Kategóriák: Hírek

Szintet lépett a Raspberry Pi, itt a 4-es változat

Bejelentették a legújabb málnás miniszámítógépet, mely komoly ráncfelvarráson esett át. Külsőre nagyjából megegyezik az elődökkel – azaz maradt a 40 tűs GPIO és a szoksásos elrendezés –, de motorháztető alatt van a lényeg. Nézzük is az újdonságokat:

Fejlesztettek a processzoron, ami a Broadcom 4 magos 64 bites, 1,5 GHz órajelű Cortex-A72 ARM alapú megolsása lett, ami elvileg 3x gyorsabb az elődnél. Javítottak a video teljesítményen, így evileg elérhető lett a 4K felbontás is, ráadásul az új lapra egyből kettő 4K monitor köthető a két micro HDMI porton. Persze mit sem ér a jobb processzor, ha nincs mellé elér RAM, de szerencsére több lehetőség küzül választhatunk. Most először három féle opcióban vehetjük meg a málnát; 1GB, 2GB vagy 4GB RAM-mal. Fontos frissítésen ment keresztül az USB vezérlő is, hiszen kapunk már 2db USB 3.0-ás és 2db USB 2.0-ás portot, illetve Gigabites Ethernet csatlakozót. Persze jelentősen növekedett az átviteli sebesség a PCI Express bus-on, ami akár összesen 4 GBit/s is lehet. Ezen felül kapunk 5.0-ás Bluetooth és 802.11ac WiFi támogatást. A megfelelő tápellátás miatt immár USB Type-C csatlakozóval szerelt tápcsatlakozót kapunk. Elvileg a 3B+ változatban érkezett USB boot itt is megmarad, így akár SSD-ről is bootolhatunk, elhagyva a memóriakártyát.

Összességében elég erős frissítés érkezett, így ismét alkalmassá vált az Rpi akár desktop feljhasználásra, akár médialejátszó építésére, vagy éppen kedvenc okosotthon szoftverünk kiszolgálására. Az 1GB RAM-mal szerelt változat $35-tól lesz megvásárolható.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt