Újdonságok az okoskapcsolók terén

Az egyszerű okoskapcsolókat már mindenki ismeri, ahogy az okosdugaljakat is. Sokaknál üzemel a népszerű Sonoff család valamelyik tagja, például a Basic. Jópáran használnak már többcsatornás okosrelé paneleket is, azonban valószínűleg kevesek gondoltak arra, hogy a kapcsolószekrényben lévő kismegszakítókat okosítsák. Pedig erre is van már megoldás.

Korábban is voltak DIN sínre helyezhető okos megoldások – a nagy gyártók (KNX, Loxone, stb.) direkt erre építenek –, mint például a Shelly 4 csatornás okosreléje. Ezek azonban mind inkább a csak a kapcsolók kiváltására voltak hivatottak, de mi a helyzet a nagyobb fogyasztókkal és a többi elemmel a kapcsolószekrényben?

Az okosrelékkel kapcsolatban legtöbbször az a probléma merül fel, hogy nem feltétlen folyamatos üzemre lettek tervezve, ráadásul nem bírják a nagyobb terhelést se. Erre jelenthet megoldást ha a kismegszakítókat okosítjuk, így megmarad a túlfeszültség elleni védelem, de jóval nagyobb terhelés mellett is képes üzemelni.

Mivel a kismegszakító működését tekintve kiemelt fontosságú ezért a működését mindig biztosítani kell. Ennek apropóján nem lehet beavatkozni a leoldási körbe, a működése analóg módon történik. Ebből kifolyólag az okosítást trükkösen oldották meg a mérnökök: mechanikusan állítják be a kapcsolt állapotot: magyarul ha nem kézzel kapcsoljuk, akkor mobil appból küldve a parancsot egy motor segtségével tolja a kapcsolót be vagy ki állapotba.

Persze innentől elérhető válik az időzíthetőség is, illetve a hangvezérlés, vagy az egyéb okos funkciók, például hogy reagáljon egy másik eszköz által kiváltott eseményre (ajtónyitás, érkezés-távozás).

A két népszerű platformra is jelentek meg ilyen okos kismegszakítók, így elérhető a Tuya alapú, illetve az EWelink alapú megoldások. Utóbbi ráadásul képes a teljesítmény mérésére is.

Kövess minket!
, , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →