Az okosdugaljak új nemzedéke, avagy a Sonoff S20 trónkövetelők

Nem véletlen lett hirtelen népszerű a Sonoff termékcsalád, hiszen egy kiválló ár/érték arányú termékként jelent meg a piacon, ráadásul nagyon DIY barát. Bár az azóta eltelt időben sem tétlenkedett a gyártó, mostanra megérkeztek a trónkövetelők amik ráadásul próbálnak valami újat is mutatni. Ezekből szemezgettem, de kezdjük az elején:

Ha valaki szeretné meglévő elektromos eszközét távolról vezérelhetővé tenni, a legegyszerűbb megoldás egy okosdugalj beszerzése. Szerelést nem igényel, csak egy mobiltelefont és – a legtöbb esetben – wifis hálózatot internet eléréssel. Mára sok gyártó kínálatában elérhető ilyen termék mindenféle lokalizációban, melyek sokféle alkalmazással érkeznek, amik megnehezítik a választást. Ha szeretnénk integrálni is valamilyen meglévő rendszerünkbe még nehezebb lehet a dolgunk. Lássuk mik közül választhatunk:

Sonoff S20

Sonoff S20

Nem az első okosdugalj, de az első kedvező árú termék korrektebb designnal. Kissé robosztus, de egyben ikonikus formáját azóta többen lemásolták. Kinézetre és anyaghasználatra sem lehet probléma, a kezdeti betegségeit hamar orvosolták, ráadásul, ahogy fejlődött egyre korrektebb csomagolást kapott. Az összes népszerű dugalj szabványra készült változata, így európai is. Nem tud sokat, egy egyszerű 2000W teljesítményt kapcsolni képes Wifis dugalj, melyhet a felhős eWeLink appon keresztül vezérelhetünk – ezt amúgy külön tartják karban, így folyamatosan fejlődik. Mivel azonban az alapja az ESP8266 Arduino kompatibilis Wifi vezérlő, ezért hamar rátalált a fejlesztői közösség, melynek gyümölcse többek között olyan firmware lett, mint a Tasmota vagy az ESPEasy. Mai napig igen népszerű kedvező ára és ismertsége miatt, hazánkban is forgalomba került többféle néven. Utódja az S26, mely már kisebb méretben hozza az S20 tudását.

Ide kattintva beszerezhető »

 

Xiaomi Smart Plug – Zigbee

Xiaomi Smart Plug

Több változata van, kétféle hálózati megoldással – Wifis és Zigbee-s –, melyek közül a Wifis általában valamivel olcsóbb. A Zigbee-s kiadás képes átjátszóként erősíteni a Zigbee hálózatot, így annak kiterjeszthető a hatótávolsága. Amúgy mindegyik a kínai belpiacra készült, így nincs európai kivitelben jelenleg. Prémium hatást keltő termék, mely nagyban az Apple féle design trendet követi. Összeszerelésre nincs panasz, minőségre messze ez a legjobb termék a listában. Apró méretéhez képest képes mérni a rákötött eszköz fogyasztását. Működéséhez akkor kell a Xiaomi valamelyik Gateway-e, ha a Zigbee-s változatot választottuk. Bármelyiket is választjuk szükségünk lesz a Mi Home mobil appra, mivel csak ezzel lehet párosítani és kezelni.

Ide kattintva beszerezhető (wifi) »
Ide kattintva beszerezhető (zigbee) »

 

Neo Coolcam Plug – Z-wave

Neo Coolcam plug

Szintén kétféle kivitelben jelent meg, egy Wifi-s és egy Z-Wave-es változatban. Utóbbihoz szintén gateway-re van szükség, azonban jó választás lehet ott, ahol a túl sok wifis eszköz már zavarja egymást, ám ez a változat dupla annyiba kerül mint a Wifis. A kipróbált dugaljak közül ez a legkisebb, ám – papíron – ez képes a legnagyobb teljesítmény kapcsolására. A Sonoffhoz képest minőségibb összeszerelés jellemzi, használat közben nagyon kis helyet foglal – szinte észrevehetetlen. A Wifis változathoz ez esetben a gyártó nem saját alkalmazást készített, hanem az utóbbi időben nagy népszerűségre szert tett Tuya platformot választotta, így könnyen integrálható a termék más gyártókkal.

Ide kattintva beszerezhető (wifi) »
Ide kattintva beszerezhető (z-wave) »

 

Blitzwolf BW-SHP06

Blitzwolf BW-SHP6

A Neo Coolcam-hoz nagyon hasonló kivitelű okosdugalj, mely egy lehelletnyivel nagyobb csak annál. E mellett minőségben is egy kicsit a Neo Coolcam elött jár, szép letisztult design jellemzi, mely a csomagoláson is visszaköszön. Nagy előnye még, hogy képes mérni a rákötött eszköz fogyasztását is, így valóban van visszajelzésünk a kapcsolt eszköz működéséről. Bár a csomagban a Blitzwolf a saját alkalmazását ajánlja letöltésre, hamar észrevehető hogy az is a Tuya platformra épül, annak rebrandelt változata. A hobbiépítőknek örömhír lehet, hogy az SHP6 alapja a népszerű ESP8266, ezért támogatja többek között a Tasmota firmware-t is. (Elődje a hasonló tudású – ám nagyobb – BW-SHP2, mely nem sokkal olcsóbb, így inkább jelen verziót ajánlom.) A gyártó az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, aminek köszönhetően már hazánkban is megjelent helyi képviselete.

Ide kattintva beszerezhető »

 

Alfawise PE1004T

Alfawise Smart Plug

Az Alfawise – ha minden igaz – a Gearbest saját márkája, mely válogatott “jóárasított” termékeket takar, ezért nagyon széleskörű a portfólió. Ezért is lehet, hogy az Alfawise dugalja az egyik legolcsóbb a listában (talán a Sonoff olcsóbb nála), ám minőségére nem lehet panasz. Jó anyaghasználat jellemzi, ám mentes minden sallangtól. Csomagolása ennek volt a legspórolósabb, de tartalmazta a szükséges információkat. Az Alfawise nem szórakozott sokat, ezért termék használatához a Tuya SmartLife alkalmazást jelölték meg, amit a dobozon található QR kód segítségével le is tölthetünk.

Ide kattintva beszerezhető »

 

Digoo DG-SHP01

Digoo DG-SP01

Egy érdekes versenyő a mezőnyben, mivel ez nyújtja a legtöbbet: az okos dugalj funkció mellett többszínű éjszakai irányfény és dupla USB-s telefontöltő is (2A) egyben. Korábban járt már nálam pár Digoo termék, melyekről mindegyik esetben az volt a véleményem, hogy egy jól összerakott hardver pocsék szoftveres háttérrel. Szerencsére ezen végre túlléphetünk, mivel már ennél a terméknél is a Tuya platform adja a felhős alapot. A Tuya SmartLife rendben teszi is a dolgát; könnyen kapcsolhatjuk/időzíthetjük a működést, külön a dugaljat és külön az éjjelifényt. Az RGBW ledeknek hála a szivárvány összes színén felül még a fehér árnyalatait is állíthatjuk a hidegfehértől a melegfehérig. Sőt, ezen felül még többféle előre összeállított színjátékot is kapunk a pénzünkért. Méretét tekintve nem a legkisebb, de még a bőven viselhető kategória, főleg ha mellé tesszük a tudását. Összeszerelésre semmi panaszunk nem lehet, sőt a Xiaomi után ez kelti a legminőségibb hatást. Tökéletes termék lehetne, azonban – Tuya platform ide vagy oda – valamiért nem lehet beintegrálni Home Assistant-ba és az ehhez hasonló rendszerekbe. Ennek feltételezésem szerint az lehet az oka, hogy nagyon egyedi termék azzal, hogy többfunkciós. Megoldás lehet az IFTTT-n keresztüli automatizáció, azonban ez viszonylag fapados és eléggé körülményes.

Ide kattintva beszerezhető »

 

Digoo színei

Shelly Plug és Shelly Plug S

Bár kipróbálni még nem próbáltam, mindenképpen említést érdemelnek a Shelly féle okosdugaljak, mivel már alapból úgy érkeznek, hogy integrálhatóak a népszerű opensource platformokba (Home Assistant, OpenHAB, Domoticz, stb.). Az első változat leginkább a Sonoff-ra hajaz, ám annál nagyobb teljesítményt (3500W) tud kapcsolni, illetve képes ennek monitorozására is. Érdekesség, hogy fekete színben kapható, ami nem jellemző az okosdugaljakra (általában mind törtfehér burkolatot kap). A dugalj a Shelly saját mobil alkalmazásával vezérelhető, mely tudja a legfontosabb funkciókat (mint például az időzítés), illetve vezérelhető Alexa és Google asszisztenseivel. Abban is kilóg ez a termék a többi közül, hogy ezt Európai cég gyártja és forgalmazza, ennek megfelelően az ára is magasabb.
Hasonló képességekkel rendelkezik a még csak előrendelhető Plug S, ami leginkább a Blitzwolf megoldására hajaz. Eltérés a sima Plug-hoz képest az alacsonyabb teljesítmény (2500W), ami a kisebb méret következménye.

 További termékek

Persze több hasonló termék is kapható – akár hazai forrásból is –, melyek sokszor a Sonoff S20-ra épülnek. A nagy gyártók is – mint a Fibaro – rendelkeznek okosdugaljakkal, ezek ára legtöbbször a fentiek sokszorosa, akár több tízezer forint. Nagy előnyt jelenthet a hazai beszerzés esetén a könnyen elérhető terméktámogatás és garancia. A tesztben szereplő összes dugalj, amúgy rendelkezik az európai forgalmazáshoz szükséges minősítésekkel, így azok is bátran vásárolhatóak.

Összehasonlítás

Sonoff S20 Sonoff S26 Xiaomi Smart Plug Neo Coolcam plug Blitzwolf BW-SHP6 Blitzwolf BW-SHP2 Alfawise PE1004T Digoo DG-SP01 Shelly Plug Shelly Plug S
Kivitel US/ UK/ AU/ EU(type F/E) US/ UK/ AU/ EU(type F/E) AU EU/ US/ UK EU EU EU EU EU EU
Teljesítmény 10A 2200W 10A 2200W 10A 2500W 10A/13A 10A 2300W 16A 3840W 10A 2300W 10A 2300W 16A 3500W 12A 2500W
Teljesítmény mérés nem nem igen igen igen igen nem nem igen igen
Kapcsolat típusa wifi 802.11.b/g/n wifi 802.11.b/g/n zigbee / wifi 802.11.b/g/n z-wave / wifi 802.11b/g/n wifi 802.11.b/g/n wifi 802.11.b/g/n wifi 802.11.b/g/n wifi 802.11.b/g/n wifi 802.11.b/g/n wifi 802.11.b/g/n
Mobil app EWeLink EWeLink Mi Home Tuya Blitzwolf / Tuya Smart / SmartLife Blitzwolf / Tuya Smart / SmartLife Tuya Smart / SmartLife DigooLife / Tuya Smart / SmartLife ShellyCloud ShellyCloud
Egyedi firmware lehetősége igen igen nem nem igen igen nem nem nem nem
Működési feszültség 90V-250V (50/60Hz) 90V-250V (50/60Hz) 250V max 110-230V (50/60Hz) 220V-240V (50/60Hz) 110V-240V (50/60Hz) 90V-240V (50/60Hz) 100V-240V (50/60Hz) 110V-230V (50/60Hz) 110V-230V (50/60Hz)
Google Home igen igen igen igen igen igen igen igen igen
Amazon Alexa igen igen igen igen igen igen igen igen igen
Apple Siri nem nem igen (aqara gateway) nem nem nem nem nem nem nem
IFTTT igen igen igen igen igen igen igen nem nem
Extrák zigbee átjátszó (zigbee verzióban) dupla 2A USB, RGBW éjjeli fény webfelület, mqtt, rest webfelület, mqtt, rest
Tanusítványok CE, RoHS, FCC CE, FCC CQC, SRRC ROHS, FCC, CE, ETC CE, RoHS CE, RoHS CE, RoHS CE, RoHS CE, RoHS RE, LVD, EMC, RoHS2
Védelmek tűzálló műanyag tűzálló műanyag tűzálló, túlmelegedés, túltöltés tűzálló műanyag, túltöltés tűzálló, túlmelegedés, túltöltés,rövidzár, túlfeszültség tűzálló, túlmelegedés, túltöltés,rövidzár, túlfeszültség tűzálló műanyag tűzálló, túltöltés tűzálló műanyag tűzálló műanyag
Ár $ 10 $ 10 $ 13 – $ 17 $ 15 – $ 30 $ 13 $ 13 $ 13 $ 14 € 32.40 € 17.70

 

Platformok, mobil appok

A tesztelt készülékeknél sokszor említettem a Tuya alkalmazását, de mi is ez? Röviden: ez egy rugalmasan testreszabható IoT platform, ami alapból könnyen integrálható egyéb rendszerekkel, mint az IFTTT, Amazon Alexa vagy Google Home. Alapvetően két mobil appal találkozhatunk legtöbbször: A Tuya Smart és a SmartLife, illetve ezek rebrandelt változatai.
Másik népszerű platform a Xiaomi saját fejlesztése, mely a saját forgalmazású termékeken felül több más integrációt is tartalmaz. Ehhez a Mi Home appra van szükségünk. A Tuya-hoz hasonlóan ennek a felülete is letisztult, átgondolt, ami nem is csoda, hiszen a világ egyik legnagyobb IoT platformja.
A Sonoff termékek EWeLink appal érkeznek, melyre szintén nem lehet panasz.
A Shelly saját megoldását kínálja, amihez gyárilag hozzátartozik a népszerű okosotthon alkalmazások támogatása.

Egyedi firmware-ek

Mivel a Sonoff termékek a népszerű ESP8266 wifi mikrovezérlőre épülnek – ami Arduino kompatibilis –, ahhoz hogy integrálni tudjuk más rendszerekkel, hamar felmerült az igény az egyedi szoftverre. Ezen gondolat mentén hamar megjelentek az olyan egyedi firmware-k, mint a Tasmota, vagy az ESPEasy, melyek nagy előnye, hogy teljesen befolyásolni tudjuk az eszköz működését, bővíthetjük tudását. Hátrányként viszont minden esetben bukjuk a gyári alkalmazás használatát és gyártói felhőt. A firmware telepítéséhez szükséges valamennyi elektronikai és informatikai ismeret. Viszont, ha szeretnénk, akár saját magunk is írhatunk ezekre az eszközökre szoftvert.
Érdekesség, hogy a Shelly direkt módon támogatja ezt a “csináld magad” elvet a Shelly 1 termékkel.

 

Összefoglaló

Nehéz egyértelmű nyertest választani, ugyanis a teszt során többször volt olyan érzésem, hogy ez lesz a nyerő. Ami nem volt kétség, hogy bármelyiket is válasszuk, nem döntünk rosszul, mindegyik ajánlott kategória. Szerencsére ez az ágazat nagyon szépen fejlődik, aminek mi csak örülhetünk, mert több tudást kapunk egyre kedvezőbb áron. Fontos megjegyezni, hogy a Xiaomi kivételével mindegyik rendelkezik az Európai forgalmazáshoz szükséges tanusítványokkal.
Bár minőségre a Xiaomi viszi a prímet (és a Zigbee-s kapcsolat is nagy előny), sajnos csak Kínai belpiacos termék, ezért kezdésnek nem ezt ajánlanám. Ha wifi által szennyezett helyen lakunk, akkor válasszuk inkább a Neo Coolcam z-wave-es megoldását, amihez viszont egy gateway-t is be kell majd szereznünk.
Sokáig úgy gondoltam hogy a Digoo DG-SP01 lesz a nyertes, mert ez nyújtja a legtöbbet, illetve kiválóan alkalmas éjjeli szekrény mellé mobil töltésre és éjjeli fénynek, azonban jelenleg ez az egyediség okozhatja, hogy nem lehet integrálni például Home Assistant-ba. Így csak a második helyet érdemelte ki nálam.
Nálam a nyertes ezek után a Blitzwolf BW-SHP6 lett, mely olyan kis méretű, hogy szinte már észrevehetetlen. Ráadásul ebbe a kis méretbe belefért a teljesítmény mérése is. Aki szeretné akár egyedi firmware-t is tehet rá, de a legtöbb okosotthon szoftver ma már támogatja a Tuya platformot, így ezt a terméket is.
Ha fontos az ár, akkor érdemes vadászni az Alfawise PE1004T termékére, mely néha 8 dollár alatt elérhető. Ezzel amellet, hogy a legolcsóbb a mezőnyben, felkúszott a harmadik helyre is. És ahogy a Blitzwolf, ez is könnyen beköthető okosotthon szoftverekbe.

Kövess minket!
, , , , , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →

1 thought on “Az okosdugaljak új nemzedéke, avagy a Sonoff S20 trónkövetelők

Comments are closed.