Podcast vendégeknek

Üdvözlet a podcast vendégei között!

Örülünk, hogy elfogadtad a meghívásunkat és interjú vendégként köszönthetünk hamarosan a műsorunkban!

Összeállítottunk egy rövid listát, mire is kell számítani, hogy érdemes készülni, így biztosan könnyebb lesz kötetlenül beszélgetnünk és a hallgatók is úgy fogják érezni magukat, mintha egy asztalnál ültek volna velünk.

1. számú szabály: NE PÁNIKOLJ!

A podcast – ami a legtöbb esetben nem élő adás (ha így lenne, akkor erről külön szólunk) – egy kevésbé formális hírközlési forma, ami akkor “szól a legjobban”, ha kötetlen beszélgetés folyik és nem a “kérdezz-felelek” irányába megy el. (Nem kell jó “rádió hangodnak” lennie – hiszen ez nem rádió -, a házigazdák is sokáig küzdöttek, hogy megszokják a “médiahangjukat”.)

A podcast hallgatók rád kíváncsiak, ha te jól érzed magadat az adás közben, akkor azt a hallgatók is imádni fogják!

Ha mégis szeretnél “jól hangozni”, akkor itt találsz néhány tanácsot.

2. számú szabály: tanácsolj, ossz meg új információt!

A podcastunk ismeretterjesztő jellegű, ezért a beszélgetések arra irányulnak, hogy a hallgatóknak új információkat adjunk át, ezért kérlek, a válaszaidat úgy fogalmazd meg, hogy azok tanácsot, új információt tartalmazzanak a hallgatóknak.

Technikai tanácsok a jobb hangzásért

 

Squadcast/WebinarJam/Zoom

Ezeket a platformokatt használjuk a podcast interjúk online rögzítésére, attól függően, hogy milyen jellegű felvétel készül (Webinar, Meetup,). A rendszer úgy működik, hogy a beszélgetés rád eső részét (a te mikrofonoddal rögzített hangot) nálad rögzíti, így nem okozhat gondot a sávszélesség és a távolság, viszont a rögzített adás (jelezzük, mikor kezdjük rögzíteni és hogy mikor fejezzük be) vége után kell egy kis idő, amíg a böngésző feltölti a hanganyagodat.
Kérlek, hogy az interjú végén csak akkor szakítsd meg a kapcsolatot (zárd be a böngésző ablakot), ha visszajeleztünk, hogy rendben felért a szerverre a hangfájl.

Mikrofon, fejhallgató

Bár egyre jobbak a zajszűrő technikák, a tökéletes hangzáshoz fontos, hogy ne “kihangosítva” beszélj, vagyis, hogy használj egy fejhallgatót és ha van, akkor egy külső mikrofont, pl egy telefon headset is tökéletes erre vagy ha minden kötél szakad, akkor a beépített mikrofon is jó lesz (általában azoknak a hangminősége csapnivaló)

És végül: a legfontosabb dolog, hogy lazíts és érezd jól magad!

Ha bármilyen kérdésed van, keress bennünket bátran (info@okosotthon.club), szívesen válaszolunk, hiszen mi is azt szeretnénk, ha jól éreznéd magadat és jól is hangoznál a műsorban. Nincs buta kérdés, senki nem születik “podcast-készen”!