WallPanel – az egyik legjobb android app HomeAssistant mellé

Sokszor merült már fel, hogy hogyan is oldjuk meg a vezérlést mobil eszközről a lehető legjobban, hiszen hiába mobil weboldalakról beszélünk, valami még kell a böngészőn túl. Ez pedig nagy valószínűséggel a WallPanel lesz.

Korábban már írtam többféle megoldásról a HomeAssistant vezérlésével kapcsolatban, de akkor is a leginkább a tabletes vonal jött be nekem, ez volt kellően rugalmas. Szerencsére a HomeAssistant és a többi hasonló okosotthon platform már mind támogatja a mobil/tablet nézetet, így már az alap felületük is teljesen jól használható. Ha ez mégsem lenne elég, elérhetőek a különféle egyedi felületek, mint például a Home Assistant Control Panel vagy a Dashticz. Ezek jobban optimalizáltak erre a feladatra, azonban van egy nagy hiányosságuk: nem képesek vezérelni a tablet ki-be kapcsolását – mivel böngészőben futnak. Erre a problámára már legutóbb is kerestünk megoldást (KIOSK böngészők), azonban ezeknél többet nyújt cikkünk témája a viszonylag új WallPanel.

A WallPanel (korábban HomeDash) direkt okosotthon tabletes vezérésére készült androidos app, azon is belül a HomeAssistant mellé ajánlják (de persze működik a többi platformmal is). Röviden és tömören amúgy egy olyan böngészőről beszélhetünk, ami egy előre beállított címet jelenít meg teljes kijelzőn – pl a HomeAssistant felületét. Ezt képes akár folyamatosan – azaz megakadályozva a tablet kijelzőjének kikapcsolásását –, vagy jelenlét érzékelésére automatikusan kapcsolva. Ez utóbbihoz a tablet beépített kameráját használva működhet mozgásra, vagy arcfelismerésre. Ezen felül a kamera képét képes streamingelni, így az is beköthető HomeAssistant felületére, mint IP kamera. Illetve képes a kamera által látott QR kód tartalmát MQTT protokolon keresztül elküldeni.

Apropó MQTT, az app a fentiek mellett tudja még a beéptett szenzor adatokat (ha elérhetőek az eszközben) is beküldeni, ilyen az akku, a mágneses mező, fény, hőmérséklet, légnyomás és páratartalom.

A telepítéshez legalább 4.4-es android verziójú eszközre van szükség, de szerencsére ezt a legtöbb eszköz már bőven megugrotta. Az appot amúgy az MQTT Alarm Control Panel-t is fejlesztő ‘ThanksMister’ készíti, akinek egy másik érdekes projektje is van, a VoicePanel.

A WallPanel-t a Play áruházból lehet ingyenesen letölteni, de megtalálható a hivatalos oldalán is, ahol leírják a HomeAssistant-ba való bekötést is.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →