Tipp: Hogyan spóroljunk, ha külföldről rendelünk?

Ez a cikk egy kis kitekintés a fintech világába, hiszen jelenleg annyira népszerűek ezek a cégek, hogy még a csapból is ők folynak. Nem véletlen, hiszen legtöbbször ingyen pénzt ígérnek. De hihetünk nekik, megéri nekünk? Erre is megpróbálok válaszolni, illetve a cikk végén megmutatom hogyan juthatsz ingyen 10 000 Ft-hoz.

Aki az online érában kicsit is járatos, biztos hallott már valamelyik manapság nagyon népszerű fintech cégről. Ezek olyan pénzügyi szolgáltatók akik valójában nem igazi bankok (egy-kettőt leszámítva). Ez azt is jelenti, hogy nem rendelkeznek saját fiók- és ATM hálózattal, mégis számlavezetési szolgáltatásokat biztosítanak, azaz tartozhat hozzá virtuális vagy fizikai bankkártya. De miben nyújtanak többet mint a rendes bankok?

Az utóbbi időben egyre másra jelennek meg a cikkek a méltán népszerű Revolut-ról, mely óriásit nőtt az utóbbi időben, főleg az ingyen 3000Ft-os kampányának köszönhetően. Jelenleg ők a fintech piac királyai, nagy befektetői háttérrel. A Revolut egyik nagy előnye – a fenti ingyen pénzen túl –, hogy közel középárfolyamon váltja hétköznap a legtöbb devizát mindenféle plusz költségek nélkül, mely azonnal meg is jelenik a számlánkon. Ebből következik, hogy egyszerre akár több deviza alapú számlánk is lehet. Beállíthatunk árfolyam figyelést, mellyel akár automatán át is válthatunk annyi összeget, amennyit szeretnénk. Persze több más szolgáltatása is van a megtakarítás kezeléstől kezdve, a tőzsdézésen át a kriptovalutákig. Viszont kerüljük a hétvégi váltást, mert akkor a bankok zárva vannak, ezért ekkor a váltásnak felára van.

No de nem csak a Revolut létezik – még ha az egyik legnépszerűbb is jelenleg –, van több alternatíva, köztük magyar háttérrel rendelkező is: Monese, Curve, TransferWise, Bunq és még sorolhatnám.

Kedvezőbb online fizetés

De miért érdekesek ezek számunkra? Mert sokat tudunk spórolni ha külföldi rendeléseknél ezeket használjuk. Akik már ismerik – és használják – a PayPal szolgáltatását tudják, hogy biztonságos fizetést tesz lehetővé különféle webáruházak számára, miközben védi és biztosítja a felhasználóit. Igen ám, de ott van a deviza átváltásának kérdése. Mindenki találkozott már pénzváltóval és mindenki tudja, hogy érdemes körülnézni, mert nem mindegyik vált ugyanazon áron. No ugyan ez játszódik le az online világban is. Ha nem figyelünk oda, akkor a PayPal saját maga oldja meg az átváltást, ami sokszor érezhetően rosszabb, mint a bankunk saját árfolyama. Ezt könnyen orvosolhatjuk ha fizetésnél átállítjuk a PayPal átváltást a bankunkéra.
Ezzel viszonylag könnyen spórolhatunk pár százalékot, de itt jönnek be a fintech cégek. A fentebb említett Revolut vagy a magyar illetőségű TransferWise pédául középárfolyamon vált. Wow! Egyszerűen fizessünk ezekkel online vásárlásunk alkalmával, akár PayPal alatt is. De akkor hogy éri meg nekik? Úgy hogy az ingyenes kereten felüli használat után minimális díjat azért ők is felszámítanak, illetve kapnak a kártyakibocsájtóktól (MasterCard) jutalékot a használat után.

Azt is meg kell említeni azonban, hogy például a Revolut még a befektetői háttérből fedezi költségei nagy részét, azaz veszteséges – hangsúlyozom, hogy még. Ezzel szemben a TransferWise már nyereséget tud felmutatni, azaz stabil lábakon áll. A Revolut-ot érdemes dollárban és euróban fizetésre használni, míg a TransferWise-ot inkább nagy volumenű vagy távoli országokba való pénzküldésre.

Tovább is van…

Míg az előbb említettek inkább a deviza váltásra helyezték a fő hangsúlyt, addig vannak olyan szolgáltatások is, amik a könnyebb bankolást teszik lehetővé. Ezek közé tartozik a Monese, ami arra kínál megoldást, hogy külföldiként könnyen jussunk angliai bankszámlához. Ehhez – és a legtöbb fintech megoldáshoz – csak egy okostelefonra van szükség (meg persze a személyes iratainkra) és negyed órán belül el is készül a számlánk, amihez postán kapjuk meg a bankkártyánkat.

De ha már annyi szolgáltatást veszünk igénybe, amihez még hozzá jön a normál bankkártyánk, vagy épp hitelkártyánk, akkor kész kártyapakli lesz a tárcánkban. Erre a porblémára jelent megoldást a Curve, mely a fentiekkel ellentétben nem egy újabb számlát ad, hanem egy olyan MasterCard kártyát, ami képes magába foglalni az összes bank- és hitelkártyánkat. Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan képes minderre? A megoldás igazából nagyon ötletes: regisztrálni kell a használandó kártyát a mobil alkalmazásukba, majd azt kiválasztva aktiválni. Ez után csak a Curve által adott kártyát kell használnunk, ami megterheli az appban éppen aktívnak jelölt számlát, amin a terhelés online fizetésként jelenik meg. A Curve ráadásul már a bolti azonosítókat is átküldi ebben a terhelésben, így könnyen kategorizálhatja a pénzintézetünk a költéseinket. Ezt ráadásul a Curve is megteszi, kártyánként és összesítve is.

Mint látható ezeknél a szolgáltatásoknál már az ingyenes csomag is sok jó dologgal halmoz el minket, de akikneknek ez nem lenne elég, mindenhol elérhető nagyobb csomag havi pár 10 eurótól kezdve. Ekkor már sokszor kiemelt support-ot és prémium szolgáltatásokat kapunk (pl kártyát). Érdemes figyelni még az akciókat, mert sokszor jelentős belépési bónuszok üthetik a markunkat, ha ajánláson keresztül regisztrálunk.

Én amúgy azt javaslom, hogy mindig az aktuális helyzetnek megfelelőt használjuk és lehetőleg csak annyi legyen rajtuk, amennyit valóban költeni fogunk. Így az esetleges problémák esetén nem kell nagyon aggódnunk (sajnos előfordulhatnak hibák). Sokan futnak bele abba, hogy a Revolut kártya vissza lett utasítva, vagy fizetési igazolást kérnek be és addig nem engednek utalni. Előbbire megoldás lehet, ha Curve alá van kötve, a másik meg a pénzmosás elleni törvényi kötelezettség miatt van szükség, amitől függetlenül a kártyát még használhatjuk fizetésre.

 

A cikk írása pillanatában az alábbi ajánlatok érhetőek el a hazánkban is népszerű szolgáltatásoknál:

Revolut – Ingyen kártya és 3000 Ft jóváírás az első vásárlás után (neked és a meghívódnak) az ingyenes csomagban. Használd az ajánlólinkünket, hogy igénybe tudd venni a kedvezményt: https://revolut.com/referral/zoltnie6!G10D21

Monese – 15 € jóváírás az első használat után az alábbi ajánló kóddal: ZOLTA887

Curve – 5 £ jóváírás az első használat után az alábbi ajánlólinkkel és kóddal: https://curve.page.link/32v8 és a kód: EA7V2OXN

TransferWise – Ingyenes utalási lehetőség: https://transferwise.com/a/536dfdd

 

 

Ha bővebben érdekel a téma, akkor érdemes követni a Facebookon alakuló fintech csoportokat, a Portfólió fintech rovatát, a Fintechradar vagy a Fintechzone oldalakat.

Kövess minket!
, , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →