Leírások

LED kapcsolás, vezérlés (PR)

LED – Energiamegtakarítás ragyogó jövőképpel és némi bökkenővel

A LED-es fényforrások eladása gyorsan növekedett az elmúlt években, köszönhetően a hatásfok növelése és a színvisszaadási tényező javítására irányuló fejlesztéseknek. Szinte nincs is olyan világítástechnikai ágazat, ahol ne lennének jelen: a hagyományos izzó formájú (retrofit) változatokat előszeretettel alkalmazzák az energiatakarékos(fénycsöves) izzók helyett. Sávos megvilágítási tartománya bármely érában jól alkalmazható és új lehetőségeket teremt a világítástervezésben. Még a nagy teljesítményű színpadi- és stúdió reflektorokból is létezik LED-es változat.

Ugyanakkor nem minden izzó cserélhető ki LED-es retrofit fényforrásra. Ennek oka pedig a bár rövid, de extrém nagy indítóáramuk, ami akár ezerszerese is lehet a névleges áramerősségnek, amitől a kapcsoló kontaktus/relé elég vagy kiég az áramkört védő biztosíték.

A LED-ek okozta kihívások és hogyan birkózzunk meg velük

Léteznek általános irányelvek a LED-lámpákra, mint például azok foglalata vagy fényerejük, illetve a villamos fogyasztásuk, ugyanakkor egyéb fontos tényezőkre pedig nincs. Összevetve egy hagyományos volfram szálas izzóval, a LED-lámpa elektronikát tartalmaz a vezérléshez, melynek elrendezését és kialakítását minden gyártó saját maga határoz meg. A kapcsoló- és fényerő szabályozó készülékeket gyártók jelenleg nem kapnak semmilyen indikációt a fényforrások gyártóitól, hogy melyik elektronika miként vezérel és milyen hatással van az izzó működésére.

Ha nincs szabvány és előírás, akkor tesztelnünk kell!

Ha a kapcsolási terhelés nincs feltüntetve a LED-lámpákon vagy kisülőlámpákon, azt kell feltételeznünk, hogy a termék még nincs bevizsgálva erre a paraméterre. Ugyanakkor a specifikációk a terhelésre sem mindig eléggé informatívak. Pontosan mekkora kapcsolási áramot határozott meg a LED-lámpa gyártója? Mivel ez izzónként változhat, ezért kellő gondossággal kell számításba vennünk.

Ezért, hogy meghatározhatóak legyenek a terhelési jellemzők, a Theben folyamatos méréseket végez mindenféle fényforrással. Ezen tesztek során a kapcsolóeszközök legalább 40000 kapcsolási ciklust hajtanak végre annak érdekében, hogy megbízható eredmények szülessenek a kapcsolási terhelések vonatkozásában.

 

Tovább cikk további részéhez »

 

 

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt