Tesztek

Escam ANT vs Wanscam HW0026 összehasonlító teszt

Ha magunk gondoskodunk otthonunk biztonsági rendszeréről, akkor valószínűleg előbb-utóbb előkerül a kérdés, hogy milyen kamerát is kellene beszerezni. Célszerű választás az ESCAM G02 a kedvező ára és nagy tudása miatt. Azonban nem mindenkinek jön be kissé ormótlan kialakítása, vagy éppen nincs szüksége a forgatható kamerafejre. Én is ezek miatt kerestem alternatívát, először gyártón belül néztem körül, így érkezett meg hozzám az ESCAM Ant (QF605), majd később – egy ajánlás alapján – a Wanscam HW0026 kamerát is megrendeltem. Mivel a Bitekmindenhol blog ebben a cikkben alaposan kivesézte a Wanscam olcsó IP kameráját, így én inkább a hasonlóságokat és különbségeket említeném meg.

A kamerák szépen csomagolva érkeztek meg hozzám a legalapapabb tartozékokkal: USB-s hálózati adapter, USB kábel, tiplik és csavarok a rögzítéshez, reset tű, illetve a szokásos rövid telepítési útmutató. Az első különbség itt jelentkezik, ugyanis csak a Wanscam érkezett EU adapterrel, míg az ESCAM-hoz átalakítót sem mellékeltek. Ezen kívül a kimeneti áramban van még egy kis különbség, míg az ESCAM 1.6 amperes, addig a Wanscam beéri 1 amperrel is.

Külsőre a két kamera nagyon hasonlít egymásra: ugyanakkora alapterülettel rendelkeznek, ugyan ott helyezkednek el az infra LED-ek, reset gomb, memóriakártya foglalat, USB port. De vannak különbségek is, mint például, hogy az ESCAM-ra került csavaros foglalat vagy hogy a Wanscam lencserésze egy kicsit kisebb. Ez utóbbi miatt a foglalatok amúgy nem felcserélhetőek – ez senkit ne lepjen meg, sok hasonló kialakítású kamera létezik. Itt azonban jár egy nagy plusz pont a Wanscam-nak, amiért a mellékelt USB kábel nem egyenes, hanem a végénél 90°-ban hajlított, így nem akad el a foglalat zsanérjában (nem úgy mint az ESCAM esetében). A foglalatoknál viszont az ESCAM kap egy plusz pontot, amiért a talp mágnesesen rögzül, nem pedig pattintósan, ahogy a másiknál. Ennek köszönhetően stabilabban rögzül és szinte bármilyen fém felületre felrakhatjuk. A felhasznált anyagok mindkét kamera esetén megfelelő minőségűek, de nem kimagaslóak.

Jobb oldalon az Wanscam, bal oldalon a ESCAM

Mindkét kamerát mobilunk segítségével kell telepítenünk, ahogy az összes hasonló kameránál már megszokhattuk. A Wanscam egy „E-view7” nevű alkalmazást igényel, míg az ESCAM egy Yoosee nevűt. Ez utóbbi amúgy egy szépnek mondható letisztult felületet ad, ráadásul lehetőségünk van valamilyen nyitás szenzorral összepárosítani a kamerát. Ezen felül a mobil alkalmazások nem sok állíthatóságot biztosítanak: időzóna, hálózat, felvétel, firmware és a riasztás (szirénázzon, vagy küldjön e-mailt mozgás esetén). Az E-view7 alkalmazásban ezen felül a felhasználókat és egy FTP fiókot is be tudunk állítani. Újabb plusz pont, hogy jelzi ha valami nem megfelelő, mint például az alapértelmezett jelszó.
Viszont a Wanscam esetén nem kell ennyivel megelégednünk, ugyanis böngészőből elérhető interfésszel is rendelkezik, ahol mélyrehatóan beállítható. Ezzel szemben az ESCAM-nál – bár nyitott a 80-as port – nem érhető el ilyen felület, pedig a G02-ben erre volt már példa a gyártónál. Ez óriási mínusz az ESCAM részére. Aki kíváncsi milyen beállítások érhetőek el a Wanscam-nál és miket célszerű meglépni, olvassa el a kamera részletes tesztjét Bitekmindenhol blogon.

Jobb oldalom az ESCAM, bal oldalon a Wanscam

Bár papíron mindkét kamera Onvif kompatibilis, sajnos az ESCAM ilyen szempontból kissé hiányos. Van RTSP stream a rtsp://[KAMERA_IP_CIME]/onvif1 és a rtsp://[KAMERA_IP_CIME]/onvif2 címeken (előbbi 720p, utóbbi 320×194). Sajnos snapshoot képet hiába is kerestem nem találtam hol lehetne lekérni a kamerától, ahogy azt se, hogy hogyan lehetne a fentieket jelszóval levédeni. Bár hallani hackelős megoldásokról: https://plus.google.com/+JohannesZweng/posts/ddbVZCoSq2U. A Wanscam esetén ezzel szemben rendben van az Onvif támogatás, nagyon könnyen megnyitható bármilyen kamera alkalmazásból. Az RTSP stream ebben az esetben rtsp://admin:admin@[KAMERA_IP_CIME]:554/11 , illetve rtsp://admin:admin@[KAMERA_IP_CIME]:554/12 címen érhetőek el. Ezen felül van snapshot is: http://[KAMERA_IP_CIME]:80/tmpfs/snap.jpg?usr=admin&pwd=admin . Az ESCAM-ot portscannerrel vizsgálva az alábbi nyitott portokat találjuk:

  • Open TCP Port: 80   http
  • Open TCP Port: 110   pop3
  • Open TCP Port: 143   imap
  • Open TCP Port: 554   rtsp
  • Open TCP Port: 993   imaps
  • Open TCP Port: 995   pop3s
  • Open TCP Port: 5000 commplex-main

A két kamera képe ebben a kategóriában jónak mondható, viszont a Wanscam egy kicsit világosabb, de részletgazdagabb eredményt ad. Az ESCAM e mellett hajlamosabb a kiégésre is. Az optika elviekben hasonló (1MP-es CMOS érzékelő), azonban a Wanscam nem 15, hanem 25/30 FPS mintavételezésre képes választásunktól függően. Érdekesség, hogy az infra LED-jei fényesebbeknek mutatkoztak a teszt alatt és jobban is kezelte a hirtelen változásokat az ESCAM-nál. E mellett az ESCAM jobban is melegedett, de nem zavaróan.

Minta képek (jobb oldali a Wanscam, bal az ESCAM):
használd a csúszkát az összehasonlításhoz

Összegzés: Meglepő módon tudásban és képminőségben is az olcsóbb kamera jött ki győztesen. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ESCAM ANT rossz döntés lenne, hiszen szép letisztult design jellemzi mind a kamerát, mind a mobil appját, amit könnyű kezelni. Viszont ha valakinek ennél több kell, szeretné más eszközzel integrálni a kameráit, vagy le szeretné választani a felhős alkalmazásról, annak egyértelműen a Wanscam lesz a nyerő.

ESCAM Ant QF605 megvásárolható a Banggoodon 20 dollár körüli áron:
https://www.banggood.com/ESCAM-Ant-QF605-HD-WIFI-IR-Cut-P2P-Support-IOSAndroid-Security-IP-Camera-p-975978.html?p=B801051570862201505F&cur_warehouse=CN

Wanscam HW0026 megvásárolható aGeekbuyingon 18 dollár körüli áron (de jelenleg kifogyott), vagy a Gearbesten 21 dollár körüli áron:
https://www.gearbest.com/action-cameras-sport-dv-accessories/pp_622626.html?wid=1433363&lkid=14011286

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt