták a felhasználókat.

A Matter ezen könnyíthet, hiszen nem csak egy megoldásból választhatunk ezentúl és az helyben is működő okostthon központok segítségével akár gyorsan át is térhetünk egyik megoldásról a máskra.

“A Matter hidat képezhet a sokféle rendszer között, amelyek manapság az emberek otthonában vannak” – mondta Chris DeCenzo, az Amazon okos otthon mérnök vezetője a sajtóesemény során.

“A fejlesztőknek meg kell elégedniük a Matter-rel”- mondta Kevin Ho, a Google Nest vezető termékmenedzsere. “Az okosotthon nem nőhet, ha minden eszközgyártónak olyan termékeket kell kifejlesztenie, amelyek minden ökoszisztéma-protokollhoz megfelelnek” – mondta, hozzátéve, hogy a Google az Matter fejlesztéseit a május 18-án kezdődő Google I/O konferenciáján fogja bemutatni.n.

A siker érdekében a szövetségnek meg kell győznie a végfelhasználókat és apiacot is arról, hogy a technológia megbízható, nemcsak egyszerű.

“A bizalom kiépítése szempontjából még hosszú út áll előttünk” – mondta Richardson. “Azt ki kell érdemelni.”

A Már neve is van a gyereknek: Matter bejegyzés először Okosotthon Guru-én jelent meg.

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →