Az okosotthonra felkészített lakás

Ez a bejegyzés eredetileg ezen az oldalon jelent meg.

Nem mindig adott a lehetőség, hogy azonnal meg tudjuk valósítani teljes egészében az általunk megálmodott okosotthon. Szerencsére rendelkezésre állnak olyan megoldások, amelyek felkészítik otthonunkat az okosításra, így később nem kell vésni, vagy egyéb nagy átalakításokat végezni az ingatlanon.

A „smarthome ready”, vagyis az okosotthonra felkészített lakás kialakításának célja, hogy az ingatlan villamoshálózatát úgy építsük ki, hogy később bármikor nagyobb villanyszerelési és építési munkálatok nélkül beüzemelhessük az okosotthon rendszerünket.

Ahogyan az ottohnokosítás buktatóinál említettem, az okosotthon zökkenőmentes kialakításának egyik kulcsa, hogy a villamoshálózat kiépítése megfelelően történjen. Ha smarthome ready lakást szeretnénk, először is el kell döntenünk, hogy milyen rendszerben alakítjuk ki a hálózatot. Ha csillagpontosan húzzuk be a vezetékeket, egy kapcsolótábláról vezéreljük az összes elemet, érzékelőket és fogyasztókat is, viszont magasabb lesz a kiépítés költsége. Hagyományos mélyített fali kötődobozok alkalmazásával a villanyszerelés kevésbé költséges, viszont bonyolultabb az elemek vezérlésének a kialakítása. A fal mélysége határozza meg, hogy milyen kötődobozt tudunk használni, így ezt is figyelembe kell vennünk a döntésnél, hiszen vékony fal esetében a kötődobozokban limitált hely fog rendelkezésre állni. Köztes megoldás lehet, ha szobánként alakítunk ki csillagpontokat.

Felújítás és újépítésű ingatlan esetében érdemes minden vezetéket odavezetni a kapcsolókhoz (de legalább a legközelebbi kötődobozig). Gyakran előfordul, hogy a szoba funkciója megváltozik, például hálószobából dolgozó szoba lesz, és az ágy két oldalán lévő lámpakapcsoló helyett konnektort szeretnénk beszerelni az íróasztal mellé. Ha minden vezeték megtalálható a falban, ezt a csere könnyen megvalósítható.

A Az okosotthonra felkészített lakás bejegyzés először Okosotthon Guru-én jelent meg.

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →