Hírek

Régi okostelefon, mint okos otthon központ? Igen!

Manapság a digitális életünk jelentős hányadát a mobiltelefonunkon keresztül éljük. Ez nem véletlen, hiszen a készülék és tartalom gyártók fókuszában is ez áll. Az egyre fejlődő technológia és a kiélezett teljesítmény verseny eredményeképp a mai – illetve a tegnapi – mobilok komoly, már-már PC-t megközelítő erőforrásokkal rendelkeznek.

Ehhez jön hozzá a fogyasztói társadalom nagy rákfenéje, hogy mindig mindenből a legújabb kell. De mi a helyzet a régi készülékekkel? Többnyire azok is tökéletesen működőképesek, csak már kicsit lassabbak az újabb generációs társaiknál. Szerencsére vannak készülékek, amik sokáig velünk vannak, de az alsó középkategória esetében sűrűn évülnek el a termékek. Míg régebben ezeket el tudtuk adni a használt piacon, addig ma már nagyon értéküket vesztik. Betudható ez annak, hogy a mai készülékek nem nagyon rendelkeznek cserélhető komponensekkel, illetve ezek ára felér magával a készülék értékével, így nem éri meg a javíttatásuk.

Ezt a kihasználatlan erőforrást ismerte fel az Adriano projekt kiötlője. Az alap elgondolás az, hogy a még működő okostelefonokat egy kiegészítő segítségével okos otthon átjáróvá alakítsuk. A megoldásban a mobil készülék kijelzője tölti be a vezérlő felület szerepét, melyhez a dokkoló biztosítja a megfelelő tápellátást, gesztus érzékelést és hangvezérlést. Ehhez persze hozzájön a Zigbee, Z-Wave, Wifi és BLE támogatás.

Az Adriano alkalmazása rugalmasan használja akár telefonunk, akár tabletünk képességeit a dedikált alkalmazásának segítségével.

Bővebb információ projektről a Kickstarter kampány oldalán »

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt