Tesztek

Aqara TVOC és hőmérséklet szenzor E-ink kijelzővel

A szenzorok egy jó okos otthon alapkövei. Sokféle létezik, de ha kedvező áron keresünk, akkor biztos felmerül a Xiaomi vagy a vele közeli viszonyt ápoló Aqara neve. Most ez utóbbi egyik új termékét vettem górcső alá.

Ha meglévő otthonunkba keresünk hőmérséklet mérésére alkalmas eszközt, akkor sok esetben nyúlunk a vezeték nélküli megoldásokhoz. Ezek viszonylag hosszú ideig képesek egy elemről üzemelni. Ha csak mérni szeretnénk, akkor a népszerű megoldások akár évekig is bírják mindenféle gondoskodás nélkül. Ezzel szemben a kijelzővel szerelt termékek üzemideje jelentősen alacsonyabb. Ezért a Xiaomi és az Aqara sok esetben inkább Bluetooth alapú kommunikációval szereli ezen termékeit, mivel az csak időszakosan kommunikál a telefonunkkal.

Ez megnehezíti a hobbisták dolgát, hiszen választaniuk kell, a könnyen integrálható és hosszú üzemidejű, ám kijelző nélküli megoldások és a kijelzővel szerelt nehezebben integrálható változatok között. Persze vannak átfedések, de sokszor azok se kompromisszum mentesek. Ezen termékeknél az egyik kritikus tényező a kijelző, mivel az olvashatóság mellet energiakímélő kell legyen, de nem lehet e miatt az eszköz túl drága se. Másik kérdés persze a pontosság.

Aqara TVOC levegőminőség monitor

Az Aqara terméke egy érdekes megközelítése ennek a problémának, hiszen a leginkább energiatakarékos – ám e miatt nem a legolcsóbb – technológiát választotta, azaz az Eink kijelzőt. Ez gyenge vagy erős fénynél is minden szögből jól látható, ráadásul ha nem változik a kijelzett tartalom, akkor semmit se fogyaszt. Ideális elemes üzemelésű eszközökbe. Sajnos ez azonban az árazás oldalán jelentkezik, mivel akár 2x-3x annyiba kerül mint a sima LCD kijelzős vagy kijelző nélküli megoldás. Viszont ha már emelkedett az ár, akkor beleraktak mindent ami kellhet.

A termék képes a hőmérséklet és páratartalom, illetve az illékony szerves anyagok (TVOC) mennyiségének mérésére. Míg előbbiek a hőmérséklet szabályozáshoz, utóbbi a helység levegő minőségének javításához adhat támpontot. Ezen adatok kijelzését háromféle módon tesz lehetővé a készülék a tetején elhelyezett gomb segítségével. Ha rendelkezünk Aqara Zigbee 3 hub-bal, akkor azon keresztül a mobiltelefonunkon futtatott Aqara alkalmazásban is követni tudjuk ezen értékeket, illetve automatizálásokat is építhetünk rá. Az Aqara sok külső integrációt támogat, többek között a HomeKit-et, a Google Home és Amazon Alexa rendszereket.

Használat

Az eszköz beüzemelése könnyű, mivel önmagában is egészen jól használható. A dobozából kivéve mindössze el kell távolítani az elemeket védő papírt és az eszköz egyből bekapcsol. Tehetjük asztalra, vagy mágnesesen rögzíthetjük bárhova a csomagban kapott matricák segítségével. Használhatjuk akár így is önmagában, de igazán akkor válik hasznunkra, ha bekötjük az okos otthon rendszerünkbe. Ezt tehetjük a fenti módon az Aqara saját ökoszisztémájába, vagy egyéb zigbee 3 képes rendszerbe. Nálam ez utóbbi esetben a Zigbee2MQTT-re esett a választás. Bármelyiket is válasszuk, a párosításhoz a szenzor tetején lévő gombot kell hosszan nyomnunk, így léptetve párosítási módba. Ha ez megtörtént, akkor már használhatjuk is a mért adatokat automatizálásainkhoz. A hőmérséklet és páratartalom esetén ez magától értetődő, viszont a TVOC kicsit több magyarázatra szorul. Erre az alábbi táblázat adhat némi támpontot:

A fenti értékekre írhatunk saját automatizálásokat, indíthatjuk például a légtisztítót, riasztást küldhetünk, de akár az ablakot is kinyithatjuk.

A gyártó ezen adatok mérésénél 0.01 mg/m3 pontosságot ígér, ami otthoni körülményekre több mint elég. A hőmérséklet és páratartalom értékek pontosságáról nem találtam pontos adatot, de a másik Xiaomi hőmérő mellett nagyjából azonos volt mindkét érték. Normál felhasználás mellett így az eszköz több mint 1 évig is képes üzemelni két gombelemről.

Konklúzió

Régóta használok Xiaomi szenzorokat és a hőmérők esetében egyre többször lett igény a mért értékek kijelzése. Viszont kevés olyan jó Zigbee hőmérő volt, ami sokáig bírta és a kijelző is jól olvasható. Ami jó lett volna, az Bluetooth alapon kommunikált, viszont két szenzor meg felesleges. Erre a helyzetre az egyik legjobb megoldás a tesztünk alanya, mivel a Zigbee 3 használata miatt, szinte mindennel kompatibilis. Az Eink kijelző is gyönyörűen jeleníti meg a mért adatokat és ráadásul alig fogyaszt. És akkor nem is beszéltünk a levegő minőség méréséről, ami sok pluszt ad az eddigiekhez.

Persze sokakat eltántoríthat az ára, de a fentiek tudatában én azt mondom, hogy megéri. Prémium minőségű terméket kapunk a pénzünkért, ráadásul könnyebben használhatjuk Bluetooth-os társaihoz képest.

 

Angol nyelvű leírást ide kattintva érhető el »

Az Aqara Air Quality Monitor-t itt tudod beszerezni »

További Aqara termékek »

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt