Szünetmentesítés

Ha otthoni központtal rendelkezünk, aminek az alapja valamilyen számítógép alapú megoldás, akkor mindenképpen gondoskodjunk annak védelméről. Jó megoldás erre a szünetmentesítés.

Vannak olyan okosotthon komponensek, amik nagyon érzékenyek a hálózati zavarokra, mint például az áramkimaradás. Ilyen eszköz például az SD kártyát használó Raspberry Pi, ami ha éppen írás közben állt le, tönkre is teheti a memóriakártyát. Ezért az ilyen ellen célszerű ezeket az eszközöket szünetmentesíteni, ami lehet helyi vagy házközponti is. Ráadásul az ilyen szünetmentesek nem csak a kieső időszakot hidalják át, hanem plusz védelmet jelentenek, akár villám kár ellen is.

Helyi szünetmentesítés esetén érdemes nem a legolcsóbb megoldást választani, mivel azok legtöbb esetben StandBy (Offline) működésűek, ami annyit jelent, hogy bármilyen zavar esetén azonnal akkura váltanak. Ezzel szemben a Line-interactive megoldású szünetmentesen csak részlegesen terhelik az akkumulátort, ami egyrészt magát az akkut kíméli, másrészt feszültségesés esetén hosszabb működést tesz lehetővé.

Másik fontos szempont, hogy a komolyabb modellek rendelkeznek kommunikációs porttal (USB), amin keresztül a szükség esetén képesek be/le-kapcsoló parancsot küldeni a számítógépnek. Ez hasznos lehet ha rendelkezünk okosotthon szerverrel, vagy NAS-sal.

Érdemes még odafigyelni, hogy a szünetmentes tápegység (UPS – Uninterruptible Power Supply, azaz szünetmentes tápegység) milyen elektronikával rendelkezik, annak milyen a kimeneti frekvenciája, mennyi az átkapcsolási sebessége. Ez az arra érzékeny eszközök miatt fontos, de saját adapterrel rendelkező eszköz esetén ez nem fontos szempont.

Az ilyen UPS-eknél a teljesítményüket a VA-ban határozzák meg ami a látszólagos teljesítmény, amihez még a teljesítményfaktor társul. Ahhoz hogy nekünk mekkora UPS-re van szükségünk, legegyszerűbben úgy határozhatjuk meg, hogy összeadjuk a róla üzemeltetni kívánt eszközök fogyasztását, amit elosztunk 0,65-tel, így megkapva az effektív teljesítményt. Ha ehhez választunk egy UPS-t nagyjából ugyanakkora látszólagos teljesítménnyel, akkor arról nagyjából 10 percet fognak az eszközeink üzemelni. Ezért ez a szám legyen inkább a minimum, érdemes itt is felülméretezni.

Választáskor ügyeljünk arra, hogy megfelelő aljzattal rendelkező modellt válasszunk, ugyanis a legtöbb IEC, nekünk meg Schuko az ideális okosotthon célra. Ezeket lehetőleg ne osszuk tovább. Elérhető amúgy DIN sínes kivitelű UPS is.

Helyi szünetmentesítés esetén nem tudunk túl nagy teljesítményt elérni, vagy az nagyon drága lenne, ezért jól tervezzük meg milyen eszközöket akarunk így védeni.

Házközponti szünetmentesítés esetén már más a helyzet, hiszen ekkor nagyobb teljesítményre van szükség, amit simán akkumulátoros megoldással nem lehet költséghatékonyan kivitelezni. Ezért a legtöbb ilyen megoldás igazából egy áthidaló kapcsoló áramkörből és egy aggregátorból áll. Ekkor az aggregátor indítása miatti kiesést a rendszer akkumulátorból pótolja.