SMARTZILLA mobil alkalmazás (PR)

Múltkor írtunk a SMARTZILLA Zigbee Gateway-ről egy bemutató cikket, amiben említettük a használatához szükséges mobil alkalmazást. Ebben a cikkben erről írunk kicsit részletesebben.

Első lépések

Az alkalmazás könnyen beszerezhető a Google és Apple alkalmazás boltjaiból, természetesen ingyen. Ez után egy gyors regisztrációra lesz szükség, mivel az itt létrejövő fiókunkhoz fogjuk majd társítani az eszközeinket. Ebből következik, hogy az alkalmazás használatához kell a folyamatos net kapcsolat, de ezzel nincs is semmi gond, már megszoktuk.

Eszközök hozzáadása

Egy új eszköz telepítése viszonylag egyszerű, hiszen az app megpróbálja megkeresni magától és ha ez megtörtént, szépen jelzi is hogy párosítható. Viszont ha nem jelenik meg az automata keresés során, akkor lehetőségünk van manuálisan is kiválasztani a gyártó által kínáltak közül. Ezek után egy varázsló végigvezet a telepítés folyamatán, ami mindössze pár lépés, de magában foglalja az eszközön is elvégezendő műveleteket (ha szükséges). Itt jegyezném meg, hogy az alkalmazás nem csak SMARTZILLA termékeket támogat, hanem minden egyéb Tuya platformosat is be tudunk kötni az app alá, függetlenül a gyártótól.

A felület

Ahogy korábban említettük, a SMARTZILLA okoseszközei Tuya platformot használnak, így az alkalmazás is egy testre szabott változata annak. Így nem meglepő, hogy a kezelés egyszerű, a felület áttekinthető. A főoldalon egyből elérjük a már párosított eszközeinket, azok státuszával, amik felett az aktuális időjárási adatok láthatóak (ha engedélyeztük a lokációhoz való hozzáférést). Itt lehetőségünk van szobákba rendezni ezeket. Ezt követi az automatizálást és jeleneteket magába foglaló „okos” menüpont, ami után a profilunkat érhetjük el. Ez utóbbi foglalja magába az alap beállításokat és az integrációkat is. Amúgy a teljes felület magyar nyelvű, így mindenki számára könnyen használható.

Okos funkciók: jelenetek

Ahogy fentebb említettem lehetőségünk van különböző jelenetek elkészítésére is, amiket ezután akár hanggal is indíthatunk – ha használunk Google vagy Amazon asszisztenst. Ezekkel a jelenetekkel csoportokba fűzhetjük eszközeinket típustól és funkciótól függetlenül. Például létrehozhatunk egy mozi jelenetet, amikor a redőnyök lehúzásra kerülnek és a világítás lekapcsol. De nem csak eszközök funkcióit, hanem automatizálásokat is lehet jelenetként aktiválni/deaktiválni.

Okos funkciók: automatizálás

Automatizálás esetén 4 fő esemény csoportot különböztet meg az alkalmazás: az időjárás változás, a lokáció változás, az időzítés és az eszköz állapot változás alapút. Ezen események fogják az automatizmusunkat elindítani, ami lehet akár eszköz beállítás módosítása, eszköz indítás/leállítás, jelenet indítás, másik automatizmus ki/bekapcsolása vagy értesítés küldése a mobilra.
Fontos megemlíteni, hogy az automatizálások működéséhez szükséges a folyamatos internet kapcsolat, mivel ezeket a szerveren tárolja és indítja a rendszer.

Automatizálásnál az alap események egységesek, így az időjárás változásnál ki tudjuk választani, hogy hőmérséklet, páratartalom, időjárási kép, napnyugta/napkelte vagy szélsebesség legyen-e az indikátor. Ezeket az adatokat a rendszer internetről szedi, ami miatt mindenképpen meg kell adjuk az alkalmazásnak a címünket. Hasonló a helyzet a helyváltoztatással kapcsolatban is, ahol lehet távozásra vagy érkezésre automatizálni. Ezzel például automatikusan beriaszthatunk ha éppen elmegyünk otthonról, de akár arra is jó, hogy szóljon az app, ha épp nyitva hagytuk volna az ajtót, ablakot. Ezek mellett van lehetőség időzítve is futtatni automatizálást, ami lehet rendszeres, vagy egyszeri.

Fentiekkel szemben az eszköz állapot változás esemény már specifikusabb, hiszen itt minden eszköz maga mondja meg, hogy milyen funkciókat támogat. Előfordulhat, hogy egy kapcsoló plusz eseményt is megadhat hasonló társához képest.

Végszó

A SMARTZILLA alkalmazása jó döntés lehet bármilyen Tuya rendszer mellé, hiszen nincs benne korlátozás, amiért jár a dícséret. Azoknak is kiváltképp hasznos, akik nem rendelkeznek angol nyelvtudással, vagy eleve kerülik az angol nyelvű használatot. Ha eddig ódzkodtunk a távolkeleti felhős megoldásoktól, a SMARTZILLA jó választás lehet, mivel magyar cég áll a brand mögött.

Kövess minket!
, , , , , , ,

About Virág Zoltán

Meetup szervező, előadó és okosotthon blogger. Szabadidőben otthonát és kertjét automatizálja, ezen felül kütyümániás alkalmazás fejlesztő.
View all posts by Virág Zoltán →