Hírek

Kincony KC868 újdonságok: MQTT, Arduino, Loxone

Ha olcsó relé vezérlőt keresünk, előbb vagy utóbb biztos belefutunk a kínai Kincony termékcsaládjába, ami 2 csatornától egészen a 32-es változatig terjed különféle kialakításban.

Az ARM alapú KC868 kialakítástól függően rendelkezik wifi vagy ethernet csatlakozással – illetve bizonyos esetben mindkettővel –, ezen felük kapunk egy RS232-es portot is. A relés kimenetek mellett egyes verziók rendelkeznek digitális bemenetekkel is. A kimenetek esetén ráadásul elérhető az NC és NO állapot is, így eléggé rugalmasan használhatjuk vezérlésre egészen 10A-ig. Ha ezen funkciók mellett plusz portokra, dimmerre lenne szükségünk, akkor választhatunk ilyen kialakítású változatot is, vagy válogathatunk a kiegészítők közül. Egyedüli negatívum, hogy a Kincony nem egy szépség díjas designer termék, így aki erre érzékeny rejtse mélyen a kapcsolószekrény mélyére.

Ha újabb KC868-H8B vagy KC868-H16B változatú vezérlővel rendelkezünk, akkor érdemes firmware-t frissítenünk, mivel bővült a HTTP funkcionalitás, illetve már elérhető az MQTT alapú kommunikáció. Ez utóbbi amúgy megkönnyíti például a Home Assistant rendszerünkbe integrálást – amihez a gyártó példakódot is mellékel. (A Kincony hivatalos oldalán több integráció példáját is megtalálhatjuk, többek között a népszerű Open Source rendszerekkel).

Érkezett egy új kisebb kialakítás a KC868-COLB analóg és digitális bemeneti interfészből, mely a Mini nevet kapta.

Szintén nemrég jelent meg a KC868-A4, mely ESP32 alapokra építkezve teljesen szabadon programozható Arduino IDE segítségével. Az újdonság 4 relés kimenettel, 4 digitális bemenettel, 4 analóg bemenettel (2db DC0-5V és 2db 4-20mA), 2 DC0-10V kimenettel, 1 szenzor bemenettel, IR adó-vevővel és RF adó-vevővel rendelkezik a megszokott hálózati csatlakozásokon felül.

A Kincony azoknak is kedvez, akik komolyabb rendszerben használnák, ezért elérhetővé tettek egy videós segédletet, aminek segítségével Loxone rendszerbe integrálhatjuk KC868 vezérlőnket. Ezt az alábbi Youtube csatornán érhetitek el:

Aki ki szeretné próbálni a KC868 vezérlőt, annak a Kincony összerakott egy demo felületet Home Assistant alapokon, ami egy Youtube live közvetítéssel élőben látható. Sajnos a cikk írásakor ez a Youtube live nem volt elérhető.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt