SMARTZILLA Zigbee Gateway

Ha vezeték nélküli megoldásban gondolkodunk, a wifi után a Zigbee az egyik leginkább kézenfekvő megoldás. Ehhez viszont mindenképpen kell egy gateway. Nálunk is épp egy ilyen járt a Vedditt.com jóvoltából, amit ráadásul az Adventi játékunkban meg is lehet nyerni!

Első benyomások

A gateway SMARTZILLA néven érhető el a Vedditt.com oldalon hazai forrásból, amihez 1 év garancia is jár. Maga a termék és a csomagolás nincs túlbonyolítva, viszont mindent kapunk, amire szükségünk lehet a beüzemeléshez: EU adaptert, USB-s táp kábelt és UTP kábelt (bónuszként egy SIM tűt a reset gomb használatához). Mivel ez egy gateway – azaz átjáró –, önmagában nem sok hasznát vesszük. Ezért aki ilyet vásárol, mindenképpen válasszon mellé valamilyen szenzort, vagy más Zigbee-s eszközt. Külsőségek terén az egyszerűségre törekedett a gyártó, így mentes mindenféle csicsomától a doboz és a készülék is. Viszont jó lenne ha lenne a készülék alján info arról, hogy mi is ez és mire való.

Egyszerű, de nagyszerű

A SMARTZILLA nem rejti véka alá, hogy Tuya platform az alapja – a dobozon is ott a matrica. Aki ismeri, az tudja, hogy a világ egyik legnagyobb IoT platformjáról van szó, amiben minden eszköz kompatibilis egymással. Ráadásul rengeteg gyártó még több terméke érhető el és köthető össze kommunikációs megoldástól függetlenül.

És ha már kommunikáció: nálam nagy plusz pont a vezetékes hálózati kapcsolat, mivel ezzel is csökkenthető a késleltetési idő és a router terheltsége. Sajnos arról semmi info nincs, hogy tudna-e POE-t, de szinte biztosra állítom hogy nem. Az Ethernet mellett a készülékházon már csak az 5V-os USB táp és a Reset gomb kapott helyet. Az eszköz nem fogyaszt sokat, nem kommunikál wifin, így szinte egyáltalán nem melegszik. Működéséről csak a készülékház alatti LED ad visszajelzést, így egyáltalán nem lesz zavaró a mindennapok során.

Szolgáltatások

Beüzemelése egyszerű: csak a mobilunkra (Android vagy iOS) van szükségünk. Aki látott már Tuya eszközt, azt bizonyára nem éri váratlanul a SMARTZILLA alkalmazás felülete. Összességében egy letisztult appot kapunk, melyben tudjuk párosított eszközeink adatait megtekinteni, illetve ezeket vezérelni. A SMARTZILLA párosításkor csak a portfólióban elérhető termékeket kínálja fel – így megkönnyítve a beüzemelésüket –, viszont más Tuya-s Zigbee eszközt is képes kezelni, illetve megtalálni. Ráadásul nem is keveset, ugyanis ezekből akár 67 is lehet. Reméljük előbbiekből hamarosan több is elérhető lesz hazai forgalomban.

És ha már egynél több ilyen készülékünk van, akkor képesek vagyunk őket egyszerű, de jól használható automatizálásba kötni. Ez gyakorlatilag eseményvezérelt működést takar, amiben egy valamilyen változás kivált valamilyen másik termék funkciójának meghívását.

Ráadásul ha rendelkezünk Google Home fiókkal, akkor az alá bekötve akár hanggal is vezérelhetjük. Sőt a Tuya API-nak köszönhetően lehetőségek tárháza áll azok előtt akik szeretnek kicsit jobban elmélyedni a technikai dolgokban.

Az alkalmazás funkcióiról részletesebben egy külön cikkben fogunk írni.

 

Konklúzió

A készülék egy egyszerűen használható átjáró. Tényleg semmi extra, viszont hozza amit elvárunk tőle: viszonylag sok Zigbee eszközünket köthetjük össze a segítségével. Bónusz, hogy olyan termékekkel is használható, amik nem érhetőek el a SMARTZILLA kínálatában. Azoknak is jó vétel lehet, akik mindenképpen hazai beszerzéssel és garanciával szeretnének automatizálni. Az okosság itt nem is feltétlen a készülékben van, hanem a mögötte álló felhős szolgáltatásokból, ami jelenleg a legnépszerűbb platformra épít.

Negatívumként a kissé hiányos dokumentációt lehetne felhozni, de ezt betudhatjuk annak, hogy a termék jelenleg bevezetés alatt van a hazai piacon.

Még egy kis megjegyzés a szakiknak: a termék nem a szokásos ESP alapú, hanem – ha minden igaz – a SiliconLabs EFR32-es MCU 32bit-es ARM Cortex M-et használó megoldás, ami amúgy Bluetooth és Thread kompatibilis, melyet egy Realtek Ethernet vezérlő egészít ki. Tehát a minőségibb fajtából való.

 

A SMARTZILLA Zigbee központ jelenleg a Vedditt.com oldalon érhető el 14.490 Ft-os áron.

 

 

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →