Kategóriák: Hírek

Egyszerű, de nagyszerű a Leguino

A Leguino egy egyszerű ötletből született: ötvözzük az Arduino-t – illetve annak ismertebb moduljait is – és a Lego-t, hogy aztán szinte bármilyen programozható dolgot megépíthessünk a többi szabvány kocka felhasználásával. A projekt éppen hogy csak elindult a Kickstarter közösségi finanszírozású oldalon, máris tízszeresen túllépte a tervezett összeget. A játékon és a kisérletezésen túl, akár új okosotthon projektünk prototípusát is megépíthetjük általa.

A Leguino gyakorlatilag Lego köntösbe bújtat többféle Arduino fejlesztői lapot, Raspberry Pi miniszámítógépet és a legnépszerűbb Arduino modulok közül jópárat. Ilyenek például az alábbiak:

  • Hő- és páratartalom mérő
  • Ultrahangos távolságmérő szenzor
  • Mozgásérzékelő
  • LCD kijelző
  • OLED kijelző
  • Mikro szervó motor
  • Mikrofon
  • LED
  • Csipogó
  • Akkupakk
  • Nyomógomb és potméter
  • és a többi…

Az alap csomagok (melyek csak a főbb modulokat tartalmazzák) mellett olyan kész kit-eket is beszerezhetünk, mint az analóg hőmérő, robotépítő vagy a „Plot Clock” szett. Miután összeépítettünk valamit a fenti kockákból, már csak a programozás következik, amit megkönnyít a csomaghoz ajánlott Visuino. Ezzel a szoftverrel gyakorlatilag programkód írása nélkül is működő funkciókkal láthatjuk el a megépített projektünket, hiszen a szofverben – ahogy a neve is sugallja – csak össze kell kötögetni az egyes elemeket és megmondani, hogy milyen eseményre mit csináljanak. Persze a haladóbbak belemélyülhetnek a forráskódok írásába is.

 

Kedvezőbb ára és bővebb eszközkészlete miatt erős alternatíva lehet azoknak, akik eddig Mindstorms készletre vágytak. Bár a Lego megoldása jelenleg felhasználóbarátabb – ami miatt ideálisabb a fiatalabb korosztálynak –, ez a készlet belépője lehet az Arduino platformmal ismerkedőknek. Mivel kompatibilis a Lego többi építőkockájával, így a végtelenségig bővíthetjük, okosíthatjuk építményeinket, melyek akár egyszerűbb használati eszközeink is lehetnek.

Kövess minket!
Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.

Legfrissebb cikkek

Mitől okos az okosotthon?

Az okosotthon divatos hívószó, bár itthon még kevésbé népszerű, mint tőlünk nyugatabbra vagy keletebbre. De…

3 hónap ezelőtt

Az otthonokosítás buktatói

Az okosotthon kialakításának egyik alaplépése, hogy felkészítjük a lakást az okoseszközök fogadására. Sokszor nem is…

3 hónap ezelőtt

Mit okosíthatunk?

Ha listát kellene írnunk arról, hogy milyen eszközöket tudunk otthon automatizálni, valószínűleg a világítás, a…

3 hónap ezelőtt

Utazó okosotthon

Okosotthonunk számos olyan kényelmi és biztonsági funkciót kínál, amit jó lenne “magunkkal vinni” üdüléskor, üzleti…

3 hónap ezelőtt

Gondoskodó otthon – Időskori gondoskodás

Szüleink, nagyszüleink biztonságát szeretnénk szavatolni, ám mégsem szeretnénk megfigyelés alatt tartani őket. A gondoskodó otthonban…

3 hónap ezelőtt