Kategóriák: Hírek

Újdonságok az okoskapcsolók terén

Az egyszerű okoskapcsolókat már mindenki ismeri, ahogy az okosdugaljakat is. Sokaknál üzemel a népszerű Sonoff család valamelyik tagja, például a Basic. Jópáran használnak már többcsatornás okosrelé paneleket is, azonban valószínűleg kevesek gondoltak arra, hogy a kapcsolószekrényben lévő kismegszakítókat okosítsák. Pedig erre is van már megoldás.

Korábban is voltak DIN sínre helyezhető okos megoldások – a nagy gyártók (KNX, Loxone, stb.) direkt erre építenek –, mint például a Shelly 4 csatornás okosreléje. Ezek azonban mind inkább a csak a kapcsolók kiváltására voltak hivatottak, de mi a helyzet a nagyobb fogyasztókkal és a többi elemmel a kapcsolószekrényben?

Az okosrelékkel kapcsolatban legtöbbször az a probléma merül fel, hogy nem feltétlen folyamatos üzemre lettek tervezve, ráadásul nem bírják a nagyobb terhelést se. Erre jelenthet megoldást ha a kismegszakítókat okosítjuk, így megmarad a túlfeszültség elleni védelem, de jóval nagyobb terhelés mellett is képes üzemelni.

Mivel a kismegszakító működését tekintve kiemelt fontosságú ezért a működését mindig biztosítani kell. Ennek apropóján nem lehet beavatkozni a leoldási körbe, a működése analóg módon történik. Ebből kifolyólag az okosítást trükkösen oldották meg a mérnökök: mechanikusan állítják be a kapcsolt állapotot: magyarul ha nem kézzel kapcsoljuk, akkor mobil appból küldve a parancsot egy motor segtségével tolja a kapcsolót be vagy ki állapotba.

Persze innentől elérhető válik az időzíthetőség is, illetve a hangvezérlés, vagy az egyéb okos funkciók, például hogy reagáljon egy másik eszköz által kiváltott eseményre (ajtónyitás, érkezés-távozás).

A két népszerű platformra is jelentek meg ilyen okos kismegszakítók, így elérhető a Tuya alapú, illetve az EWelink alapú megoldások. Utóbbi ráadásul képes a teljesítmény mérésére is.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

4 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

4 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

4 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

4 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

4 hónap ezelőtt