Kategóriák: HírekKiemelt

Elindította IoT Hub szolgáltatását a francia illetőségű Scaleway

A felhős megoldásairól és olcsó árairól ismert Scaleway az elmúlt időszakban is folyamatosan fejleszteni tudta szolgáltatásainak körét, ami eddig inkább csak az online szolgáltatóknak/fejlesztőknek szólt, de az IoT Hubbal nyitottak a hobbisták irányába is.

Az IoT Hub lényegében egy olyan webszolgáltatás, amibe IoT eszközeinket tudjuk bekötni, ezáltal bárhol a világon elérni. Ehhez különféle szoftvereket integrálhatunk, így akár távolról vezérelhetjük is ezeket az eszközeinket. Az IoT Hub többféle kommunikációt támogat, ilyenek a Sigfox, LoRa és az MQTT. A beérkezett adatokat lehetőségünk van – többek között – egyedileg szűrni, tovább csatornázni – letárolni, vagy akár külső szolgáltatás felé továbbítani REST apin keresztül –, illetve az ezekből készült metrikákat megtekinteni.

De miért is érdekes ez a megoldás annyira, hiszen több hasonló felhős MQTT szolgáltatás létezik már? A válasz az árazása, mely hasonlóan a Scaleway többi szolgáltatásához itt is eléggé kedvező: a legkisebb csomag havi 50 000 (4kB-os) üzenetet és 10 csatlakoztatható eszközt ad alapból, ráadásul ezt ingyenesen. Persze ha ez nem lenne elég, akkor további eszközöket és üzeneteket vásárolhatunk, vagy előfizethetünk egy nagyobb csomagra 9.99€ havi díjért, ahol már korlátlan a csatlakoztatható eszközök száma. Igaz az ingyenes fiók osztott szerveren van, de a kisebbik fizetős csomagnál már dedikált gépet kapunk, míg a nagynál már HA-t is ígérnek. Ez utóbbi alkalmas lehet erre épülő szolgáltatás megvalósítására.

A Scaleway szolgáltatásainál általában többféle lokáció közül választhatjuk ki a nekünk leginkább megfelelő szerverparkot, azonban az IoT Hub jelenleg csak a Párizsi szerverparkból érhető el, de persze ez később változhat. Számunkra ez annyira nem is fontos, hiszen a sebességre így se lehet panasz európai felhasználóként.

Ez a szolgáltatás azoknak lehet érdekes, akik szeretnének IoT eszközeik számára távoli elérést kényelmesen, de ódzkodnak a gyártói felhős megoldásoktól, azaz tartanak az adataik biztonságos kezelésétől. Persze hobbistáknak is megfelelő lehet kísérletezgetni.

Az összes szolgáltatásról részletesebben a Scaleway oldálán lehet olvasni.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt