Kapcsolószekrény mérete és elhelyezése

A villanyszerelés egyik sarkalatos pontja a kapcsolószekrény elhelyezése, illetve annak mérete. Ez nagyon sok mindentől függ és jelentős költségekkel járhat, ezért alapos átgondolást igényel.

Első kérdés, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli megoldást (vagy ezeket mixelve) szeretnénk-e beépíteni. Még ha vezeték nélküli megoldás mellett döntünk, akkor is szükség lesz egy központi egységre és adott esetben több átjátszóra technológiától függetlenül (Wifi, Bluetooth, Zigbee, Z-Wave, stb.). Javasolt ekkor is valami központi helyen elhelyezni a központi egységet. Így ennek célszerű helye lehet a kapcsolószekrény.

Ha vezetékes megoldás mellett tettük le a voksunk, akkor a választott rendszertől függően még sok mindenre kell figyelnünk. Ha bus kábelt használó rendszerünk van, akkor az elhelyezésnél arra ügyeljünk, hogy a legtávolabbi pont is a belül legyen a rendszer által meghatározott maximum kábelhosszon, mert különben instabil lesz a rendszerünk. KNX esetén ez a táptól számított 350m.

Ha nem használunk bus kábelt, akkor az elhelyezésnél törekedjünk a költséghatékonyságra, mivel ilyenkor nagy valószínűséggel a csillagpontos bekötés miatti kábelmennyiség okozza a fejtörést.

Ha az ingatlan méretei miatt sok eszközt kell használnunk, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy nem egy kapcsolószekrényt alakítunk ki, hanem alhálózatokat hozunk létre emeletenként vagy épület szárnyonként.

A fő kapcsolószekrény legyen mindig jól megközelíthető, hogy a mérőórákat le tudjuk manuálisan olvasni, vagy könnyen ki tudjunk cserélni bármilyen alkatrészt.

Lakások esetén nem sok választás van, mivel ilyenkor vagy a lakás elötti térben vagy közvetlenül a bejáratnál (ajtó felett) helyezik el a kapcsolószekrényeket. Ilyen esetben sokszor a beépített előszoba szekrény felső részét alakítják át hogy lehetőséget adjon a szükséges elektronikának. Persze fontos, hogy azt a vonatkozó szabályok szerint tegyék, ügyelve a biztonságra.

Családi ház esetén probléma lehet ha a házon kívül helyezkedik el a kapcsolószekrény, hiszen ekkor plusz szigetelést (nedvesség védelem) kell kialakítani, hiszen nem minden okoseszköz bírja a kültéri használatot. Célszerű ezért inkább a garázsban kialakítani a kapcsolószekrényt, főleg ha beterveztünk szünetmentesítést is vagy éppen valami számítógép alapú központot, NAS-t.

Még ha pontosan tudjuk is, hogy milyen rendszert és abból mennyi komponenst építtetünk be, akkor is jó ha egy kb. 30%-kal túlméretezzük a szekrény méretét, mivel így az nyitott a későbbi bővítésre, hiszen fejlődő iparágról van szó.