Az első lépések

Akár csak ismerkedünk az okoseszközök által adott plusz kényelemmel, akár eldöntöttük magunkban, hogy valamilyen okosotthon rendszert szeretnénk; a legfontosabb, hogy járjuk alaposan körbe a kérdést, mert a sokféle megoldás között könnyen tévútra futhatunk.

Az első és leggyakoribb hiba szokott lenni, az impulzív vásárlás. Például megveszünk egy okos dugaljat és csodálkozunk hogy nem működik, hja mert hogy Zigbee-n kommunikál, amihez kell egy Hub.

Másik gyakori probléma, hogy bár van elképzelés, arra nem a megfelelő eszközt választjuk. Például valaki szeretné a klímát vezérelni és ehhez okosdugaljat használ. Ezzel viszont árt a klímának, ami hosszú távon tönkre is mehet. Nem véletlen van ezeknél leállítási procedúra. Mellesleg ebben az esetben direkt klímavezérlőt kellett volna választani.

Fontos hogy tudjuk mit szeretnénk és milyen lehetőségeink vannak. Mindig az elvárt működés felöl közelítsük meg a problémát, kerüljük a hibás prekoncepciókat. Például ha szeretnénk dimmelhető világítást a nappaliba, akkor ne úgy kérdezzünk, hogy “Milyen okosizzót ajánlotok?”. Ha csak dimmelésre van szükségünk, rengeteg gyártónak van jó vezérlője, ami mögé akár több fényforrás köthető. Ezzel szemben az önmagában okos izzó kevés lenne erre a feladatra és ha többet veszünk belőle, feleslegesen túlköltekezünk.

Nagyon fontos alapszabály, hogy nem mindig az olcsó lesz az olcsó. Ez így nagyon furának hat, de sokan futnak bele olyan hibákba, hogy megvesznek valami kínai noname terméket, amivel aztán csak szívnak. Vagy nem működik, vagy kieséseket produkál és hasonlók. És persze ezeknél kérdéses a minőség is, ami egy 230V-os terméknél fontos, hiszen ha nem megfelelő az érintésvédelem, az könnyen katasztrófához vezethet. Ha ezek miatt leég a ház, a biztosító nem fog fizetni és még örülhetünk, hogy nem lett bajunk. Ezért mindig csak megbízható forrásból és ajánlott gyártók termékeit érdemes megvásárolni. Szerencsére ezek többsége itthon is elérhető.

Persze ismerkedni lehet az okoseszközökkel, amire egy okosizzó vagy egy okosdugalj ideális lehet, de ha ennél többet szeretnénk, mindenképpen olvassunk utána a lehetőségeknek, kérjünk segítséget. Erre szolgál ez a tudásbázis is, illetve Facebook közösségünk és Okosotthon Club Podcastunk.