Legrand és a Home Assistant

A helyzet

Adott a helyzet, van egy Legrand Valena Life Netatmo által működtetett dolgozó szoba, nappali és még néhány helység IKEA megoldásokkal dekorálva, nem beszélve a szezonális karácsonyfa világítás kérdésről.

Ha az ember elkezd több gyártótól származó okosotthon megoldásokat beszerezni, előbb utóbb felmerül az igény, hogy ezek a termékek egymással is tudjanak kommunikálni, ne csak a saját kis rendszerükön belül (kinek van kedve esetenként 3-4 alkalmazással bajlódni?). Tovább is megyek, ne kelljen mindig a saját alkalmazását nyitogatni, legyen 1 felületen minden (is). Több ilyen megoldás is létezik, beszéljünk akár „barkács” vagy kész termékről. Az egyik legnépszerűbb megoldás a barkács oldalról a Home Assistant névre keresztelt, mára már igencsak kifejlett rendszer.

Home Assistant

A Home Assistant (aki még nem ismerné), egy úgy nevezett HUB megoldás, aminek a feladata a több különálló rendszer, egy felületen történő integrálása és vezérlése. Rengeteg megoldást tartalmaz a különböző gyártókkal, vagy éppen szolgáltatásokkal (időjárás, légminőség, FKF Zrt., BKK Zrt., …) történő integrációra is. Ezek között egyet kifejezetten kiemelnék, mint egy jolly joker-t, mert mint tapasztalhatjuk az utóbbi időben, futótűzként tarol a gyártói oldalon: HomeKit.

HomeKit by Apple

A HomeKit egy helyi kommunikációs protokoll (egy szótár eszközök közötti kommunikációra), ami lehetővé teszi, hogy több gyártótól származó eszközt egy HomeKit vezérlő alatt össze lehessen fogni. „Tradicionálisan” egy ilyen eszköz, valamilyen fixen bekapcsolt Apple termék lenne (Apple TV, iPad …), azonban ez nem törvényszerű. A Home Assistant képes egyszerre továbbítani eszközöket HomeKit vezérlő felé, illetve HomeKit vezérlőként is működni! Ha nem rendelkezünk Apple termékekkel akkor az utóbbi lesz az érdekes számunkra.

Legrand NETATMO + IKEA + … + Home Assistant = ?

A szemfüles olvasók már leszűrhették, hogy a titok nyitja az lesz, hogy a felsorolt eszközök mind rendelkeznek a „Works with HomeKit” matricával ami lehetővé teszi számunkra, hogy gyártói támogatással, helyileg (internet nélkül) össze tudjunk fogni minden eszközt! Egy telepített Home Assistant segítségével ez nagyságrendileg egy néhány perces, fejfájás mentes folyamat!

Oldalsáv, Konfiguráció > Integrációk > Integráció hozzáadása > HomeKit Controller > Párosító kód megadása > eszközök helyiségekben történő elhelyezése

Ha ezt a folyamatot végig csináltuk,akkor csak a fantáziánk szab határt a megvalósítható projekteket illetően.

Miért is jó ez?

Azon a tényen túl, hogy minden eszközünket egy felületen látjuk és tudjuk kezelni, automatizációs szabályokat, jeleneteket is hozhatunk létre, anélkül, hogy felhő alapú megoldásokra kellene támaszkodnunk.

Mindezek mellett még távfelügyelet is megoldható mobil alkalmazás segítségével!

Ez mind szép és jó, de…

Áldozatok mindig vannak, sajnos. A Home Assistant HomeKit megoldása akármennyire jó, sajnos még nem tudja lefedni az összes eszköz összes funkcióját. Így esik áldozatul az integrációnak a fogyasztás mérés, amelyet jelenleg nem támogat a HomeKit, és amit több dugalj megoldás is támogat. Persze, ezek általában szoftveres kérdések inkább és csak idő kérdése, hogy ezek az információk is elérhetővé váljanak HomeKit-en keresztül is.

Kövess minket!
, , , ,

About Galicz Miklós

Hobbista webfejlesztőből lett professzionális Senior Full Stack fejlesztő akinek középiskolai tárgy volt az okos otthon.
View all posts by Galicz Miklós →