Hírek

Bemutatkozott a vezeték nélküli Google Nest Doorbell

A Google bemutatta a teljesen vezeték mentes okos kapucsengőjét, mely már nagyon időszerű volt. Sajnos azonban nem teljesen kompromisszum mentes.

A vezeték nélküli kapucsengőkre egyre nagyobb az igény, mivel ezeket mindenféle falvésés és villanyszerelés nélkül akár a felhasználó is telepíthet. Persze ebben az esetben el kell fogadnunk bizonyos kompromisszumokat, mint például a rendszeres akku töltés vagy éppen a nem folyamatos rögzítés. De ugyanakkor említhetnénk a magasabb árat is.

A Google Nest Doorbell ennek a piacnak az új belépője, a Google féle letisztult design-nal. Nekem kifejezetten tetszik a kialakítása, szinte minden felületen jól mutat, ráadásul több színben is elérhető. Természetesen a gyártó gondolt a kültéri használatra, ezért a csengő IP54 védettséggel rendelkezik és -20-tól 40 °C-ig használható. Érdekesség, hogy 45%-ban újrahasznosított anyagból készül, ami dícséretes lépés környezetvédelmi szempontból.

A beüzemelése egyszerű a mellékelt rögzítő és kiemelő keret segítségével. A készüléket használhatjuk akár vezetékesen, akár vezeték nélkül a beépített akkumulátorról. Előbbi esetben 8-24V-os egyenáramról tudjuk üzemeltetni. Az első nagy negatívum, hogy a csomag nem tartalmaz beltéri egységet, így vagy a meglévő vezetékest használhatjuk vagy vezeték nélkül a Google Assistant képes hangszóróinkat vagy kijelzőnket, esetleg mobilunkat. Ez utóbbi esetben sajnos támaszkodunk a felhős szolgáltatásokra – ami internet hiányában sajnos nem elérhető. Vezeték nélküli megoldások terén az eszköz tudja használni a 2,4GHz, illetve 5GHz-es WiFi sávokat, illetve rendelkezik BLE kapcsolattal is.

Beüzemelés után a készülék beépített PIR szenzorának köszönhetően képes észlelni a mozgást, amiről értesítést tud küldeni akár képpel is. Sajnos a kamera modul csak HD (960 x 1280) felbontással rendelkezik – ráadásul 3:4-as elosztásban – és sajnos a nagylátószögről is le kell mondanunk. Ezt a hiányosságot kárpótolja a beépített AI, ami képes felismerni például a csomagot hozó futárt, vagy a kapu előtt ugató kutyát is. Az AI elvileg alkalmas arra, hogy arc alapján azonosítsa ki áll éppen az ajtó előtt, így már név szerint értesít minket, ha egy ismerősünk érkezik. A készülék használható éjszaka is a beépített éjjellátó funkciónak köszönhetően. Természetesen a kétirányú audio adott, így akkor is tudunk jelezni a látogatónak, ha nem vagyunk éppen otthon. Ráadásul itt használhatunk előre megadott gyorsválaszokat is.

A készülék – az előzetes információk alapján – nem rendelkezik memóriakártya foglalattal, helyette a felhős rögzítésre támaszkodik. Ennél alapból 3 órányi anyag tárolására elég helyet kapunk, melyet külön előfizetéssel bővíthetünk. 24/7 rögzítés alapból nincs – amit az akkumulátoros működés is indokol – de elérhető, ha vezetékesen használjuk és előfizetünk a legnagyobb csomagra.

A kapucsengő a Google Store-ben $179.99-os áron kapható, de kérhetjük akár 24 havi részletre havi $7.50-ért is. Hazai bemutatásról és hivatalos forgalmazásról nincs információnk, viszont nagy valószínűséggel kapható lesz a nem hivatalos forgalmazók kínálatában.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt