A várva várt játékos: megérkezett a Xiaomi EU okosdugalj

Nagyon régóta várjuk már hogy a Xiaomi kihozza az EU-s okosdugalját, mivel azzal válik igazán használhatóvá az okosotthon kezdőcsomagjuk. És végre megérkezett, ráadásul kétféle Wifis és Zigbee-s verzióban. Nálunk előbbi járt.

A korábbi render képek igaznak bizonyultak, a dugalj kissé nyújtott design-t kapott, de így sem mondható túlzottan nagynak. Az összeszerelésre nem lehet panasz; a Xiaomi-tól megszokott kitűnő minőséget kapjuk. Hogy miért nem a manapság trendi minimális méretben érkezett – mint például a BlitzWolf BW-SHP6 –, magyarázat lehet a jóval nagyobb kapcsolható teljesítmény.

Balrol az Alfawise, jobbról a BlitzWolf öleli közre

A dugalj elméletben képes 220-240V-on 16A fogyasztót kiszolgálni, ami eléggé szép teljesítmény és gyakorlatilag kompromisszum mentessé teszi a felhasználást. Egyedüli hiányérzetet a fogyasztás mérés kihagyása okozta, mivel manapság ez egyre elterjedtebb funkció. A gyártó a minőség mellett természetesen a biztonságra is figyelt, ezért különféle védelmi mechanizmusokat épített a készülékbe, ami elvileg így tűzálló akár 750°C-ig. Mivel ez hivatalosan EU piacra szánt, így rendelkezik az összes szükséges minősítéssel és engedéllyel is.

Beüzemelése a már megszokott módon történik a Xiaomi Home (korábban Mi Home) app segítségével: a plusz ikonra kattintva kiválasztjuk a listából vagy megkereshetjük a közeli eszközök között. A beállítás gyorsan elvégezhető, mindössze a wifi adatokat és a felhasználás helyét kell megadni.

Működése egyszerű: használhatjuk a készüléken található gombot, vagy a mobil appban megjelenő stilizált dugalj ikont. Persze ezekben nem merül ki a funkcionalitás, mivel van időzítés, visszaszámlálás és automatizálás is. Nekem a visszaszámlálás mód kiváltképp tetszett, hiszen itt egy megadott idő lejárta után kapcsol – ez konyhában nagyon hasznos lehet.

Viszont az automatizálás funkció teszi igazán használhatóvá a terméket, mivel ha rendelkezünk egyéb Xiaomi Home eszközzel itt beállíthatunk olyan IFTTT jellegű scripteket, amivel összeköthetjük ezeket, így képes egyik a másik működésére reagálni. Vegyünk egy példát: reggel kinyitjuk a hálószoba ajtaját, amire elindul a kávéfőző. Ehhez csak egy ilyen dugaljra és a Xiaomi okosotthon kezdőszettre van szükségünk (a kávéfőző mellett persze).

Az eszköz menüjében még van lehetőségünk kikapcsolni a visszajelző LED-et, ha ez valakit zavar. Ezeken felül itt találjuk a firmware frissítés keresését, a különböző státusz információkat és a megosztás lehetőségét.

Aki rendelkezik Xiaomi Okosotthon kezdőszettel, annak viszont jobb döntés lehet a Zigbee-s változat, hiszen az képes kiterjeszteni a rendszer hatótávolságát, mivel Zigbee átjátszóként is funkcionál.

A cikkben szereplő Mi Smart Plug (WiFi) már kapható a Lurdy Mi Store-ban 3990 Ft-os áron.

Kövess minket!
, , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →