Kategóriák: Leírások

WallPanel – az egyik legjobb android app HomeAssistant mellé

Sokszor merült már fel, hogy hogyan is oldjuk meg a vezérlést mobil eszközről a lehető legjobban, hiszen hiába mobil weboldalakról beszélünk, valami még kell a böngészőn túl. Ez pedig nagy valószínűséggel a WallPanel lesz.

Korábban már írtam többféle megoldásról a HomeAssistant vezérlésével kapcsolatban, de akkor is a leginkább a tabletes vonal jött be nekem, ez volt kellően rugalmas. Szerencsére a HomeAssistant és a többi hasonló okosotthon platform már mind támogatja a mobil/tablet nézetet, így már az alap felületük is teljesen jól használható. Ha ez mégsem lenne elég, elérhetőek a különféle egyedi felületek, mint például a Home Assistant Control Panel vagy a Dashticz. Ezek jobban optimalizáltak erre a feladatra, azonban van egy nagy hiányosságuk: nem képesek vezérelni a tablet ki-be kapcsolását – mivel böngészőben futnak. Erre a problámára már legutóbb is kerestünk megoldást (KIOSK böngészők), azonban ezeknél többet nyújt cikkünk témája a viszonylag új WallPanel.

A WallPanel (korábban HomeDash) direkt okosotthon tabletes vezérésére készült androidos app, azon is belül a HomeAssistant mellé ajánlják (de persze működik a többi platformmal is). Röviden és tömören amúgy egy olyan böngészőről beszélhetünk, ami egy előre beállított címet jelenít meg teljes kijelzőn – pl a HomeAssistant felületét. Ezt képes akár folyamatosan – azaz megakadályozva a tablet kijelzőjének kikapcsolásását –, vagy jelenlét érzékelésére automatikusan kapcsolva. Ez utóbbihoz a tablet beépített kameráját használva működhet mozgásra, vagy arcfelismerésre. Ezen felül a kamera képét képes streamingelni, így az is beköthető HomeAssistant felületére, mint IP kamera. Illetve képes a kamera által látott QR kód tartalmát MQTT protokolon keresztül elküldeni.

Apropó MQTT, az app a fentiek mellett tudja még a beéptett szenzor adatokat (ha elérhetőek az eszközben) is beküldeni, ilyen az akku, a mágneses mező, fény, hőmérséklet, légnyomás és páratartalom.

A telepítéshez legalább 4.4-es android verziójú eszközre van szükség, de szerencsére ezt a legtöbb eszköz már bőven megugrotta. Az appot amúgy az MQTT Alarm Control Panel-t is fejlesztő ‘ThanksMister’ készíti, akinek egy másik érdekes projektje is van, VoicePanel.

A WallPanel-t a Play áruházból lehet ingyenesen letölteni, de megtalálható hivatalos oldalán is, ahol leírják a HomeAssistant-ba való bekötést is.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt