Xiaomi TV Soundbar – elképesztő hangképző

Kicsit fura szerzet a Xiaomi hangprojektora, hiszen egymagában képviseli a gyártó TV-k mellé szánt megoldását, pedig külső hangszórója nem egy van a Xiaominak. Míg több gyártó legalább 2.1-ben gondolkodik, a Xiaomi terméke mellé nem kapható mélysugárzó. De vajon megéri-e?

Mielőtt elszpoilerezném a választ, elárulok egy titkot: egy viszonylag öreg – de Full HD képes – TV van nálunk, amit hamarosan szeretnék lecserélni. Alapvetően a nagy gyártók valamelyik középkategóriás megoldása lesz majd a befutó, amihez természetesen terveztem venni soundbar-t. Mivel a legkönnyebb vezérlés úgy érhető el, ha gyártón belül marad az ember, ezért kivárásra játszottam. Ezen felül, ha zenehallgatásra került sor, akkor rendszerint az Amazon Alexa töltötte be a külső hangkeltő szerepét, ráadásul elég jól, mivel képes akár teljesen átvenni az audió stream-et (pl. Spotify esetén). Ennek okán nem terveztem venni a meglévő – Xiaomi Mi Box 3-mal felokosított – TV mellé hangszórót, de a szerencse másképp döntött, így került hozzánk kínai barátaink jóvoltából a Xiaomi TV Soundbar.

És akkor a lényeg: amióta megvan, csak ezzel használjuk a TV-t. Már az első használatkor akkora ugrás volt a hangzásban a TV eredeti hangszóróihoz képest, hogy ha ne adj ég ennek baja lenne, egyből vennék egy másikat. Bár csak sztereo hangkeltőről beszélünk, mégis egy-egy jobb tartalomnál már-már térhatású hangot hallhatunk. A mélyek szépek, a magasak tiszták, a közép jól érthető, azaz egyik sem nyomja el a másikat. Egyszóval imádjuk, minden hibája ellenére.

Bár a lényeget már lelőttem, azért ejtsünk pár szót a külsejéről: A készülék megjelenése esztétikus, bárhol jól mutat ez a szürke-fehér kombó. Először furcsa volt a gondolat, hogy a fekete TV mellé egy világos hangszórót tegyünk, de jobban passzol a berendezéshez, mint elsőre gondolná az ember. De ha valakinek mégis inkább a fekete jönne be, nekik jó hír, hogy elérhető már ebben a színben is. Bár a készülék műanyag, a ház masszívnak hat és ez a hangzásra sincs negatív hatással.

Anyaghasználatra és minőségre nincs panasz, hozza a Xiaomi által elvárt szintet, illetve egyszerűséget (ami már a csomagoláson feltűnik). A készülék mellé kapunk egy külső tápegységet, egy kábelt az audio tartalmak átviteléhez, illetve csavarkészletet a fali rögzítéshez, ezek mind passzolnak a soundbar színéhez. Viszont itt egy dolgot hiányolhat az olvasó – jogosan –, az pedig a távirányító, az ugyanis nincs. Sajnos a termék egyik nagy hibája, hogy a gyártó nem ad hozzá távvezérlőt, így csak a készülék tetején elhelyezett gombokkal tudunk hangerőt, vagy bemeneti forrást választani. Nálunk ez az egyik legnagyobb negatívuma a készüléknek.

Ha már bemenetek, abból akad pár, mint például az 3.5mm AUX, a Line in, az SPDIF vagy éppen az optikai. Ezek a készülék hátulján kapnak helyet, ahol kialakítottak a mérnökök egy mélyedést. Ez hasznos, mivel megkönnyíti a falra szereléskor a kábelezést. Viszont itt kapott helyet a főkapcsoló is, ami érdekes döntés, hiszen a készüléket nem lehet készenléti állapotba küldeni. Újabb fekete pont. Viszont ezek mellé kapunk még Bluetooth 4.2-es támogatottságot, ami a vezeték nélküli hangátvitelre szolgál. Ahogy fentebb is említettem, az üzemmódokat a készülék tetején elhelyezett gombokkal tehetjük meg, melyről esztétikus fehér LED fény tájékoztat.

Ami igazán meglepett a készülékkel kapcsolatban az az, hogy az összehasonlítás alapjául szolgáló Sony 2.1-es rendszert (ami kb 50 ezer forint) elég rendesen a földbe döngölte hangzás terén. Erről összesen 8 hangszóró gondoskodik: 4 mély, 2 közép és 2 magas két oldalra rendezve. Még alacsonyabb hangerőn is tiszta és érthető hangja van, kiegészítve egy leheletnyi méllyel. Pont amennyi oda kell. Nagyobb hangerőn szinte már dübörög, ezért bevallom hogy nem is hallgattam meg maximumra csavarva. Ennek oka az is, hogy inkább a természetes hangzások a készülék erősségei, mint például az énekhang. Ezért szerintem tökéletes zenehallgatásra, de filmezésre és TV nézéshez is.

Összefoglalva: egy szintén szuper termék a Xiaomi érából, ami azonban nem tökéletes. Bár nemrég megjelent fekete változatban is, sajnos még mindig nem javították a legbosszantóbb hiányosságát, azaz a távirányíthatóságot. Ezt ugyan megkerülhetjük, ha olyan hangforrást választunk, ami képes a kimenet hangerejét szabályozni, de ettől még bosszantó marad. Ettől eltekintve viszont ajánlott termék, hiszen nagyon sokat dob az élvezeti faktoron. Mi azóta is folyamatosan használjuk, hol filmezésre, hol TV nézésre, vagy épp zenehallgatásra. Lehet, hogy a következő TV mellé is ilyet választunk.

Jelenleg a Banggood-nál $85.99.-ért beszerezhető az alábbi kuponnal:

Kuponkód: BGHU9282222

Vagy fekete színben $88.99-ért

Kuponkód: BGHU690

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →