Digoo DG-W01f teszt: Az egyik legolcsóbb kültéri IP kamera [Novucode]

Épp hogy megjelent a Banggood.com ajánlatában a Digoo legújabb biztonsági kamerája, szinte azonnal (12 óra alatt) elkapkodták a teljes raktárkészletet, pedig volt belőle bőven. Ennek oka egyrészt a nagyon jó ár – ami egészen pontosan $20.99 volt a megjelenéskor (azóta újra kapható $29.99 áron) –, illetve az eléggé meggyőző funkcionalitás, mely 720p felbontást, fém házat, WiFi-t, 25 méterig éjjellátást, időjárásállóságot, Onvif támogatást és felhős működést ígér. De lássuk mi is az amit valójában kapunk.

A kamera egy egyszerűen díszített szürke dobozban érkezik, amelyen a három pontból álló összeszerelési útmutatón – fúrd ki; csavarozd be; készen vagy – túl egy tömör funkció összefoglaló és két QR kód található. A Dobozban szivaccsal bélelve érkezik a kamera, kiegészítve egy tipli és csavarkészlettel, a lecsavart antennával és egy csomag vízmentes szigetelést biztosító kábelrögzítővel. Ez utóbbi szolgál az UTP lábel vízmentesítésére, bár erről nincsen leírás. A dobozban ezeken kívűl még egy kártyát küldtek, ami a használati utasítás letöltéséhez szükséges QR kódot tartalmazza. A kamera működéséhez 12V-os 1-2A-es adapter szükséges, mely nem része a csomagnak.

Még a dobozban

Maga a kamera egy teljesen fémházas, nagyjából tenyérnyi eszköz. Nem túl nehéz, de masszív kinézetű. A Lencsét és az éjjellátó funkcióhoz szükséges ledeket nagy valószínűséggel üveg védi. A kamera alján található a memóriakártya foglalatot védő vízhatlan fedlap, melyet két csavar rögzít. Felül a cserélhető antenna kapott helyet. Az állítható rögzítő talpban van elvezetve a hálózati és lan kábel. Összességében minőségi hatást kelt az eszköz.

Kicsomagolva a nagyjából tenyérnyi kamera kiegészítőkkel

A dokumentációban megtalálhatjuk a linket a kamera beállításához és használatához szükséges DigooCloud nevű alkalmazáshoz (mely a hivatalos mobil áruházi oldalakra mutat), kapunk instrukciókat a telepítéshez, röviden összefoglalva az app tudását és bemutatva az https://www.eyeplusiot.com oldalt, ahol ugyanezeket a funkciókat elérhetjük. Ezen kívűl a leírás nem túl bőbeszédű, ugyanis nem tér ki például az Onvif működésre, az ahhoz szükséges azonosítókra, illetve részletes technikai adatokat sem közöl a kameráról.

A DigooCloud telepítése után egy gyors regisztrációt követően tudjuk beállítani a kamerát. Itt több lehetőségünk is van:

 • WiFi Smart Connection: megkeresi az elérhető vezeték nélküli kamerákat
 • Scan QR code: itt a mobilon megjelenő QR kódot kell a kamerának megmutatni
 • Wired Connection: itt a mobillal kell a kamerán lévő QR kódot beolvasni, miközben a kamera UTP kábellel van a helyi hálózatra kötve.

 

Adjuk hozzá a kamerát

A dokumentációban a kültéri kamerák beállításához a vezetékes megoldást javasolják, mivel – beépített hangszóró híján – a hangos visszajelzést nem halljuk ennél a típusnál. Ettől függetlenül nekem ment a vezeték nélkülivel, szóval bátran lehet próbálkozni vele. Itt hívnám viszont fel a figyelmet arra, hogy az eredeti hírdetménnyel ellentétben a reset gomb nem a tápkábelen, hanem a memóriakártya foglalat mellett helyezkedik el a levehető fedlap alatt. Ez nem túl jó megoldás, mivel az viszonylag könnyen elérhető. Szerencsére e miatt nem nagyon kell aggódni egy másik beállítás okán, melyről később lesz szó.

Kameránk kezdőoldala

A telepítés után a kamera képe egyből látható, ahonnan elérhetjük a beállításokat, visszanézhetjük a felvételeket, vagy visszaléphetünk a nyitóoldalra. Az alkalmazás egy letisztultnak mondható felületen képes több kamerát is kezelni, azonban túl sok beállításra ne számítsunk. Ugyan az app megjeleníti, a kameránk nem képes a hang közvetítésére egyik irányba se. Azonban lehetőségünk van az alábbi beállításokra:

 • Időzíthetjük vagy kézzel ki/be kapcsolhatjuk a kamerát
 • Választhatunk HD vagy SD felbontás között
 • Beállíthatjuk az értesítéseket
 • Láthatjuk a felhős szolgáltatás állapotát
 • Kiválaszthatjuk a videó mentés helyét felhő vagy SD kártya közül (max 64GB-t támogat)
 • Beállíthatjuk automata vagy kézi vezérlésre az éjjellátó módot
 • Elforgathatjuk a kamera képét 180°-kal
 • Nevet adhatunk a kamerának
 • Kiválaszthatjuk az időzónát
 • Lekérhetjük az eszközadatokat
 • Beállíthatjuk a WiFi-t

Ezek közül az értesítések beállítása bizonyult a leghasznossabb funkciónak nálam. Ugyanis lehetőségünk van mozgásra (hangra is lehetne, de a kamera nem támogatja) értesítéseket kérni telefonra push üzenetben vagy e-mailben. Utóbbihoz a rendszer egy pillantfelvételt is mellékel. Ez szinte egyből meg is érkezett, nem volt késés. Itt is beállíthatunk időzítést, így csak megadott időszakokban fog értesíteni minket. Bár külön beállítás nem jelzi, de ha a kamera nem elérhető, arról is kapunk push üzenetet a telefonunkra, így talán a korábban említett nem túl szerencsés reset gomb elhelyezés nem fog akkora fejfájást okozni.
Összességében gyorsnak mondható az app működése, melynek oka, hogy a szerver ezúttal nem kínában, hanem az Amazon felhőjében található. Ide menti alap esetben az alkalmazás a felvett mozgásokat, ha nincs kiválasztva a memóriakártya. Sajnos a regisztrációnkhoz csak kb 30 napnyi jár, utána fizetni kell ezért a szolgáltatásért.

Beállítások

Az alkalmazáson túl a fentebb említett weboldalon is elérhető a kamera képe, itt finomhangolhatjuk az értesítési területet, illetve elérhetjük az alap beállításokat is. Ide az alkalmazásban is használt felhasználónév jelszó párost kell megadnunk. Sajnos a kamera nem rendelkezik saját webfelülettel, így mindenképpen szükség van a mobilunkra az első beállításhoz.

A képminőség összességében jónak mondható, főleg ha figyelembe vesszük az eszköz árát. Bár családi videókat nem ezzel fogunk készíteni, kültéri biztonsági kamerának bőven megfelelő lesz. Az éjjszakai kép megfelelően részletgazdag, az hogy valóban tudja-e a beígért távolságot, még kiderül. Helyi hálózatból nézve a videó folyamatos, betöltődési sebességre nincs panasz. A fókusztávolságot elég széles skálán tudja kezelni és jól működött, ahogy az alábbi képeken látszik.

Párás 1-2 °C-os időben
Előszoba kb 3 méterről
Tárgyak pár centiről

Bár a kamera tudja az Onvif protokollt, erről nagyon kevés leírást kapunk (semmit). Szerencsére az internet ennél bőbeszédűbb volt és a gyártó egy másik termékénél megadott beállítások itt is működőképesnek bizonyultak. Két címen érhető el a kamera képe:

Bár ez így működik, csak belső hálózatból engedélyezzük, ugyanis a fenti felhasználónév jelszó páros nem módosítható. Arról hogy a többi beígért szolgáltatás működik-e sajnos nem sikerült még meggyőződnöm. Bár van a 80-as porton valami, mégsem érhető el, ahogy az ESCAM-oknál megszokott állókép sem. Nagy hiányosságként még az FTP-t tudnám felhozni, reméljük később ezeket pótolják.

Az alábbi portokon található valamilyen szolgáltatás, azonban ezek többségéről sajnos nincsen több információ, talán egy későbbi frissítéssel válnak elérhetővé:

 • 23: Telnet (ID: root, pass: cxlinux)
 • 80: HTTP
 • 554: Real Time Stream Control Protocol (RTSP)
 • 5050: Multimedia Conference Control tool (MMCC)
 • 6670: Internet Relay Chat (IRC)

 

Specifikáció:

Brand Digoo
Model DG-W01f Cloud Storage Waterproof
Outdoor IP Camera
Image Sensor 1/4 CMOS
Lens 3.6 mm 75° Wide-Angle Lens
Day/Night IR-CUT Auto Switch Filter
IR Distance 25M
IR Light Six High Power Dot Matrix Lamps
Image
Image Resolution 720P(1280*720), VGA(640*480)
Frame Rate 15fps
Pixels 1.0 MP
Image Setting Brightness, Contrast, Chroma, Saturation
Day & Night Electronic(IR-CUT filter with auto switch)
Compression Standard
Video Compression H.264
ONVIF Support
Bit Rate 16Kbps~2Mbps
Dual Stream Yes
Network
With a LAN port YES
POE Power NO
Alarm Trigger Intelligent Motion Detection
Alarm Action Once Trigger Alarm, the APP will send the notification to you by Email
and it will Record Video Automactically
Network Protocols TCP/IP, UDP, DNS/DDNS,
SMTP, UPNP,DHCP,HTTP,etc.
Video Cloud Storage, Support Amazon Web Services
Wireless WIFI, 802.11 b/g/n
Supported OS All computer browsers, Internet Explorer,
Safari, Firefox, Chrome, Opera
Security User Authentication, Software Encryption
General
Operating Temperature −10 °C to 50 °C
Power Supply DC 12V/1A-2A
Power Consumption 5W~10W
Waterproof Level IP66
On-board storage Build-in TF Slot, Up to 64GB

 

Összefoglaló:

Összességében egy minőségien összeszerelt biztonsági kameráról beszélhetünk, melynek azért vannak hiányosságai. Nagyon erősen érződik hogy ez egy “Cloud camera”, ahogy ezt a dobozán is írják. Mobil appja nagyon fapados és olyan funkció is látszódik, amit ez a kamera nem tud. A dokumentáció olyan mintha nem is lenne, látszik, hogy nem ehhez a kamerához készült, hanem egy általános applikáció leírás. Viszont a működési sebességre nem lehet panasz, ahogy az értesítés kezelésre sem. A videók gyorsan betöltenek és folyamatos a lejátszás, vagy éppen a visszatekintés is. Látszik hogy jót tett a használhatóságnak az Amazonos felhő.

A kamera a Banggoodon kapható jelenleg két színben $29.99 áron.

 


A cikk a novucode.com-ról költözött át

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →