Bemutatkozott a vezeték nélküli Google Nest Doorbell

A Google bemutatta a teljesen vezeték mentes okos kapucsengőjét, mely már nagyon időszerű volt. Sajnos azonban nem teljesen kompromisszum mentes.

A vezeték nélküli kapucsengőkre egyre nagyobb az igény, mivel ezeket mindenféle falvésés és villanyszerelés nélkül akár a felhasználó is telepíthet. Persze ebben az esetben el kell fogadnunk bizonyos kompromisszumokat, mint például a rendszeres akku töltés vagy éppen a nem folyamatos rögzítés. De ugyanakkor említhetnénk a magasabb árat is.

A Google Nest Doorbell ennek a piacnak az új belépője, a Google féle letisztult design-nal. Nekem kifejezetten tetszik a kialakítása, szinte minden felületen jól mutat, ráadásul több színben is elérhető. Természetesen a gyártó gondolt a kültéri használatra, ezért a csengő IP54 védettséggel rendelkezik és -20-tól 40 °C-ig használható. Érdekesség, hogy 45%-ban újrahasznosított anyagból készül, ami dícséretes lépés környezetvédelmi szempontból.

A beüzemelése egyszerű a mellékelt rögzítő és kiemelő keret segítségével. A készüléket használhatjuk akár vezetékesen, akár vezeték nélkül a beépített akkumulátorról. Előbbi esetben 8-24V-os egyenáramról tudjuk üzemeltetni. Az első nagy negatívum, hogy a csomag nem tartalmaz beltéri egységet, így vagy a meglévő vezetékest használhatjuk vagy vezeték nélkül a Google Assistant képes hangszóróinkat vagy kijelzőnket, esetleg mobilunkat. Ez utóbbi esetben sajnos támaszkodunk a felhős szolgáltatásokra – ami internet hiányában sajnos nem elérhető. Vezeték nélküli megoldások terén az eszköz tudja használni a 2,4GHz, illetve 5GHz-es WiFi sávokat, illetve rendelkezik BLE kapcsolattal is.

Beüzemelés után a készülék beépített PIR szenzorának köszönhetően képes észlelni a mozgást, amiről értesítést tud küldeni akár képpel is. Sajnos a kamera modul csak HD (960 x 1280) felbontással rendelkezik – ráadásul 3:4-as elosztásban – és sajnos a nagylátószögről is le kell mondanunk. Ezt a hiányosságot kárpótolja a beépített AI, ami képes felismerni például a csomagot hozó futárt, vagy a kapu előtt ugató kutyát is. Az AI elvileg alkalmas arra, hogy arc alapján azonosítsa ki áll éppen az ajtó előtt, így már név szerint értesít minket, ha egy ismerősünk érkezik. A készülék használható éjszaka is a beépített éjjellátó funkciónak köszönhetően. Természetesen a kétirányú audio adott, így akkor is tudunk jelezni a látogatónak, ha nem vagyunk éppen otthon. Ráadásul itt használhatunk előre megadott gyorsválaszokat is.

A készülék – az előzetes információk alapján – nem rendelkezik memóriakártya foglalattal, helyette a felhős rögzítésre támaszkodik. Ennél alapból 3 órányi anyag tárolására elég helyet kapunk, melyet külön előfizetéssel bővíthetünk. 24/7 rögzítés alapból nincs – amit az akkumulátoros működés is indokol – de elérhető, ha vezetékesen használjuk és előfizetünk a legnagyobb csomagra.

A kapucsengő a Google Store-ben $179.99-os áron kapható, de kérhetjük akár 24 havi részletre havi $7.50-ért is. Hazai bemutatásról és hivatalos forgalmazásról nincs információnk, viszont nagy valószínűséggel kapható lesz a nem hivatalos forgalmazók kínálatában.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →