Kiköltözés az Okosotthonból – Beköltözés Okosotthonba

Sikeresen beszerezted és beállítottad az összes okosotthon készüléket, amire vágytál. A világítás “mozi módba vált”, mikor bekacsolod a TV-t a nappalidban, éjszaka felgyulladnak a “kísérőfények” a folyosón, az öntöző rendszer szépen teszi a dolgát. Azonban egyszer elérkezik a kiköltözés ideje. Mi lesz az okos eszközökkel?

Jelenleg az okosotthon “trendi” szó, ám a legtöbben ódzkodnak tőle, a legtöbb esetben a ház “okosítása” kimerül egy Nest termosztát telepítésében, vagy néhány izzó “okosításában”. Azonban ha valaki komolyan veszi az okosotthon kiépítését, komoly fejtörést, esetleg bosszankodást okozhat magának, ha nem gondolkozik előre a készülékek telepítése során.

Ha valamilyen okból költözésre kerül sor, az okosotthon tulajdonosa azzal szembesülhet, hogy ahelyett, hogy növelné a ház értékét a telepített “okoseszköztár”, inkább bosszúságot okoz, mert az új tulajdonos egyáltalán nem, vagy csak részben szeretné megtartani a telepített technológiát. Azonban akkor is kihívás elé állíthatjuk magunkat, ha az új tulajdonos úgy szeretné megvenni a lakásunkat, ahogy kínáljuk.

Az új házakba beépített okosotthon megoldások – mivel azok általában egy , vagy több egymással gyárilag kompatibilis rendszerre épülnek – “átadása” kevesebb problémával jár, ilyenkor – a később ismertetett lépések megtételével – úgy állíthatjuk alaphelyzetbe az okosotthon rendszerünket, mintha egy okos telefont állítanánk vissza eladás előtt gyári állapotára.

A felújított házakban/lakásokban, illetve a barkácsolni szerető okosotthon építők otthonaiban viszont komolyabb gond is adódhat. Számos, a piacon lévő okosotthon megoldás valamilyen felhasználói regisztrációhoz kötött és ezen fiókok migrációja korántsem olyan egyszerű. A helyzet akkor válhat még rosszabbá, ha olyan okosotthon rendszert építettünk, ahol – még ha csak minimálisan is – programozni kell az automatizálások beállításához. (Gondolok itt a Home-Assistant/OpenHUB/Domoticz szervereken történő programozásra.) Ebben az esetben már egy okosizzó cseréje is komolyabb hozzáértést igényelhet (nem elég az izzót kicserélni, az új izzó azonosítóját a programozásban is meg kell adni a régi helyett.)
Persze ezek a gondok alapos tervezéssel, vagy megfelelő utólagos átalakítással (és itt az átalakítás alatt nem falvésésre gondolok) felkészülhetünk rá és kialakíthatjuk a megfelelő eljárást is hozzá.

Ha okosotthonból költözünk ki

Az alábbi lépéseket érdemes kiköltözés előtt (vagy még érdemesebb a lakás meghirdetése előtt) végigvenni:

  • Vegyük számba az összes okos eszközünket és minden hozzá kapcsolódó információt (garancia, felhasználói kézikönyv, felhasználói fiók létrehozásának menete, gyári beállítások visszaállításának menete, migráció menete. Telepített okosotthon rendszer esetén ezen felül a telepítő cég elérhetőségei) Ezzel biztosíthatjuk, hogy egyetlen egy készülékről sem feledkezünk meg a költözés során. Különösen érdekes lehet akkor, ha valamelyik készüléket magunkkal akarjuk vinni és emiatt le kell szereltetni/szerelni.
  • Győződjünk meg arról, hogy a kiköltözés napjára minden adminisztrációs jogot átmozgattunk egy új fiókba vagy kiléptünk a rendszerből. Ezzel biztosítjuk, hogy az új lakó is “tiszta lappal” indulhasson és nem fér hozzá személyes adatainkhoz.
  • Ne felejtsük el tájékoztatni a készülékek karbantartóit sem a tulajdonos cseréről, számos készülék garanciája csak folyamatos karbantartás mellett érvényes, így az új lakót sem éri kellemetlenség a jövőben és minket sem háborgatnak feleslegesen később.

Ha okosotthonba költözünk

Akár korábbi okosotthon rendszerünket telepítjük át, akár most ismerkedünk az új okosotthon eszközeinkkel, az alábbi pár lépést érdemes megfontolni:

  • Az okos rendszerek kompatibilitása. Rengeteg okosottohon kiegészítő van a piacon, így könnyen előfordulhat, hogy az általunk hozott és a “megörökölt” okosotthon elemek nem kompatibilisek egymással. Ezt érdemes még beköltözés előtt felmérni, mielőtt kellemetlen meglepetésben lenne részünk.
  • Győződjünk meg róla, hogy minden okoseszközből kijelentkezett az előző tulajdonos, a rendszer vissza lett állítva a gyári állapotára.
  • Érdemes előre megtervezni minden eszköz helyét, mert senki sem szeret kábeldzsungelben élni. Érdemes az elektromos áram kimenetek és hálózati csatlakozások helyét számításba venni.

Kifelejtettünk valamit vagy kérdésed van? Szívesen válaszolunk!

Kövess minket!

About okosotthon.guru

„A hálószoba lámpa kapcsolójához miért nincs távirányító?” Ez volt az a kérdés, ami elindított 2013-ban az okosotthonok világa felé, ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy az otthonomat még kényelmesebbé, biztonságosabbá és nem utolsósorban energiatakarékosabbá teszem. Évekig nézelődtem a piacon fellelhető megoldások között, de még alaposabb utánajárás után sem tudtam eligazodni a rengeteg lehetőség és megoldás között, nem volt a piacon olyan megoldás vagy személy, aki átlátta volna a gyorsan változó okosotthon piacot és személyre szabottan tudott volna segíteni az otthonom kialakításában. Az elmúlt évek a lehetőségek feltérképezésével, kipróbálásával, valamint az önképzéssel teltek. Megismertem a „csináld magad” megoldásokat, a kész eszközöket majd a komplett épületautomatizálási rendszereket is. Kipróbáltam, szétszedtem, hogy megértsem, hogyan is működik, elkövettem az összes lehetséges hibát, amit ezen téren el lehet követni. Mindig arra törekedtem, hogy átfogóan megértsem és megismerjem a különböző megoldásokat és azok előnyeinek és hátrányainak ismeretében tudjak egyik vagy másik megoldás mellett dönteni. Az idő során azt vettem észre, hogy mások is hasonló helyzetbe kerültek, mint annak idején én. Szembesültek az őket elárasztó lehetőségekkel és nem tudnak választani az okosotthon megoldások között, mert úgy érzik, nincsenek a megfelelő információ birtokában. Feladatomnak éreztem, hogy segítsek nekik, így megalapítottam a Smartopert Kft-t és életre keltettem az Okosotthon Guru márkát, ahol márkafüggetlenül segítek eligazodni azoknak, akik okosotthont szeretnének, hogy valóban rájuk szabott okosotthonuk legyen. Telepítők és villanyszerelők is megkerestek, hogy melyik megoldást javaslom nekik, mert ők sem igazodtak ki a lehetőségek között, így született meg a Smopet, mely naprakész tudást biztosít a szakembereknek a piacon lévő megoldásokhoz, mert így lehetnek kiemelkedőek a területükön és szolgálhatják az ügyfeleik érdekeit.
View all posts by okosotthon.guru →