Beszámoló: Megrendezték az első Home Assistant konferenciát

Vasárnap az esti órákban tartották a Home Assistant virtuális konferenciáját, ahol sok előadó beszélt a Home Assistant jelenéről és jövőjéről. Mi élőben követtük és most megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb híreket.

Jelen

Paulus – a Home Assistant megalkotója – beszélt arról hogy honnan indultak és meddig jutottak el: Github-on a 2. legaktívabb Python projekt 8000+ contributor-ral. Szó esett a felhő és helyi vezérlésről – amit a tegnapi Google leállás méginkább fontos kérdéssé tett. Arra bíztatta a hallgatókat, hogy ha több felhasználó lesz, akiknek fontos a privacy és a lokális vezérlés, akkor nyomást lehet gyakorolni a gyártókra (példa a TP-Link, korábban Logitech Harmony és Philips Hue). Szóba került a CHIP is, amit jó kezdeményezésnek tart.

Rebranding: Core+Supervisor+OS = Home Assistant

Home Assistant fejlesztése

Korábban az Unifi támogatta a fejlesztést, de 1 év után kihátrált, jelenleg nincsenek befektetők, nem áll mögötte milliárdos cég. Ekkortájt indult el a Nabu Casa, ami Paulus saját cége. Itt jelképes 5 dollárért havonta megkapjuk a felhős elérést. Mivel saját cég, így közvetlen kapcsolat a fejlesztők és a felhasználók között.

HA ingyenes→userek támogathatják a Nabu Casat→Nabu Casa fizeti a deveket akik a HA-n dolgoznak => Nincsenek reklamok, nincs profit a konferencia jegyen se (1 dollár).

Pascal

Az ő előadásában főleg a rendszer komponenseiről hallhattunk információkat. Egyértelműen látszik, hogy minden beállítást ki szeretnének vezetni UI-ra, így csak a PRO felhasználók számára tartják fent a yaml használatát.
Ők is tisztában vannak a memóriakártya használatának problémáival így azt javasolják, hogy read-only belső tárhelyről (SD kártya) boot-oljunk, és USB-s adattárolóra írjunk.
Felpörgött a Supervisor hibák javítása is, amit nagyban segített a közösségi közreműködés.

Odroid N2+

Bár az új Raspberry Pi 4 nagyon jó lett, egy komplexebb automatizálás sokszor hardver igényes. Ezért a Home Assistant csapata összeállt az Odroiddal és csináltak egy limitált kiadású Home Assistant változatot az N2+-ból. Ez a gép majdnem olyan erős, mint az Intel NUC, de annál jelentősen olcsóbb. ARM alapú processzora 6 magon 2GHz-re képes, amihez nincs szükség aktív hűtésre (opcionálisan kérhető hozzá). Tárhelyként akár 128 GB eMMC alapú megoldást kapunk, amit 4GB DDR4 RAM egészít ki. Természetesen ez a gép is hivatalosan támogatott lett, így könnyen beüzemelhető, mindössze a kész képfájlt kell letölteni és arról boot-olni. Itt lehet megvenni.

Frenck

Szó esett az automatizálás funkcióról is, amit jelentősen megújítanak. Több új képességgel is bővítették, amik ráadásul felületről elérhetőek, így nem kell yaml-ben konfigurálni. A UI is sokat fejlődött, aminek köszönhetően könnyebb lett a beállíthatóság. De folyamatban van még pár fejlesztés, amik hamarosan várhatóak.

Bram

Kivezetésre kerül a régi State UI, így már csak a Lovelace marad. Itt bemutatták hogyan fejlődik a felület, hogyan kerülnek be a Core alá az új – akár közösségi – kártyák, illetve hogy milyen újdonságok vannak.

Justin és Zac

Mobil eszközök frontján a viselhető eszközökön való vezérlés volt az egyik legérdekesebb téma. E mellett érkeznek új widgetek iOS-re, kapunk valamikor Mac OS appot és Google TV támogatást.

Martin

Nem elégedettek a jelenlegi Z-Wave integrációval ezért dolgoznak ennek megújításán.

Lezárás

Bár mindenki a nagy bejelentést várta az 1.0 érkezéséről, mindenkit megtréfálva bejelentették, hogy innentől más verziózás szerint jönnek az új kiadások. Ezentúl az év, a hónap és a hibacsomagok sorszáma adja ki a verziószámot. Az előadások hamarosan visszanézhetőek lesznek a Home Assistant Youtube csatornáján. Addig is hallgassátok meg a kibeszélő adásunkat a konferencia utánról:
A Main Stage felvétele:
Kövess minket!
more
, , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →