Aqara TVOC és hőmérséklet szenzor E-ink kijelzővel

A szenzorok egy jó okos otthon alapkövei. Sokféle létezik, de ha kedvező áron keresünk, akkor biztos felmerül a Xiaomi vagy a vele közeli viszonyt ápoló Aqara neve. Most ez utóbbi egyik új termékét vettem górcső alá.

Ha meglévő otthonunkba keresünk hőmérséklet mérésére alkalmas eszközt, akkor sok esetben nyúlunk a vezeték nélküli megoldásokhoz. Ezek viszonylag hosszú ideig képesek egy elemről üzemelni. Ha csak mérni szeretnénk, akkor a népszerű megoldások akár évekig is bírják mindenféle gondoskodás nélkül. Ezzel szemben a kijelzővel szerelt termékek üzemideje jelentősen alacsonyabb. Ezért a Xiaomi és az Aqara sok esetben inkább Bluetooth alapú kommunikációval szereli ezen termékeit, mivel az csak időszakosan kommunikál a telefonunkkal.

Ez megnehezíti a hobbisták dolgát, hiszen választaniuk kell, a könnyen integrálható és hosszú üzemidejű, ám kijelző nélküli megoldások és a kijelzővel szerelt nehezebben integrálható változatok között. Persze vannak átfedések, de sokszor azok se kompromisszum mentesek. Ezen termékeknél az egyik kritikus tényező a kijelző, mivel az olvashatóság mellet energiakímélő kell legyen, de nem lehet e miatt az eszköz túl drága se. Másik kérdés persze a pontosság.

Aqara TVOC levegőminőség monitor

Az Aqara terméke egy érdekes megközelítése ennek a problémának, hiszen a leginkább energiatakarékos – ám e miatt nem a legolcsóbb – technológiát választotta, azaz az Eink kijelzőt. Ez gyenge vagy erős fénynél is minden szögből jól látható, ráadásul ha nem változik a kijelzett tartalom, akkor semmit se fogyaszt. Ideális elemes üzemelésű eszközökbe. Sajnos ez azonban az árazás oldalán jelentkezik, mivel akár 2x-3x annyiba kerül mint a sima LCD kijelzős vagy kijelző nélküli megoldás. Viszont ha már emelkedett az ár, akkor beleraktak mindent ami kellhet.

A termék képes a hőmérséklet és páratartalom, illetve az illékony szerves anyagok (TVOC) mennyiségének mérésére. Míg előbbiek a hőmérséklet szabályozáshoz, utóbbi a helység levegő minőségének javításához adhat támpontot. Ezen adatok kijelzését háromféle módon tesz lehetővé a készülék a tetején elhelyezett gomb segítségével. Ha rendelkezünk Aqara Zigbee 3 hub-bal, akkor azon keresztül a mobiltelefonunkon futtatott Aqara alkalmazásban is követni tudjuk ezen értékeket, illetve automatizálásokat is építhetünk rá. Az Aqara sok külső integrációt támogat, többek között a HomeKit-et, a Google Home és Amazon Alexa rendszereket.

Használat

Az eszköz beüzemelése könnyű, mivel önmagában is egészen jól használható. A dobozából kivéve mindössze el kell távolítani az elemeket védő papírt és az eszköz egyből bekapcsol. Tehetjük asztalra, vagy mágnesesen rögzíthetjük bárhova a csomagban kapott matricák segítségével. Használhatjuk akár így is önmagában, de igazán akkor válik hasznunkra, ha bekötjük az okos otthon rendszerünkbe. Ezt tehetjük a fenti módon az Aqara saját ökoszisztémájába, vagy egyéb zigbee 3 képes rendszerbe. Nálam ez utóbbi esetben a Zigbee2MQTT-re esett a választás. Bármelyiket is válasszuk, a párosításhoz a szenzor tetején lévő gombot kell hosszan nyomnunk, így léptetve párosítási módba. Ha ez megtörtént, akkor már használhatjuk is a mért adatokat automatizálásainkhoz. A hőmérséklet és páratartalom esetén ez magától értetődő, viszont a TVOC kicsit több magyarázatra szorul. Erre az alábbi táblázat adhat némi támpontot:

A fenti értékekre írhatunk saját automatizálásokat, indíthatjuk például a légtisztítót, riasztást küldhetünk, de akár az ablakot is kinyithatjuk.

A gyártó ezen adatok mérésénél 0.01 mg/m3 pontosságot ígér, ami otthoni körülményekre több mint elég. A hőmérséklet és páratartalom értékek pontosságáról nem találtam pontos adatot, de a másik Xiaomi hőmérő mellett nagyjából azonos volt mindkét érték. Normál felhasználás mellett így az eszköz több mint 1 évig is képes üzemelni két gombelemről.

Konklúzió

Régóta használok Xiaomi szenzorokat és a hőmérők esetében egyre többször lett igény a mért értékek kijelzése. Viszont kevés olyan jó Zigbee hőmérő volt, ami sokáig bírta és a kijelző is jól olvasható. Ami jó lett volna, az Bluetooth alapon kommunikált, viszont két szenzor meg felesleges. Erre a helyzetre az egyik legjobb megoldás a tesztünk alanya, mivel a Zigbee 3 használata miatt, szinte mindennel kompatibilis. Az Eink kijelző is gyönyörűen jeleníti meg a mért adatokat és ráadásul alig fogyaszt. És akkor nem is beszéltünk a levegő minőség méréséről, ami sok pluszt ad az eddigiekhez.

Persze sokakat eltántoríthat az ára, de a fentiek tudatában én azt mondom, hogy megéri. Prémium minőségű terméket kapunk a pénzünkért, ráadásul könnyebben használhatjuk Bluetooth-os társaihoz képest.

 

Angol nyelvű leírást ide kattintva érhető el »

Az Aqara Air Quality Monitor-t itt tudod beszerezni »

További Aqara termékek »

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →