Kategóriák: HírekKiemeltTesztek

A várva várt játékos: megérkezett a Xiaomi EU okosdugalj

Nagyon régóta várjuk már hogy a Xiaomi kihozza az EU-s okosdugalját, mivel azzal válik igazán használhatóvá az okosotthon kezdőcsomagjuk. És végre megérkezett, ráadásul kétféle Wifis és Zigbee-s verzióban. Nálunk előbbi járt.

A korábbi render képek igaznak bizonyultak, a dugalj kissé nyújtott design-t kapott, de így sem mondható túlzottan nagynak. Az összeszerelésre nem lehet panasz; a Xiaomi-tól megszokott kitűnő minőséget kapjuk. Hogy miért nem a manapság trendi minimális méretben érkezett – mint például a BlitzWolf BW-SHP6 –, magyarázat lehet a jóval nagyobb kapcsolható teljesítmény.

Balrol az Alfawise, jobbról a BlitzWolf öleli közre

A dugalj elméletben képes 220-240V-on 16A fogyasztót kiszolgálni, ami eléggé szép teljesítmény és gyakorlatilag kompromisszum mentessé teszi a felhasználást. Egyedüli hiányérzetet a fogyasztás mérés kihagyása okozta, mivel manapság ez egyre elterjedtebb funkció. A gyártó a minőség mellett természetesen a biztonságra is figyelt, ezért különféle védelmi mechanizmusokat épített a készülékbe, ami elvileg így tűzálló akár 750°C-ig. Mivel ez hivatalosan EU piacra szánt, így rendelkezik az összes szükséges minősítéssel és engedéllyel is.

Beüzemelése a már megszokott módon történik a Xiaomi Home (korábban Mi Home) app segítségével: a plusz ikonra kattintva kiválasztjuk a listából vagy megkereshetjük a közeli eszközök között. A beállítás gyorsan elvégezhető, mindössze a wifi adatokat és a felhasználás helyét kell megadni.

Működése egyszerű: használhatjuk a készüléken található gombot, vagy a mobil appban megjelenő stilizált dugalj ikont. Persze ezekben nem merül ki a funkcionalitás, mivel van időzítés, visszaszámlálás és automatizálás is. Nekem a visszaszámlálás mód kiváltképp tetszett, hiszen itt egy megadott idő lejárta után kapcsol – ez konyhában nagyon hasznos lehet.

Viszont az automatizálás funkció teszi igazán használhatóvá a terméket, mivel ha rendelkezünk egyéb Xiaomi Home eszközzel itt beállíthatunk olyan IFTTT jellegű scripteket, amivel összeköthetjük ezeket, így képes egyik a másik működésére reagálni. Vegyünk egy példát: reggel kinyitjuk a hálószoba ajtaját, amire elindul a kávéfőző. Ehhez csak egy ilyen dugaljra és a Xiaomi okosotthon kezdőszettre van szükségünk (a kávéfőző mellett persze).

Az eszköz menüjében még van lehetőségünk kikapcsolni a visszajelző LED-et, ha ez valakit zavar. Ezeken felül itt találjuk a firmware frissítés keresését, a különböző státusz információkat és a megosztás lehetőségét.

Aki rendelkezik Xiaomi Okosotthon kezdőszettel, annak viszont jobb döntés lehet a Zigbee-s változat, hiszen az képes kiterjeszteni a rendszer hatótávolságát, mivel Zigbee átjátszóként is funkcionál.

A cikkben szereplő Mi Smart Plug (WiFi) már kapható a Lurdy Mi Store-ban 3990 Ft-os áron.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt