Kategóriák: Hírek

CES2019: Okoskapcsolók, okosizzók és okoskonnektorok temérdek mennyiségben

Az idei CES-en látványosan tarol az IoT – ahogy a Bosch már bemutatta –, azon belül is nagy szeletet kap az okosotthon. Ehhez kapcsolódóan sok gyártó hozott okoskapcsolókat is, igaz ezek amerikai piacra szánt megoldások. Nektek tetszik ez a kivitel?

Az egyik nagy nevű gyártó a GE nem elégedett meg egy termékcsalád bemutatásával, egyből több változatot hozott: a C-Start termékcsaládba az okoskapcsolói tartoznak, melyek többféle kivitelben és akár dimmelhetően is elérhetőek; illetve bemutatták a C by GE néven elérhető termékpalettát, melyben okosdugalj, rgb okosizzó, okoslámpák és mozgásérzékelő tartozik. Mindegyik terméküket mobil alkalmazásból vezérelhető és rendelkezik Google Assistant és Amazon Alexa támogatással. A GE ezekkel a termékcsaládokkal egy kedvező árú ám sokrétű megoldást kínál.

Hasonló kialakítású azonban más célt szolgál a Lutron új Caseta névre hallgató fali ventillátor vezérlője. Ez a termék kapcsolódik a gyártó saját ClearConnect termékvonalához, melyben kapcsolók és lámpák is vannak.

A Currant egy falba süllyesztett okosdugaljt mutatott be, mely valós időben méri a rákötött eszköz fogyasztását, melyet elemez és ez alapján tesz javaslatokat a felesleges fogyasztás csökkentésére. Ezen felül lehetőségünk van távolról zárolni, ami annyit tesz, hogy csak a mobil appal lehet bekapcsolni. Ez a megoldás hasznos lehet kisgyermekek védelmére is. A termékből kétféle változat érhető el: egy a háztartásokba szánt alacsonyabb terhelhetőségű (16A) és egy bolti használatra szánt (20A). A dugalj wifi kapcsolatot használ, de ha ez nem elérhető képes bluetooth hálózatot kiépíteni és támogatja a Google Assistant és Amazon Alexa platformokat.

Érdekes hatszögletű panelokból álló szabadon variálható LED világítási megoldással jelentkezett a Nanoleaf, melyek érdekes színjátékra képesek lévén, hogy RGB megoldásról van szó. Elég menő installációnkat akár hanggal is vezérelhetjük, lévén az Amazon Alexa, Google Assistant és Apple Siri támogatottságnak.

A Philips sem maradt új termék nélkül; ezúttal a kültérre fókuszálva mutattak be pár lámpát és szenzort. Ezek a lámpák a tradícionális és modern design ötvözetét képviselik és a teljes színskálában képesek pompázni. Érkezett még egy akkus működésű kültéri mozgás szenzor is, ami a korábbi beltéri testvérének tekinthető. Természetesen ezen termékek is a népszerű HUE vonalhoz tartoznak.

Érdekes megoldással érkezett a Lifx, mely egy olyan gyertya forműjú LED izzót mutatott be, ami típusához híven gyertyafényt utánoz és egyszerre több szín megjelenítésére is képes. Az izzó a gyártó saját mobil appján keresztül vezérelhető.

Az Apple fanokra gondolt az Eve, mikor bemutatta Energy Strip névre keresztelt hármas okoselosztóját. A három csatlakozási pont külön vezérelhető, ám csak az Apple féle Siri hang asszisztenssel kompatibilis.

 

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt