SMARTZILLA Kerticsap vezérlő

Aki kertes házban lakik jól tudja, hogy a ház és a kert is folyamatos odafigyelést, karbantartást igényel. Így nem csoda hogy ahol lehet szeretünk egyszerűsíteni, erre a gyakorlott okos otthon tulajdonos hamar keres – és talál – megoldást. Így ha a ház már kellően okos, jöhet a kert például olyan megoldásokkal, mint az alábbi SMARTZILLA kerticsap vezérlő.

Az automata öntözés viszonylag egyszerű feladat ma már, hiszen megoldható egy egyszerű időzítővel is, ami a szivattyút üzemelteti. Ennél kifinomultabb, ha direkt öntözés vezérlőt veszünk, melyen akár több különböző öntözési időpontot is megadhatunk, kiegészítve a manuális indítással. Ha hálózati vízről öntözünk, akkor már nehezebb a helyzetünk, mivel már mindenképpen kell egy szelep vezérlő. Szerencsére ilyenek kaphatóak a hazai boltokban is.

De mi a helyzet, ha esik az eső? A sima időzítő ekkor is elindítja szépen az öntözést, ami valljuk be nem túl hatékony.

Az ilyen problémákra nyújtanak megoldást a különböző szenzorok és okos eszközök. A SMARTZILLA Kerticsap vezérlő is ebbe a kategóriába tartozik, sőt inkább hibridnek nevezném, hiszen két részből áll: egy okosdugaljba épített központi egységből, illetve egy kerticsap vezérlőből. Ráadásul ez a szett kiegészíthető egy talajnedvesség szenzorral is, aminek értékeit megtekinthetjük, illetve vezérléshez is használhatjuk.

A csomag tartalma

A termék egy egyszerű karton dobozban érkezett hozzánk, hozzá külön kaptunk egy talajnedvesség szenzort is. A dobozban a gateway mellett magát a csapvezérlőt találjuk és mivel elemes, így ezen kívül másra nincs szükség. Aprópó kiegészítők, a csapvezérlő egyik menetére egy átalakító is fel van csavarva, így kétféle csatlakozást támogat alapból. A vezérlő háza vízmentesre lett tervezve, mindössze egy gombot kapunk a manuális indítására és párosításra, így nyugodtan használható kültéren is. Az összeszerelésre és kinézetre nem lehet panaszunk, megfelelő minőségű anyagokból készült és szerintem a szebbek közé tartozik. A csomag másik része a gateway, mivel a gyártó gondolt arra, hogy a kertben nem biztos hogy lesz megfelelő wifi lefedettség. A készülék és a gateway RF kommunikálnak egymással és csak utóbbit kell a router közelében időjárástól védett helyen elhelyezni. A két eszköz között 60m lehet, ami bőven elég egy falon kívüli csaphoz, de kisebb kertekhez is. Ha nagyobb távolságra lenne szükségünk, akkor wifi jelerősítővel és más elhelyezéssel játszhatunk. Ezen felül a gateway magában foglal egy dugaljat is, melyet használhatunk például szivattyú vezérlésére.

Funkciók

A korábban bemutatott csepegtetőhöz képest itt már sokkal jobban testreszabható funkciókat kapunk. Kezdjük ott, hogy egyből három külön eszközt látunk (az okosdugalj és a gateway funkció külön látszik). Magában a gateway rész nem kínál sokat, de itt adhatunk hozzá csap vezérlőket. A gateway másik eszköze az okos dugalj viszont már használható automatizáláshoz. Alapvetően ez nincs túlbonyolítva, mindössze egy ki és be állapot van, de ez elég is a legtöbb esetben. A legtöbb funkciót maga a csap vezérlő nyújtja, itt lehetőségünk van több ismétlődő időzítés létrehozására, de kézzel is indíthatunk maximum 60 perces öntözést. Ráadásul az időzítésnél lehetőség van választani csepegtető vagy permetező mód beállítására, így ezek sokkal hatékonyabban használhatóak. Érdekesség, hogy az eszköz méri az átfolyó vízmennyiséget, amit grafikonon meg is nézhetünk. Ha társítottunk hozzá talajnedvesség szenzort, akkor annak adatait is láthatjuk itt.

Ha a fentiek nem lennének elegek, akkor plusz lehetőséget biztosít a platform automatizálás része, ahol a gateway dugaljat és a csapvezérlő szelepét tudjuk vezérelni. Utóbbi esetben lehetőségünk van késleltetésre is, ami nagyon hasznos tud lenni, hiszen a beállított időzítéseket egészíti ki. Például ha be van állítva egy öntöztetés épp akkor amikor érkezünk haza és beállnánk az autóval a garázsba, kellemetlen tud lenni ha arcunkba kapjuk a frissítő hideg vizet miután kiszálltunk. Ekkor a garázskapu nyitás eseménye eltolhatja az öntöztetés indítását, illetve szüneteltetheti is. Persze sok lehetőségünk van, a rendszer nagy előnye hogy nem csak kerti termékek rendelhetőek össze, lehetőségünk van akár külső körülményre (például időjárás) reagálni. A lehetőségek tárháza minden eszközzel tovább bővül, így akár több zónás rendszert is kialakíthatunk több csapvezérlő beiktatásával.

Összefoglalás

Ha körülnézünk a piacon láthatjuk hogy hasonló termékből kevés van. A legtöbb eszköz inkább csak időzítő funkciókat lát el, kevés amelyik ennyire automatizálható. Furcsa módon a kerti eszközök esetén divat a Bluetooth kapcsolat, ami a távoli vezérlést nem teszi lehetővé. Mivel a SMARTZILLA Tuya platformot használ, ezért természetesen integrálható más rendszerekbe, illetve támogatja a Google és Alexa hangasszisztenseket.

A termék az alábbi oldalon szerezhető be, 29.190 Ft-os áron.

 

 

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →