Kiköltözés az Okosotthonból – Beköltözés Okosotthonba

Sikeresen beszerezted és beállítottad az összes okosotthon készüléket, amire vágytál. A világítás “mozi módba vált”, mikor bekacsolod a TV-t a nappalidban, éjszaka felgyulladnak a “kísérőfények” a folyosón, az öntöző rendszer szépen teszi a dolgát. Azonban egyszer elérkezik a kiköltözés ideje. Mi lesz az okos eszközökkel?

Jelenleg az okosotthon “trendi” szó, ám a legtöbben ódzkodnak tőle, a legtöbb esetben a ház “okosítása” kimerül egy Nest termosztát telepítésében, vagy néhány izzó “okosításában”. Azonban ha valaki komolyan veszi az okosotthon kiépítését, komoly fejtörést, esetleg bosszankodást okozhat magának, ha nem gondolkozik előre a készülékek telepítése során.

Ha valamilyen okból költözésre kerül sor, az okosotthon tulajdonosa azzal szembesülhet, hogy ahelyett, hogy növelné a ház értékét a telepített “okoseszköztár”, inkább bosszúságot okoz, mert az új tulajdonos egyáltalán nem, vagy csak részben szeretné megtartani a telepített technológiát. Azonban akkor is kihívás elé állíthatjuk magunkat, ha az új tulajdonos úgy szeretné megvenni a lakásunkat, ahogy kínáljuk.

Az új házakba beépített okosotthon megoldások – mivel azok általában egy , vagy több egymással gyárilag kompatibilis rendszerre épülnek – “átadása” kevesebb problémával jár, ilyenkor – a később ismertetett lépések megtételével – úgy állíthatjuk alaphelyzetbe az okosotthon rendszerünket, mintha egy okos telefont állítanánk vissza eladás előtt gyári állapotára.

A felújított házakban/lakásokban, illetve a barkácsolni szerető okosotthon építők otthonaiban viszont komolyabb gond is adódhat. Számos, a piacon lévő okosotthon megoldás valamilyen felhasználói regisztrációhoz kötött és ezen fiókok migrációja korántsem olyan egyszerű. A helyzet akkor válhat még rosszabbá, ha olyan okosotthon rendszert építettünk, ahol – még ha csak minimálisan is – programozni kell az automatizálások beállításához. (Gondolok itt a Home-Assistant/OpenHUB/Domoticz szervereken történő programozásra.) Ebben az esetben már egy okosizzó cseréje is komolyabb hozzáértést igényelhet (nem elég az izzót kicserélni, az új izzó azonosítóját a programozásban is meg kell adni a régi helyett.)
Persze ezek a gondok alapos tervezéssel, vagy megfelelő utólagos átalakítással (és itt az átalakítás alatt nem falvésésre gondolok) felkészülhetünk rá és kialakíthatjuk a megfelelő eljárást is hozzá.

Ha okosotthonból költözünk ki

Az alábbi lépéseket érdemes kiköltözés előtt (vagy még érdemesebb a lakás meghirdetése előtt) végigvenni:

  • Vegyük számba az összes okos eszközünket és minden hozzá kapcsolódó információt (garancia, felhasználói kézikönyv, felhasználói fiók létrehozásának menete, gyári beállítások visszaállításának menete, migráció menete. Telepített okosotthon rendszer esetén ezen felül a telepítő cég elérhetőségei) Ezzel biztosíthatjuk, hogy egyetlen egy készülékről sem feledkezünk meg a költözés során. Különösen érdekes lehet akkor, ha valamelyik készüléket magunkkal akarjuk vinni és emiatt le kell szereltetni/szerelni.
  • Győződjünk meg arról, hogy a kiköltözés napjára minden adminisztrációs jogot átmozgattunk egy új fiókba vagy kiléptünk a rendszerből. Ezzel biztosítjuk, hogy az új lakó is “tiszta lappal” indulhasson és nem fér hozzá személyes adatainkhoz.
  • Ne felejtsük el tájékoztatni a készülékek karbantartóit sem a tulajdonos cseréről, számos készülék garanciája csak folyamatos karbantartás mellett érvényes, így az új lakót sem éri kellemetlenség a jövőben és minket sem háborgatnak feleslegesen később.

Ha okosotthonba költözünk

Akár korábbi okosotthon rendszerünket telepítjük át, akár most ismerkedünk az új okosotthon eszközeinkkel, az alábbi pár lépést érdemes megfontolni:

  • Az okos rendszerek kompatibilitása. Rengeteg okosottohon kiegészítő van a piacon, így könnyen előfordulhat, hogy az általunk hozott és a “megörökölt” okosotthon elemek nem kompatibilisek egymással. Ezt érdemes még beköltözés előtt felmérni, mielőtt kellemetlen meglepetésben lenne részünk.
  • Győződjünk meg róla, hogy minden okoseszközből kijelentkezett az előző tulajdonos, a rendszer vissza lett állítva a gyári állapotára.
  • Érdemes előre megtervezni minden eszköz helyét, mert senki sem szeret kábeldzsungelben élni. Érdemes az elektromos áram kimenetek és hálózati csatlakozások helyét számításba venni.

Kifelejtettünk valamit vagy kérdésed van? Szívesen válaszolunk!