Hírek

Már kaphatóak a Shelly nyári újdonságai

Pár hete jelentett be jópár új terméket a Shelly, melyek közül kettő forgalmazását meg is kezdte. Sőt, ezek között van, ami már hazai viszonteladóknál is rendelhető.

A Shelly több termékét is megújította, illetve bővítette kínálatát: érkezett kijelzős páratartalom és hőmérséklet szenzor, megújult a mozgás érzékelő, illetve a PRO és PLUS széria is bővült.

Shelly PLUS H&T

Az egyik legnagyobb újdonság a Shelly PLUS H&T, mely teljesen megújult az elődhöz képest. Az újdonság már E-INK kijelzővel szerelt, így bármikor leolvasható a mért adat, illetve az elem állapot. Utóbbit nem aprózta el a Shelly, hiszen a 4 darab hagyományos AA elemről, akár 1 évig is képes üzemelni az eszköz. De ha ez mégsem lenne elég, opcionálisan USB-C csatlakozón keresztül fixen megtáplálhatjuk. Ha ez utóbbi megoldással használjuk, akkor 5 percenkénti felbontással rögzíti a méréseket, melyből akár 1 évnyi historikus adathoz férhetünk hozzá.
A Shelly PLUS H&T lelke ezúttal is a PLUS szériára jellemző ESP32, így természetesen a WiFi mellett az egyszerű Bluetooth párosítás is elérhető.

A Shelly PLUS H&T már előrendelhető hazai forgalmazónál »

Részletes adatlap ide kattintva érhető el »

Shelly Motion 2

Megújult a Shelly mozgásérzékelője is, melynél ugyan maradtak az akkus és energiatakarékos WiFi-s működésnél, mégis sikerült jelentős méretcsökkenést elérni. Az új Motion 2 ráadásul a nagyobb 140°-os érzékelője mellé még fény- és hőmérséklet szenzort is kapott (illetve rezgés érzékelést a szabotázs detektáláshoz).
A – szerintem – szebb eszköz a 6500 mAh akkujának köszönhetően akár 1 évig is képes üzemelni normál használat mellett, mely készenléti módban akár 3 évre is feltornázható. Ha kifogyott a szuflából, akkor USB-C porton keresztül tölthetjük újra.

További infók »

 

Shelly PRO 3

A DIN sínre szerelhető PRO család is bővült a Shelly PRO 3 személyében, mely 3 független áramkörrel rendelkezik, így akár háromfázisú áramkörökbe is beszerelhető. Ezek egyenként max 16A terhelhetőek, azaz összesen 48A-ig. Sőt lehetőség van az AC helyett akár DC áramkör kapcsolására is a szárazkontaktnak köszönhetően.
A PRO szériához híven ez az eszköz is rendelkezik Ethernet csatlakozóval a WiFi és Bluetooth mellett. De a teljesítmény mérés funkció kimaradt.

További infók »

 

Shelly Plus i4 DC

Érkezik továbbá a Shelly Plus i4 új változata, mely ugyanazt a funkcionalitást hozza, de egyenáramú megoldással. Ez olyan helyeken is felhasználhatóvá teszi, ahová a 230V változatot nem lehetett szerelni. A Shelly Plus i4 DC 5-24V egyenárammal üzemeltethető és minden funkcióját megörökölte a „sima” változatnak.

További infók »

 

További termékek

Az amerikai piacra érkezik továbbá a Shelly Plus Plug US, mely 110V-on 15A mellett fogyasztás mérésre is alkalmas; illetve a Shelly Plus Wall Dimmer US, mely éjszakai módot is támogat.

 

Új funkciók

Bejelentettek továbbá pár új funkciót is, melyeket hamarosan a PRO és a PLUS család tagjai kapnak meg. Ezek főleg a hálózati funkciókat bővítik, de így is akad néhány egészen érdekes megoldás:

  1. Shelly Range Extender: Talán az egyik legkülönlegesebb új funkció, hogy a Shelly jeltovábbító funkcióval fogja ellátni az erősebb hardverrel szerelt eszközeit. Mivel ez szoftveres megoldás, így minden ESP32-vel (azaz új szériás) szerelt Shelly termék megkapja. A megoldás lényege, hogy a fix betáplálású eszköz képes lesz egyszerre kliens és AP módban futni, így gyártótól függetlenül maximum 10 egyéb wifi eszközt képes WiFi hálózattal ellátni. Persze a megoldás leginkább IoT eszközök számára van kitalálva (maximum 10MB/s). Ez nagyban hasonlít a Zigbee és Z-Wave alatt megismert és megszokott mesh hálózatra.
    Bónusz, hogy a DIN sínre szerelt eszközök esetében ez a megoldás Ethernettel együtt használva megkönnyíti a kapcsolószekrény hálózattal való lefedését, lévén, hogy elég csak egy LAN kábelt kivezetni odáig.
  2. Bluetooth Gateway: lehetőségünk nyílik más gyártók Bluetooth eszközeinek adatait összeszedni és azt továbbítani például Home Assistant felé
  3. Outbound Web Socket: professzionális felhasználóknak szánt megoldással is kiegészíti a Shelly az eszközeit. Ez az MQTT-hez hasonló kommunikációt tesz elérhetővé (de nem váltja le azt).
  4. Snippets and Scripts Library: hozzá fogunk férni mások által készített scriptekhez, melyeket aztán mi is használhatunk. E mellé érkezik a snippets funkció, melynek használatával minta kódokból rakhatjuk össze magunknak a kívánt működést.
  5. Matter: még nincs pontos információ, de készülnek a bevezetésre.
  6. HomeKit: külön integráció nem készül, hanem a Matter bevezetésével lesznek HomeKit kompatibilisek.

 

A teljes bejelentést itt lehet végignézni:

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt