SMARTZILLA okos viráglocsoló

A nyári melegben kiváltképp fontos a növényeink rendszeres öntözése, de szerencsére olyan eszközök lehetnek segítségünkre, mint az általunk tesztelt termék is.

Legyen szó kerti, balkon vagy szoba, a megfelelő gondoskodás elkerülhetetlen, hogy szép egészséges növényeink legyenek. Minden növény fajtának megvannak a maga igényei; megfelelő árnyék vagy napfény, páratartalom és persze a megfelelő időközönként megejtett öntözés.

Ha erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, vagy huzamosabb ideig távol vagyunk, jó szolgálatot tehetnek az automata öntözők. Tesztünk tárgya is egy ilyen, a SMARTZILLA által forgalmazott RainPoint okos viráglocsoló.

Kicsomagolás

A termék doboza minden hasznos információt magán hordoz, így nem ér meglepetés a termék kibontásakor. A csomagban találunk egy angol nyelvű használati útmutatót (a magyar nyelvű változat elérhető a Vedditt.com oldalon), 10m szilikon csövet, 10db adagoló tüskét, 10db T osztót, 3db kereszt osztót, 3db toldót, 1db szűrőt, 3db végzárót, USB kábelt és persze magát a vezérlőt, illetve a hozzá tartozó akasztót.

Maga az eszköz se nem túl nagy, se nem túl pici és a súlyáról is ugyanezt lehet elmondani. Egy virágláda, vagy kaspó mellett korrektül elfér és elemmel pont akkora a súlya, hogy nem mozdul el – amit a gumi tappancsok is segítik. Amúgy a felhasznált anyagokról jót tudok mondani, simán hozza a nagy nevű kerti eszköz gyártók által is ismert minőséget.
A termék amúgy az elterjedt ¼“ rendszert használja, így kompatibilis más csepegtető és szóró fejekkel. Ez abból a szempontból is jó, hogy könnyen tudunk hozzá más jellegű kiegészítőket, vagy csere alkatrészeket vásárolni.

Beüzemelés

A rendszer összeszerelése viszonylag egyszerű, mivel a szilikon csövet ollóval könnyen a megfelelő méretűre tudjuk vágni. A különböző adagolók, elosztók és végzárók felszerelése sem ördöngős feladat – itt javasoljuk, hogy kicsit melegítsük át a szilikon csövet, mondjuk meleg vízbe áztatással. Arra ügyeljünk, hogy a megfelelően osszuk el az adagolókhoz vezető csöveket a megfelelő nyomás érdekében. Itt lehet sorban vagy fa szerűen leágaztatva. Ha ezzel megvagyunk, akkor már csak a szűrővel ellátott szívószárat kell felapplikálnunk, amit szintén a mellékelt szilikon csőből kell kivágnunk.

Ezután akár egy vödörbe, akár ásványvizes flakonba töltsünk vizet – lehet tápoldatos is megfelelően hígítva –, majd lógassuk bele a szívószárat és helyezzük táp alá a vezérlőt elemmel vagy a mellékelt USB-n keresztül. Már indíthatjuk is az első öntöztetést, ami meglepően halk, egyáltalán nem zavaró, főleg ha légtelenítve van a rendszer.

Itt fontos megjegyezni, hogy az appon keresztüli vezérlést csak USB üzemmódban tudjuk használni, elemes működésnél manuális és az előre beállított automata öntözésre van csak lehetőségünk. Ha elemről szeretnénk használni, akkor helyezzük be azokat és utána állítsuk be USB módban a készüléket, mivel az időzítő funkciónak folyamatos tápellátás kell.

Funkciók

USB-vel használva az eszköz egyből párosítási módba lép, de a Wifi gombot hosszan nyomva ezt mi is elindíthatjuk. Alkalmazás terén használhatjuk a magyar SMARTZILLA vagy a RainPoint (angol nyelvű) alkalmazását, melyek mindegyike a Tuya platformot használja. A párosítás után a láthatjuk az alkalmazásban az éppen aktuális állapotot, illetve hogy mikor várható a következő öntözés. Itt van lehetőségünk megadni hogy milyen időközönként (1 órától 7 napig) és mennyi ideig menjen az öntöztetés, de akár manuálisan is indíthatunk az alkalmazásból vagy a készüléken lévő gombbal. A futásidő mind manuális, mind automata módra egyaránt érvényes lesz. Viszont ha ennél személyre szabottabban akarjuk használni, akkor a Smart/Okos menüpont lesz a mi segítségünkre. Itt részletesebb időzítéseket és feltételeket tudunk megadni, indíthatjuk akár időjárástól függően is, vagy akár egy másik okos eszköz változására reagálva.

Ha például az erkélyen lévő balkon növényeinket locsoltatjuk vele, akkor meleg napos idő esetén több locsolást iktathatunk be, vagy ha esik, akkor egyáltalán ne öntözzön. Az öntözési idő a korábban beállított lesz ebben az esetben is. Fontos, hogy ezen automatizálások csak aktív Wifi kapcsolattal érhetőek el.

Elvileg Alexa és Google Home kompatibilis is az eszköz, így öntözést hanggal is indíthatnánk, de sajnos nem volt lehetőségem ezt kipróbálni. A gyártó már tud a problémáról és dolgoznak a megoldásán.

Összefoglaló

Összességében korrekt kis eszközről van szó, mely alapvetően nincs túlbonyolítva. Egyetlen – bár érthető – negatívum, hogy a Wifi mód csak USB táp esetén érhető el. Más hasonló termék esetén ha van is okos funkció, akkor általában csak Bluetooth kommunikációt kapunk, ami nem teszi lehetővé a távoli használatot, ami ennél a terméknél adott. Bár az időzítésen felül nincs túl sok opció, de maga a platform rengeteg pluszt ad, így ezzel nem lesz probléma, kellően testre lehet szabni. Az automatizálások minden újabb eszközzel bővülnek, így akár összetettebb feltételekhez is tudjuk kötni a működést. De amúgy ha egyszer be van üzemelve, akkor onnan szépen teszi a dolgát automata módban is. Az összeszerelésre szintén nem lehet panasz, megfelelő minőségű műanyagból készült és könnyen beszerezhetőek cserealkatrészek, ha szükség lenne rájuk.
Hasonló termékből nem sok van a hazai piacon, főleg nem Wifis és még kevesebb, ami a Tuya platformra építene. Ha ilyen eszközt keresünk, akkor mindenképpen ajánlott, ráadásul korrekt áron juthatunk hozzá.

A termék megvásárolható a Vedditt.com oldalon jelenleg 24.990 Ft-os áron.

Kövess minket!
, , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →