Események

Beszámoló: Megrendezték az első Home Assistant konferenciát

Vasárnap az esti órákban tartották a Home Assistant virtuális konferenciáját, ahol sok előadó beszélt a Home Assistant jelenéről és jövőjéről. Mi élőben követtük és most megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb híreket.

Jelen

Paulus – a Home Assistant megalkotója – beszélt arról hogy honnan indultak és meddig jutottak el: Github-on a 2. legaktívabb Python projekt 8000+ contributor-ral. Szó esett a felhő és helyi vezérlésről – amit a tegnapi Google leállás méginkább fontos kérdéssé tett. Arra bíztatta a hallgatókat, hogy ha több felhasználó lesz, akiknek fontos a privacy és a lokális vezérlés, akkor nyomást lehet gyakorolni a gyártókra (példa a TP-Link, korábban Logitech Harmony és Philips Hue). Szóba került a CHIP is, amit jó kezdeményezésnek tart.

Rebranding: Core+Supervisor+OS = Home Assistant

Home Assistant fejlesztése

Korábban az Unifi támogatta a fejlesztést, de 1 év után kihátrált, jelenleg nincsenek befektetők, nem áll mögötte milliárdos cég. Ekkortájt indult el a Nabu Casa, ami Paulus saját cége. Itt jelképes 5 dollárért havonta megkapjuk a felhős elérést. Mivel saját cég, így közvetlen kapcsolat a fejlesztők és a felhasználók között.

HA ingyenes→userek támogathatják a Nabu Casat→Nabu Casa fizeti a deveket akik a HA-n dolgoznak => Nincsenek reklamok, nincs profit a konferencia jegyen se (1 dollár).

Pascal

Az ő előadásában főleg a rendszer komponenseiről hallhattunk információkat. Egyértelműen látszik, hogy minden beállítást ki szeretnének vezetni UI-ra, így csak a PRO felhasználók számára tartják fent a yaml használatát.
Ők is tisztában vannak a memóriakártya használatának problémáival így azt javasolják, hogy read-only belső tárhelyről (SD kártya) boot-oljunk, és USB-s adattárolóra írjunk.
Felpörgött a Supervisor hibák javítása is, amit nagyban segített a közösségi közreműködés.

Odroid N2+

Bár az új Raspberry Pi 4 nagyon jó lett, egy komplexebb automatizálás sokszor hardver igényes. Ezért a Home Assistant csapata összeállt az Odroiddal és csináltak egy limitált kiadású Home Assistant változatot az N2+-ból. Ez a gép majdnem olyan erős, mint az Intel NUC, de annál jelentősen olcsóbb. ARM alapú processzora 6 magon 2GHz-re képes, amihez nincs szükség aktív hűtésre (opcionálisan kérhető hozzá). Tárhelyként akár 128 GB eMMC alapú megoldást kapunk, amit 4GB DDR4 RAM egészít ki. Természetesen ez a gép is hivatalosan támogatott lett, így könnyen beüzemelhető, mindössze a kész képfájlt kell letölteni és arról boot-olni. Itt lehet megvenni.

Frenck

Szó esett az automatizálás funkcióról is, amit jelentősen megújítanak. Több új képességgel is bővítették, amik ráadásul felületről elérhetőek, így nem kell yaml-ben konfigurálni. A UI is sokat fejlődött, aminek köszönhetően könnyebb lett a beállíthatóság. De folyamatban van még pár fejlesztés, amik hamarosan várhatóak.

Bram

Kivezetésre kerül a régi State UI, így már csak a Lovelace marad. Itt bemutatták hogyan fejlődik a felület, hogyan kerülnek be a Core alá az új – akár közösségi – kártyák, illetve hogy milyen újdonságok vannak.

Justin és Zac

Mobil eszközök frontján a viselhető eszközökön való vezérlés volt az egyik legérdekesebb téma. E mellett érkeznek új widgetek iOS-re, kapunk valamikor Mac OS appot és Google TV támogatást.

Martin

Nem elégedettek a jelenlegi Z-Wave integrációval ezért dolgoznak ennek megújításán.

Lezárás

Bár mindenki a nagy bejelentést várta az 1.0 érkezéséről, mindenkit megtréfálva bejelentették, hogy innentől más verziózás szerint jönnek az új kiadások. Ezentúl az év, a hónap és a hibacsomagok sorszáma adja ki a verziószámot. Az előadások hamarosan visszanézhetőek lesznek a Home Assistant Youtube csatornáján. Addig is hallgassátok meg a kibeszélő adásunkat a konferencia utánról:
A Main Stage felvétele:
Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt