ESPHome, az első amelyik a Home Assistant API-t használja

A népszerű ESP8266-ot támogató Tasmota, ESPUrna, ESPEasy mellett akad még egy keret megoldás ami igyekszik mindent támogatni ami ESP és Home Assistant. Ő lenne az ESPHome névre hallgató firmware generátor és Serial/OTA telepítő.

Amikor elsőre találkoztam vele, – annak ellenére, hogy programozásból élek – kicsit furcsa volt használni, nem is nagyon értettem igazából, szögre is akasztottam. Azóta viszont az egyik legjobb barátommá vált!

Nem annyira csilivili mint korábban említettek, nincs konfigurációs Access Point, viszont ami van: villám sebességgel összerakható és széles körben, egyszerűen konfigurálható, specializált firmware az alkalmazás csomagokra. Ezen felül, a Home Assistant is észreveszi ha a hálózaton megjelent egy ESPHome eszköz! Szóval nem kell hosszasan MQTT topikokra feliratkozni, útvonalakat ellenőrizni, IP címekkel játszani, érték/megjelenítést konfigurálni, …!

Hogyan működik?

Az egész egy Python 2.7 vagy docker alapú megoldás ami a parancssorban kiadott utasítások és egy varázsló segítségével először létrehoz egy konfigurációs fájlt ami összefoglalja, hogy az létrehozni kívánt eszköz:

  • Milyen cél eszközről van szó? (ESP01, ESP8266, ESP32, NodeMCUv2, …)
  • Milyen hálózathoz csatlakozik
  • Milyen eszközökkel kívánjuk kidekorálni a vezérlőt
    • Sok fejfájást nem okoz, mert nagyságrendileg 3 adatot kell megadni: Mi a neve, milyen eszköz, és melyik lábon érhető el.

A konfigurációs fájl elkészítés után van lehetőségünk az adott eszközre feltölteni a létrehozott firmware-t. Ez a lépés nagyon jól van dokumentálva, legyen szó friss telepítésről vagy már meglévő Tasmota/ESPUrna/ESPEasy telepítés felülírásáról!

Utolsó lépésként pedig csak várni kell a csodát, hogy a Home Assistant példányunkban megjelenjen az eszköz!

Lehetőségek

Ebben a megközelítésben rengeteg lehetőség rejlik, mert egyénileg készített eszközökre lehet könnyen, minimális konfigurációval egyéninek mondható firmware-t telepíteni. A lehetőségek szerencsére nem érnek véget a klasszikus DHT/BME/… vagy PIR szenzorokban, kijelzőket is képes vezérleni a kapott információk alapján. Azoknak sem kell elkeseredni akik nem szeretnék a Home Assistant API-ját használni kommunikációra, az MQTT is támogatott és az OTA frissítés is!

Aki esetleg az energia igényektől félne, mert akksiról szeretné használni, a Deep Sleep (mély alvás) is elérhető mint konfigurációs elem!

Az aktuális, kompatibilis eszköz lista megtalálható a https://esphome.io/#devices címen.

Kövess minket!
, , ,

About Galicz Miklós

Hobbista webfejlesztőből lett professzionális Senior Full Stack fejlesztő akinek középiskolai tárgy volt az okos otthon.
View all posts by Galicz Miklós →